Wilde tulpen

Tulpen groeien ook in het wild, maar niet in ons klimaat. Tulpenbollen komen van oorsprong uit Centraal Azië, vooral in de landen rond de Kaspische Zee kunt u veel wilde tulpen vinden. Daar is het in de winter erg koud, en in de zomer juist erg heet. Tussen beide seizoenen ligt een korte lente. De tulp is voorbereid om bij een plotse overgang van koude naar warmte snel in bloei te komen. Na de bloei verzamelt de tulp energie in haar bol om in het volgend voorjaar weer snel tot bloei te komen.

Tulpen meisjes Azie
Tulpen man Azie
Wilde tulpen Azie

Europees klimaat

In Europa is het klimaat voor tulpen natuurlijk heel anders. Daarom gedijen tulpen hier niet optimaal: de plant houdt het in de Europese tuin niet erg lang vol, hoewel sommige tulpen prima enkele jaren in een tuin kunnen verwilderen. Door het klimaat van Centraal Azië (waar mogelijk) na te bootsen en de tulp hier en daar een handje te helpen kunnen we deze bloembol toch succesvol laten bloeien in onze tuinen en op de bollenvelden.

Tulpen overhouden

In de praktijk betekent het dat de tulpen uw hulp nodig hebben. Om meerdere jaren van een tulp te kunnen genieten kunt u ze het beste in de zomermaanden warm bewaren. Nadat het blad is afgestorven haalt u de bollen uit de grond, maakt ze schoon en bewaart ze in de schuur, garage of in huis. In onze blog kunt u precies lezen wat u moet doen om tulpen over te houden.

Als u de tulpenbollen in de grond laat zitten om te verwilderen zullen sommige soorten nog wel terugkomen, maar dikwijls niet meer zo goed als in het eerste jaar.

[widget magento]