Narcissen planten

Narcissen planten

Omdat narcissen één van onze meest favoriete lentebloeiers zijn, vertellen wij u graag een kort verhaal over de ontstaansgeschiedenis van deze bloem. Althans, waar de oude Grieken dachten dat de narcis vandaan komt. Volgens een bekende mythe, ook opgeschreven door de dichter Ovidius in zijn Metamorfosen, zag een jongeman die Narcissus heette, op een dag zijn eigen spiegelbeeld in een vijver en werd hier zo verliefd op dat hij zijn ogen er niet vanaf kon houden. Hij probeerde zijn reflectie te omhelzen, maar natuurlijk ging dit niet, zodat Narcissus niets anders kon doen dan stil blijven liggen kijken. Hij huilde omdat hij niet bij zijn geliefde kon komen, maar ook zijn tranen verjoegen natuurlijk het spiegelbeeld, zodat Narcissus alleen nog maar meer werd gekweld. Hij at en dronk niet meer en kwijnde langzaam weg. Na zijn overlijden bleef er slechts een bloem over op de plek waar het lichaam van Narcissus had gelegen: de narcis. Van deze mythe komt natuurlijk ook de term narcisme. Lees hieronder meer over het planten van narcissen, zodat u deze mythologische bloem zelf in uw tuin kunt krijgen.

Narcissen in de tuin

Een fascinerende bloem dus, de narcis, met een rijke etymologie. Het mooiste is dat de narcis, net zoals Narcissus uit de mythe, na het planten jarenlang op dezelfde plek blijft staan. Ieder voorjaar schiet hij weer de grond uit om de vroege lente aan te kondigen. Om ervoor te zorgen dat de narcis echter terug blijft komen, moet u hem op de meest gunstige plek in uw tuin planten. Zoals veel bloembollen staat de narcis het liefst in de zon. Zes uur zonlicht per dag zorgt ervoor dat de narcis, ook na de bloei, weer kan gaan werken aan het ontwikkelen van nieuwe bloemen. De narcis is dus het hele jaar druk voor u bezig. Zorg er ook voor dat de narcis in goed gedraineerde grond staat, want een te natte bodem is funest voor deze bloembollen.

Narcissen plant u in het najaar, omdat zij in het voorjaar bloeien. Maak de grond goed los en meng het liefst met een speciale mest voor bloembollen alvorens u de bollen in de grond stopt. Graaf een geul van een aantal centimeter diep en houd ook een afstand van tussen de vijf en tien centimeter aan tussen twee bloembollen in, zodat de narcissen niet te dicht op elkaar zullen staan. Plant de bollen met de punt omhoog en zet ze stevig vast in de grond. Geef direct een beetje water en blijf dit regelmatig doen. Na de bloei moet u de verdorde bloemen eraf knippen, zodat alle energie naar de bol gaat, die dan weer kan gaan zorgen voor extra mooie bloemen in het daaropvolgende groeiseizoen. Op deze manier zorgt u ervoor dat u jarenlang plezier kunt hebben van uw narcissen.

Narcissen bij Fluwel

Wij durven te wedden dat de meeste mensen slechts twee of drie soorten narcissen kennen, maar als u eens in ons assortiment rondkijkt ziet u dat er zoveel verschillende varianten zijn dat het nog lastig gaat worden om te kiezen! Voor professioneel advies kunt u altijd contact met ons opnemen. Lees ook onze informatie over narcissenbollen en narcissen kopen, zodat u goed voorbereid bent op het verzorgen van deze prachtige bloemen.

Wilt u liever onze andere bloemen nog bekijken? Wij hebben ook een rijk assoriment aan tulpen, blauwe druifjes, dahlia's, amaryllisen en heel veel andere prachtige bloemen.