• De Lelie
  • Leliebollen planten
  • Waar plant ik mijn lelies?
  • Grondsoort
  • Lelies verzorgen
  • Lelie als potplant
  • Het Leliehaantje

De Lelie

De lelie is, net als de tulp, een bloembol maar u kunt haar misschien beter beschouwen als een vaste plant. In tegenstelling tot de tulp, en de meest andere bloembollen, heeft de lelie geen huid die haar tegen uitdrogen beschermd. Ook de wortels van de lelie sterven niet af zoals dat bij andere bloembollen vaak wel het geval is. Dezelfde wortels die in de herfst aan de leliebol zitten worden in het voorjaar weer gebruikt om te groeien.

Mochten wortels er tijdens verplanten afbreken is dat echt geen ramp, de leliebol zal zeker weer nieuwe wortels maken, maar het is beter als er zoveel mogelijk wortels blijven zitten. Let er ook op dat, net als bij vaste planten, de wortels tijdens verplanten niet uitdrogen.

Probeert u dus bij ontvangst van uw lelies de bollen zo snel mogelijk te planten om uitdroging van de bol en de wortels zoveel mogelijk te voorkomen.

Lelies in tuin

Mocht u leliebollen boven de grond hebben en bent u niet in de gelegenheid om ze meteen te planten? Bijvoorbeeld omdat ze net zijn geleverd of omdat de grond bevroren is, bewaar de leliebollen dan in een plastic zak met potgrond. Laat wel een klein kiertje in de zak of prik er een paar gaatjes in zodat er verse lucht bij kan komen. Leliebollen die u bij Fluwel koopt zijn ook verpakt in een plastic zak met potgrond. Dit plastic is poreus zodat er verse lucht bij kan komen maar bij langere bewaring kunnen ze toch uitdrogen. Indien u de bollen voor een wat langere tijd wilt bewaren is het raadzaam ook deze bollen in een grotere zak met meer potgrond te bewaren.

Maar probeer uw leliebollen, als de omstandigheden dat toelaten, zo snel mogelijk te planten. Een lelie die vroeg is geplant en redelijk is gesetteld voordat de temperatuur in het voorjaar oploopt doet het echt beter dan een lelie die pas in april is geplant. Ze wordt wat hoger, is wat sterker en haar bloemen zijn iets groter. Een lelie die u in april plant zal het ook zeker doen, maar een lelie die eerder in de grond zit zal beter voor de dag komen.

Leliebollen planten

Plant uw leliebollen goed op diepte, minimaal 10 cm grond bovenop de bol. Bij erg dikke lelie bollen mag dit ook gerust 15 cm zijn. Diep planten is belangrijk omdat de lelie ook stengelwortels maakt.

Stengelwortels zijn belangrijke wortels die al gevormd worden zodra de lelie boven de grond komt. Ze voorzien de plant van voldoende water tijdens de snelle groei in het voorjaar. Later in het jaar zijn deze wortels weer belangrijk om de plant goed te verankeren. U kunt zich voorstellen dat zo’n hoge plant, vooral als ze in volle bloei staat, goed vast moet staan.

Stengelwortels lelie

Waar plant ik mijn lelies?

Een lelie doet het goed in de Europese tuinen. Ze is, als ze goed geworteld is en op de goede diepte is geplant, volledig winterhard. Staat de lelie eenmaal vast in uw tuin is zij zelfs in staat de strengste winters te overleven.

De lelie houdt van een lichte standplaats met minimaal een halve dag direct zonlicht. Bij te veel schaduw zal uw lelie ook zeker in bloei komen en zelfs meerdere jaren bloeien, maar ze zal te lang en te slap worden met de kans dat ze tijdens de bloei knakt.

Nog een puntje om op te letten bij het planten van uw lelies is dat ze niet vol op de wind komen te staan. Vooral als een lelie in volle bloei staat en op haar mooist is, kan wind veel schade aanrichten.

