De kwekerij van Fluwel bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Showtuin
  2. Teelt en veredeling van Narcissen
  3. Teelt en veredeling van Crocussen
  4. Teelt van nieuwe soorten Tulpen

Showtuin

De showtuin is een tuin waar wij van alle soorten die wij verhandelen een klein proefje doen op planten om te kijken of de geleverde soorten in orde zijn. Met name onze grote Amerikaanse klanten, maar ook klanten zoals u, kunnen ons verrassen met tegenvallende resultaten door slechte kwaliteit of het niet soort echt zijn van de geleverde bollen. Doordat wij van alle aan ons geleverde partijen een monster trekken kunnen wij zien wat en waar het verkeerd is gegaan.

Tevens planten wij heel veel nieuwe soorten op die aan ons worden gegeven door collega bloembollenkwekers om ze bij ons en onze klanten onder de aandacht te brengen. Dit is natuurlijk heel interessant voor ons want hier halen wij inspiratie en ideeën voor de vernieuwing van ons assortiment.

Ook planten wij hier jaarlijks een groot aantal nieuwe bloembollen mengsels en combinaties. Met name het maken van bloembollen combinaties blijkt een moeilijkere klus dan het op het eerste gezicht lijkt. Lang niet alle bloembollen passen goed bij elkaar, voor een echt goede combinatie moet er overeenkomst zijn in bloeitijd en, nog belangrijker, harmonie tussen de verschillende bloembollen wat betreft kleur en bloemvorm. Prachtige ideeën in de theorie bedacht kunnen enorme teleurstellingen zijn als ze eenmaal staan te bloeien. Gelukkig mislukken ze niet allemaal en het zoeken naar mooie bloembollen combinaties is een van de leukste werkzaamheden op onze kwekerij.

Fluwel Showtuin
Fluwel veredeling Narcissen

Teelt en veredeling van Narcissen

Na het overlijden van zijn vader, Karel van der Veek, heeft Carlos zijn door de bollenwereld zeer gewaardeerde veredelingsprogramma voortgezet. Letterlijk honderden nieuwe soorten Narcissen zijn te vinden op onze kwekerij, allemaal soorten die nog geen naam dragen en jaarlijks worden beoordeeld op groei en bloei eigenschappen. Alle jaren vallen er soorten af, maar er komen ook jaarlijks weer nieuwe zaailingen bij die voor het eerst bloeien. Daarnaast is er ook een stukje meer commerciële teelt van Narcissen. De eerste eigen zaailingen zijn in productie.

Ook telen wij een heel aantal bijzondere soorten op verzoek voor buitenlandse postorder bedrijven. Engelse en Amerikaanse bedrijven die een eigen exclusief assortiment narcissen voeren laten deze soorten door ons telen. Hierbij moet u denken aan een kleine niche markt van webwinkels die bollen aan leden van The Daffodil Society verkopen en postorder bedrijven die ouderwetse soorten van vroeger verkopen. Voor ons een heel interessante bezigheid want jaarlijks komen dergelijke klanten met mooie nieuwe of anderszins ongewone soorten naar ons toe met de vraag of wij ze voor hun kunnen vermeerderen, een heel leerzame bezigheid.

De teelt en veredeling van krokussen

Dit is in 2000 begonnen als een hobby, maar is inmiddels uitgegroeid tot een zeer serieuze bezigheid. Op het moment staan er ongeveer 250 verschillende Crocuszaailingen op onze kwekerij, deze zijn overgebleven uit een veredelingsprogramma waarbij we ongeveer 40.000 Crocuszaden tot bloei hadden gebracht. Het was onze doelstelling om uit deze enorme hoeveelheid verschillende Crocussen de allerbeste groeiers te selecteren. De 10% hardste groeiers hebben we er na een paar jaar uitgezeefd en uit deze 10% hebben we na een aantal jaren de mooiste en best presterende bollen overgehouden.

Nu rooien, pellen, tellen en wegen we de partijtjes ieder jaar om zo vast te stellen welke Crocussen het beste en vooral het gezondste groeien. Op dit moment is de grootste uitdaging de gezondste groeiers er uit te halen. De overgebleven Crocussen groeien allen hard genoeg maar de vraag blijft over welke kan je het beste telen met zo weinig mogelijk gebruik van chemische middelen. Een heel leuke uitdaging maar ook een heel leuke bezigheid. De partijtjes zijn nog net even te klein om aan te bieden maar binnen een paar jaar kunt u de eerste verwachten in onze web winkel.

Fluwel Krokus veredeling
Fluwel nieuwe soorten tulpen telen

Teelt van nieuwe soorten tulpen

Van tulpen veredelen wij zelf geen nieuwe soorten, maar als je een eigen kwekerij hebt en met een paar van die enthousiastelingen werkt als Jeroen en Eric heb je zo tulpen. Eric heeft een neusje voor goede tuin tulpen, zo vond hij eens een nestje mooie leliebloemige tulpen bij een oud baasje dat wilde stoppen en hup, weer 5 soorten erbij op de kwekerij. Jeroen houdt zijn ogen altijd open voor goede snij tulpen. In de wintermaanden bestiert hij onze broeierij van exclusieve snij tulpen en goede nieuwe soorten zijn daar altijd welkom. Wel heel erg leuk om ook met de tulp met nieuwe producten bezig te zijn en te proberen deze zo goed mogelijk in de markt te zetten als snijbloem of als tuintulp.