1. Plant de Pioen 2 centimeter diep met de neuzen naar boven, beslist niet dieper.
  2. Plant de Pioen op een plek in de tuin waar ze minimaal een halve dag in de volle zon staat.
  3. Plant de Pioen in een voedzame tuingrond met voldoende organisch materiaal.
  4. De Pioen is een gulzige plant; zorg voor voldoende voeding en water. Een rijke tuingrond waar uw andere planten het ook goed doen is prima
  5. Het eerste jaar na planten blijft de Pioen nog aan de kleine kant, het tweede en derde jaar komt zij tot volle wasdom.

De Pioen, wat krijgt u

De Pioen die U van ons ontvangt is een deel van het wortelgestel van een Pioen die in september gerooid is. Deze Pioenplanten zijn dikwijls te groot en incourant om in haar geheel te verpakken en te verschepen. Ze worden zorgvuldig met de hand in handelbare stukken gesneden waarbij de grootste stukken met 3 tot 5 “ogen” bij ons worden geleverd. Deze “ogen” worden ook wel “neuzen” of  “spruiten”  genoemd en zijn de groeipunten waaruit volgend voorjaar de nieuwe stelen en bloemen groeien. Kleinere stukken met 2 of 3 ogen worden soms ook wel verkocht maar zijn minder sterk en zullen een kleinere plant voortbrengen.

De Pioenplanten

Plant de Pioenen zo snel mogelijk na levering. Een Pioen is een vaste plant en voelt zich het beste thuis in de grond. Let er bij het planten van de Pioen op dat de groeipunten netjes omhoog staan en er niet meer dan twee centimeter grond boven op de neuzen komt. Te diep planten geeft vooral in het eerste jaar een aanzienlijk kleinere plant met minder of zelfs geen bloemen. Denk hier echt om, te diep planten is de meest gemaakte fout.

Waar plant U de Pioen

Plant de Pioen op een open plaats in de tuin waar ze minstens een halve dag in de zon staat. Plant een Pioen nooit op een plek waar eerder een Pioen heeft gestaan, daar zal ze het matig tot slecht doen. De oorzaak wordt onder andere toegeschreven aan een stof die de Pioen afscheidt om te voorkomen dat er Pioenzaden kiemen in de nabijheid van de plant. Een andere theorie is dat de voorganger te veel voor de Pioen essentiële voedingstoffen uit de grond heeft verbruikt. De Pioen houdt van een humusrijke grond, wees gul met compost of andere organische meststoffen. 

 

Bij ons zijn er twee verschillende types Pioenen te bestellenDe lactiflora Pioenen en de Itoh Pioenen, hieronder de toelichting.

De Pioen lactiflora

De Paeonia lactiflora is de Pioen zoals velen van ons die reeds kennen. Het is de algemene Tuinpioen en de lactiflora is ook de Pioen waarvan in het latere voorjaar de bloemen worden aangeboden in bloemenwinkels.

Verreweg de meeste Pioenen op onze site zijn van dit type. Van oorsprong komt ze uit het Verre Oosten en is al sinds mensenheugenis te vinden in Europese tuinen. Een betrouwbare tuinplant die een leven lang meegaat en weinig eisen stelt aan standplaats en grondsoort zolang ze minstens een halve dag in het zonnetje staat en genoeg voeding en water krijgt.

De Pioen Itoh

De zogenaamde Itoh Pioen, ook wel intersectional Pioen genaamd is veel nieuwer. Ze is zo rond de jaren vijftig veredeld door de Japanner Mr. Toichi Itoh. Deze man maakte een kruising tussen twee Pioenen uit verschillende secties in de Pioenen familie; De Paeonia lactiflora en de Paeonia suffruticosa die beter bekend staat als de boompioen. De Paeonia suffruticosa is meer een bladverliezende struik, gedurende de winterperiode blijft er een bladloos houtachtig gewas boven de grond. Onder de zaailingen uit deze kruising, waarvan het schijnt dat Dhr. Toichi Itoh ze nooit zelf heeft zien bloeien, zaten Pioenen die net als de Paeonia lactiflora groeiden en ideaal waren voor tuinbeplanting.  Ze overwinteren net als de lactiflora Pioenen onder de grond en komen zonder problemen de winter door. Ze laten een fantastisch mooie plant met sierlijk blad en grote bloemen zien in nieuwe kleuren die we bij de gangbare Pioenen nog niet kennen. Officieel wordt dit type Pioen aangeduid als ‘intersectional’ (ze is immers het product van een kruising van twee Pioenen uit verschillende secties in de Paeonia familie) maar als eerbetoon aan de veel te vroeg overleden heer Itoh noemen de meeste Pioenen liefhebbers ze ‘Itoh’ Pioenen. Ze zijn anders dan het type Pioen dat we gewend zijn maar zijn zeker net zo betrouwbaar in de tuin en verwilderen net zo goed als de gewone Pioen. Het blad is fijner, heeft een zachtere uitstraling waardoor ze sierlijker overkomen. De bloemen zijn groter en het blad blijft langer groen in de herfst en ze laat tijdens het afsterven mooie herfstkleuren zien. Itoh Pioenen zijn wat prijziger, worden nog niet op zo’n grote schaal geteeld als de lactiflora Pioenen, maar zijn zeker het proberen waard.