• De dahlia 
  • Dahlia planten
  • Dahlia voortrekken
  • Grondsoort
  • Standplaats
  • Dahlia verzorgen
  • Voeding voor de Dahlia
  • Uitgebloeide bloemen
  • Dahlia als potplant
  • Dahlia knollen bewaren

Dahlia

De Dahlia

Een Dahlia knol ziet er tegen de tijd dat het april is meestal uitgedroogd en verschrompeld uit. Geen paniek, ze doet het nog prima. Om er zeker van te zijn of de Dahlia knol nog leeft kunt u kijken of u kleine groeipuntjes ziet rondom en op het stukje afgeknipte oude steel aan de bovenkant van de knol.

Dahlia planten

Rond eind april kunnen de Dahlia’s worden geplant. Houd voor de zekerheid wel de 14-daagse weersverwachting in de gaten, want soms wordt er rond die tijd nog nachtvorst voorspeld. Als dat zo is, stel dan het planten nog even uit want een Dahlia kan echt niet tegen vorst. Zitten uw Dahlia’s toch al in de grond en wordt er nachtvorst voorspeld? Dekt u de Dahlia’s dan goed af met bladaarde of iets anders zodat de vorst de Dahlia knol niet kan bereiken. 

De Dahlia wordt met de verdikte wortels naar beneden in de grond geplant. U plant haar zo diep dat de bovenkant van de knol, waar u het stukje afgeknipte oude stengel ziet, net onder de grond zit. Een paar centimeter grond bovenop de knol is goed. Het stukje afgeknipte stengel mag, als dat wat langer is, net boven de grond uitsteken.Rondom en op het stukje oude steel maakt de Dahlia haar nieuwe scheuten die uitgroeien tot de Dahlia plant.

Dahlia voortrekken 

Veel doorgewinterde tuiniers kiezen ervoor om hun Dahlia’s voor te trekken. Voortrekken is het vervroegd aan de groei brengen van de Dahlia’s. Dit wordt gedaan door in maart de knollen in potten met potgrond te planten. Dit hoeven geen grote potten te zijn, een pot waar de Dahlia knol in past is groot genoeg. Deze potten worden in een kas, serre of op de vensterbank gezet. Tegen de tijd dat de kans op nachtvorst voorbij is worden de Dahlia’s uit de potten gehaald en in de tuin geplant. De voorgetrokken Dahlia zijn al uitgelopen en laten groene spruiten zien. 

Groot voordeel van het eerder starten van de groei van uw Dahlia’s is dat ze zeker een paar weken eerder in bloei zullen staan. U hoeft niet bang te zijn dat voorgetrokken Dahlia’s ook eerder zijn uitgebloeid, want een Dahlia gaat altijd door met bloeien tot de eerste nachtvorst of tot het weer te koud wordt.

Beste grondsoort voor de Dahlia

Iedere goed doorlatende tuingrond is goed voor de Dahlia, een Dahlia is niet kieskeurig. Waar een Dahlia wel van houdt is voeding, veel voeding. Een rijke grond met veel organisch materiaal die goed vocht vasthoudt is ideaal voor de snel en groot groeiende Dahlia. Veel compost, bladaarde, potgrond of ander organisch materiaal is waar de Dahlia van houdt.  

Standplaats van de Dahlia

Van oorsprong komt de Dahlia uit Mexico, ze is dan ook een echte zon aanbidder. Het liefst staat ze de hele dag in de volle zon. Als het moet kan ze wel wat schaduw verdragen en zal ze zeker mooi tot bloei komen, maar in de zon komt ze echt het beste tot haar recht. Bij te veel schaduw zal uw Dahlia aanzienlijk langer worden en meer steun nodig hebben. Let er bij het planten ook op dat uw Dahlia’s niet te veel op de wind komen te staan. Vooral hogere en grootbloemige Dahlia soorten kunnen last hebben van de wind.

Dahlia verzorgen

Het eerste waar u op moet letten is dat, vooral net na het planten, de slakken uw Dahlia’s niet opvreten. Het jonge blad van een ontspruitende Dahlia is een delicatesse voor de slak. 

Als uw Dahlia een paar weken oud is en 3 of 4 bladparen heeft gevormd kunt u er voor kiezen om het bovenste groeipuntje er uit te knijpen. Dit klinkt vreemd in de oren, een plant storen in haar groei, maar het zorgt ervoor dat de Dahlia wat compacter en voller van vorm wordt. Doordat het groeipuntje er uit is geknepen komen er uit de bladoksel van de twee bladeren eronder 2 nieuwe stelen tevoorschijn. U krijgt er dus een vollere Dahlia voor terug. Als u dit doet vertraagt u wel de eerste bloei van de Dahlia met ongeveer een week.

De grotere Dahlia’s worden in de Noord Europese tuinen net iets te lang om zonder steun of touwtje rechtop te blijven staan. In het zuiden van Europa waar de intensiteit van de zon wat groter is blijven de Dahlia’s wat korter en daardoor wat steviger. Geef grote Dahlia’s voor de zekerheid een steuntje voordat de eerste bloemen zich openen. Zet een paar bamboe stokken bij uw Dahlia planten waaraan u, zo nodig, met een touwtje uw Dahlia’s op kunt binden. 

Voeding voor de Dahlia

Houd er ook altijd rekening mee dat een Dahlia een hongerige en vooral dorstige plant is. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan organisch materiaal en houd de grond vochtig. Vooral een grote Dahlia in volle bloei gebruikt veel water. Ook als u Dahlia’s in potten of bloembakken teelt is dit een belangrijk punt van aandacht. Ziet u in de zomermaanden uw Dahlia’s wat lichter groen van kleur worden of zelfs een beetje geler worden, terwijl ze wel genoeg water krijgen? Strooi dan gerust wat gedroogde koemest of een andere meststof. Uw hongerige Dahlia heeft waarschijnlijk tekort voeding en van bijmesten kan uw Dahlia weer enorm opknappen. 

