BloembollenBloembollen worden aangeboden in een diversiteit aan maten. Soms werkt dat verwarrend en wordt de (verkeerde) conclusie getrokken dat de ene leverancier goedkoper is dan de andere. Maar schijn bedriegt, in de bloembollen wereld gaat de slogan ‘big is better’ zeker op. Grotere bollen produceren nu eenmaal meer of grotere bloemen dan kleine bollen. De foto van de narcissen laat u een voorbeeld zien van het verschil in bloemproductie van een grote en een kleine bol van de narcis Endear.

De bloemen van de linker narcis is van een bol in de maat 10/12 wat over het algemeen de gangbare maat is van narcissen die worden aangeboden voor een goedkopere prijs. U ziet dat de bol slechts een bloemsteel produceert met 5 bloemetjes aan de steel.

Rechts op de foto dezelfde narcis maar met een bol van de maat 14/16 zoals Fluwel die levert. Hier ziet u vier bloemstelen uit de bol komen, twee stelen met 5 bloemetjes, een steel met 3 bloemetjes en een steel met twee bloemetjes (de knoppen zijn opengepeuterd om de bloemen te tellen). Deze laatste bol met een grotere maat produceert maar liefst 15 bloemetjes, drie keer zoveel als de narcis van de kleinere maat die u voor een koopje kon krijgen. Dus houdt u er rekening mee als u bloembollen koopt: De maat doet er toe.

Hier ziet u een gereedschap dat de meeste bloembollen kwekers nog steeds gebruiken. Het stelt de kweker in staat de maat van de bol te nemen in een handomdraai.

De maat van de bol wordt aangegeven door zijn omtrek in centimeters. Wanneer u een bepaalde tulpenbol omschreven ziet als “maat 12 cm+”, dan houdt dit in dat deze bol niet door een gat past van minder dan 12 cm in de rondte – 12 cm is overigens de grootste handelsmaat voor tulpen.

Bij iedere bloembol op Fluwel ziet u bij de productomschrijving de bolmaat vermeld staan. Bij een mix van bloembollen staat het in de omschrijvende tekst vermeld, omdat er dan meerdere bolmaten tussen kunnen zitten.