Hyacinten planten

Een Hyacint in de tuin heeft weinig zorg nodig en doet het goed in de Nederlandse tuinen, maar is ook heel geschikt om (binnen) in een pot te zetten. In beide gevallen is het belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. In de tuin betekent dat misschien dat u wat extra losse grond zoals turf door de aarde heen kunt woelen. Zeker als uw tuingrond van nature wat zwaarder is. Bij een pot moet u erop letten dat het water dat teveel is ergens heen kan. Potjes die gaten aan de onderkant hebben zijn heel geschikt om hyacinten in te planten.

Hyacinten worden vaak geplant in clusters van 3 tot 5 bollen van dezelfde soort. Deze bollen mogen zo dicht bij elkaar staan dat ze elkaar net niet aanraken. Bij het kiezen van een soort, is het handig te letten op de plaats waar u uw hyacinten wilt planten. Soorten hyacinten die veel bloemetjes dragen zijn meestal geschikter voor het planten in een pot, omdat ze in de tuin snel om kunnen vallen. Soorten met minder nagels (bloemen) zijn ook minder zwaar en kunnen daardoor prima in de tuin staan.

De bloemtrossen van de hyacint

De bloemtrossen van de Hyacint zijn in het eerste jaar na het planten groot en vol, maar zullen in de daaropvolgende jaren wat dunner worden. Waar de bloemtros van de Hyacint het eerste jaar gemakkelijk 50 bloemen kan dragen zullen dat er in de volgende jaren maar een stuk 15 tot 20 zijn. Dit hoeft zeker niet minder mooi te zijn, want de wat lossere bloemtros geeft de Hyacint een wat natuurlijkere uitstraling.

Die enorme volle bloemtrossen die de Hyacint het eerste jaar kan geven zijn meestal ook de reden dat tuiniers de Hyacint liever niet aanplanten. Ze vallen namelijk om en dat staat erg rommelig in de tuin. Met een beetje kennis van zaken is dit omvallen van de Hyacintenbloemen redelijk te voorkomen. Meer hierover leest u onder Hyacinten kopen.

Plant hyacintenbollen in de zomer
Wij van Fluwel.nl houden van onze hyacinten
Prachtige hyacinten

Hyacinten planten bij vorst

Plant de bol van de Hyacint in gebieden waar het ’s winters flink kan vriezen altijd wat dieper dan u gewend bent om bloembollen te planten. Bedek de bol met minstens 10 centimeter grond en dek hem het liefst ook nog toe met wat bladaarde of tuinturf. Met name in het eerste jaar na het aanplanten kan de Hyacint nog wel eens bevriezen als er vrij kort na het planten strenge vorst komt. Eenmaal gesetteld in de tuin lijken Hyacinten minder gevoelig te zijn voor bevriezing.

De Hyacint is ook een uitstekende bloembol om in potten en bloembakken te gebruiken. Zowel op soort, met één kleur in een pot, als gemengd zijn ze in staat u een explosie van kleur te bezorgen. Maar u kunt de Hyacint ook zeer goed combineren met andere bolgewassen zoals de tulp en de narcis. Als u de Hyacint als hoofdgerecht wilt behouden, staat het ook heel leuk als u de bloem combineert met de witte of blauwe Anemone blanda. Door dit vrolijk bloeiende knolletje toe te voegen creëert u een klein bloemenparadijsje.

Maar ook hier moet u erom denken dat ze niet bevriezen. Vorst kan eenvoudig diep in een pot of bloembak doordringen en Hyacintenbollen kunnen niet tegen strenge vorst. Pas ook altijd op dat de potten of bloembakken niet uitdrogen. Een ervaren tuinier weet dit, maar ik zie helaas veel te vaak dat mooi aangeplante potten met bloembollen of andere planten in de winterperiode vergeten worden en daardoor uitdrogen. De lang verwachte bloemenpracht in het voorjaar wordt vervolgens een stuk minder mooi dan gehoopt.