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Een Dahlia is een uitbundige bloeier, er bestaat geen ander bol- of knolgewas dat zo veel bloemen voort kan brengen. Om het maximale uit uw Dahlia te halen is het raadzaam om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Gewoon eruit knijpen tussen vinger en nagel of met een schaar wegknippen. Door de uitgebloeide bloemen te verwijderen gaat de Dahlia meteen energie stoppen in de twee bloemknoppen die u in de bladoksels van het bovenste bladpaar ziet verschijnen. Laat u de uitgebloeide bloem zitten dan zal de Dahlia ook een flinke dosis van haar energie gaan gebruiken voor de aanleg van zaad in de uitgebloeide bloem. Dus snel weg met die uitgebloeide bloemen zodat er zo snel mogelijk weer twee nieuwe voor in de plaats komen.

Als u uw Dahlia voldoende water en voeding geeft, en u de uitgebloeide bloemen blijft verwijderen zal ze bloeien tot de eerste nachtvorst of totdat een gure herfststorm haar onderuit haalt. Een Dahlia gaat strijdend ten onder en dat is een mooie beschrijving van de langdurige bloei van de Dahlia.

Dahlia als potplant

Voor de kleine tuin, terras, patio of op een balkon zijn vooral de kortere Dahlia’s uitstekend geschikt. De kortere Dahlia’s zijn speciaal geselecteerd om ook goed te presteren in potten en bloembakken. Als u een Dahlia op pot plant, gebruik dan wel een pot met een redelijke inhoud van minstens 10 liter zodat de Dahlia wel voeding heeft en niet om de paar dagen water hoeft te krijgen. Als u grotere en hogere Dahlia’s in een pot plant kan dat ook prima, maar probeer dan om nog grotere potten te gebruiken. Des te groter de Dahlia, des te groter de pot die nodig is om uw Dahlia goed in bloei te laten komen. 

Plant uw Dahlia in de pot, zoals u dat doet in de volle grond, met de bovenkant van de knol net onder de grond. Het stukje afgeknipte oude steel mag nog zichtbaar zijn als dat een beetje lang is. Kijk ook uit dat u de pot niet helemaal tot de rand vult met plantaarde. Als u een paar centimeter ruimte onder de rand van de pot laat heeft u daar heel veel plezier van bij het geven van water. Probeert u gerust eens een Dahlia op pot. De kortere soorten zijn echt uitstekend geschikt en zullen u, als u ze goed verzorgd, tot ver in de herfst een wolk van blije bloemen bezorgen.

Dahlia knol bewaren tijdens de wintermaanden

Als het blad van de Dahlia is vergeeld en afgestorven kunt u de Dahlia knol rooien om haar tot het volgend voorjaar te bewaren. Doe dit voor de eerste vorst want een Dahlia knol is erg gevoelig voor bevriezing. Als u in een gebied woont waar het niet of nauwelijks vriest kunt u er ook voor kiezen de Dahlia’s in de grond te laten zitten. Maar dit gaat niet altijd goed, van te veel nattigheid in de winterperiode kan de Dahlia knol gaan rotten. Mijn ervaring is dat het rooien en vorstvrij bewaren van de Dahlia knollen het meest betrouwbaar is.

Houd er bij het rooien rekening mee dat een Dahlia knol erg groot kan zijn. Zet de schop of vork niet te dicht bij de Dahlia plant in de grond. Deze fout wordt te vaak gemaakt en zo zijn al vele Dahlia knollen geruïneerd. Beschadigde Dahlia knollen zijn gevoeliger voor rot en uitdroging tijdens de bewaring. Nadat u de Dahlia knol uit de grond heeft gehaald knipt u de stelen een paar centimeter boven de knol af.

Maak de knollen na het rooien niet te schoon, er mag gerust nog wat grond op en tussen de wortels blijven zitten. Soms spoelen mensen hun Dahlia knollen schoon maar de ervaring is dat schoon gespoelde knollen meer uitdrogen tijdens de bewaring dan Dahlia knollen die niet zijn gewassen. Spoelen veroorzaakt toch ook een beetje irritatie aan de Dahlia huid. Het vuil, zand en turf zorgen juist voor een beetje extra bescherming. 

Vervolgens bewaart u de Dahlia knollen vorst- en tochtvrij tot het weer tijd is om ze te planten. Stop ze in een krat of doos, ingerold in oude kranten of in de hout mot. Het verpakkingsmateriaal zorgt ervoor dat de Dahlia knollen niet te veel uitdrogen. Een Dahlia kan tijdens de bewaring flink uitdrogen en helemaal verschrompelen als u ze niet goed inpakt. U kunt ze ook in kranten wikkelen en in plastic zakken stoppen. Als u dat doet moet u er wel voor zorgen dat er altijd wat verse lucht bij kan komen. 

Eind april begin mei, als de kans op nachtvorst is verdwenen, kunt u de Dahlia knollen weer planten. Tegen de tijd dat u de Dahlia knol weer plant zal ze er wel behoorlijk verschrompeld uit komen te zien. Maar als u rondom of op de oude afgeknipte stengel weer groeipunten ziet verschijnen is uw Dahlia nog springlevend en is er niets aan de hand. 

 U bent van harte welkom een kijkje te nemen in ons assortiment.