Wanneer moet ik mijn bloembollen planten? Wie in het voorjaar prachtige bloemen zoals tulpen en narcissen in de tuin wilt hebben zal in het najaar bloembollen moeten planten. Dit kan zodra de bladeren van de bomen vallen. Zorg ervoor dat de voorjaarsbloeiers in de grond zitten voordat het gaat vriezen.

Zomerbloeiers zoals dahlia’s en lelies plant je juist weer in het voorjaar zodat ze in de zomer bloeien.

Bloembollen planten is helemaal niet ingewikkeld. In de basis gelden steeds dezelfde principes:

  • plant de bol niet al te diep in de grond (meestal tussen de 8 en de 18 centimeter)
  • zorg voor goede natuurlijke omstandigheden
  • wees zuinig met mest en laat de bol z’n werk doen

Bloembollen planten

Bloembollen planten in de tuin

De meeste bloembollen worden in de tuin geplant. Zorg dat u genoeg bloembollen hebt. Bloembollen komen het mooist uit als ze in een groep bij elkaar staan. Bijvoorbeeld in cirkels rondom een boom of los in een border. Veel soorten hebben zonlicht nodig, let daar ook goed op bij het planten van bloembollen.

Omdat bolbloemen zoals alliums en krokussen voedsel voor bijen bevatten, maakt u met een goede mengeling van bloembollen uw tuin voor lange tijd een middelpunt van de plaatselijke natuur. Veel gemeenten kiezen er om deze redenen ook voor bloembollen te planten, de bij kan wel een steuntje in de rug gebruiken.

Natuurlijk zijn er per soort en per locatie wel extra dingen om rekening mee te houden. Lees hieronder per type bloembol wat de beste omstandigheden zijn om ze te planten:

 

 

Bloembollen planten op pot

Ook op pot kunt u bloembollen planten. Of een bloembol geschikt is om in een pot te planten kunt u terugzien bij de productinformatie op onze site. 

In principe gelden hier dezelfde voorwaarden als in de tuin: genoeg diepte, genoeg zonlicht, afhankelijk van het soort extra water of juist beschutting tegen de regen.

Sommige soorten gedijen ook in de huiskamer, zoals de amaryllis, een ideale bloembol om gedurende de wintermaanden binnen te laten bloeien.