De lelie kan ook uitstekend gebruikt worden tussen de vaste planten in uw tuin. Dikwijls voelt de lelie zich prima thuis in een vaste planten border. De planten om haar heen zijn, vooral bij de hogere lelie soorten, haar niet tot last en kunnen zelfs voor wat steun zorgen. Het is een prachtig gezicht om lelies boven de planten border te zien bloeien. Een lelie vindt het ook wel fijn om met haar voeten in de schaduw te staan.

Kortom; voor de lelie is er in elke tuin wel een goed plekje te vinden.

lelies in tuin

Grondsoort

Wat betreft grondsoort is de lelie niet kieskeurig. Iedere goede tuingrond waar uw andere planten het ook goed in doen is prima voor de lelie. Er zijn een paar soorten uit de groep van de zogenaamde ‘Oriëntal’ lelies die van een wat zuurdere grond houden. Bij deze lelies is het raadzaam een flinke scheut tuinturf in én rond het plant gat te strooien. Gebruik wel tuinturf en geen potgrond. Potgrond heeft een neutrale pH (ofwel zuurgraad), tuinturf is wat lager in pH en dus wat zuurder. Als bij u in de buurt de Rododendrons, Camelia’s en heide planten het goed doen dan hoeft u nergens over in te zitten, deze planten groeien juist goed als de grond iets zuurder is.

Bij de beschrijvingen van de soorten in de Fluwel webwinkel vermelden wij duidelijk als de lelie van een wat zuurdere grond houdt.

Lelies verzorgen

De lelie laat in het voorjaar zodra zij boven de grond komt een explosieve groei zien. Houdt er, vooral in het eerste jaar van aanplant, rekening mee dat de grond voldoende vochtig blijft zodat de stengelwortels zich goed kunnen ontwikkelen. In de daarop volgende jaren, als de lelie eenmaal vast staat is dit minder belangrijk omdat zij - ook onder de bol - een goed ontwikkeld wortel gestel heeft die de plant goed van water kan voorzien. Over het algemeen valt er in het voorjaar wel voldoende regen maar blijf hier toch goed op letten. De bovenlaag van de grond kan snel uitdrogen en dit is juist het stukje waar de stengelwortels die voor de snelle aanvoer van water zorgen zich bevinden.

Lelie als potplant

Lelie als potplant

De meeste lelies zijn zeer geschikt om op potten of in bloembakken te planten. Maar er zijn een paar dingen waar u goed op moet letten om een goed resultaat te behalen.

Gebruik een grote pot met een inhoud van minstens 10 liter, liefst meer. In een pot van dergelijke afmetingen kan de lelie een goed wortel gestel ontwikkelen en de grote hoeveelheid grond zorgt ook voor een goed water buffer. Vooral als uw lelies in volle bloei staan gebruiken ze veel water. Als uw pot aan de kleine kant is bent u tijdens de bloei in de zomermaanden om de paar dagen water aan het geven. Vul de pot ook niet tot de rand aan toe met aarde, als u het grondniveau een paar cm onder de rand van de pot houdt kun u veel gemakkelijker een flinke scheut water geven.

Verder is het op de pot, net zoals in de tuin, zo dat er minimaal 10 cm grond bovenop de bol moet zitten.

Laat uw bollen gerust in de pot overwinteren, net als u met een vaste plant zou doen. Ze komen het volgend voorjaar gewoon weer tevoorschijn in uw pot en - als u ze goed heeft verzorgd - zullen ze zeker weer zo mooi zijn als het voorgaande jaar.

Het Leliehaantje

Als er met collega tuiniers over lelies wordt gepraat komt ze bijna altijd ter sprake: het Leliehaantje. Voor de een is er geen groter probleem dan het Leliehaantje, de ander zegt er nog nooit van gehoord te hebben terwijl een derde zegt dat het allemaal niet zo erg is zolang je ze maar dood knijpt als je ze ziet.

Maar dikwijls wordt er de vergissing gemaakt dat het Leliehaantje, de rode torretjes, de boosdoeners zijn en het blad van de lelie aanvreten. In werkelijkheid zijn het de larven van dit beestje die veel grotere schade aanrichten en de bladeren van de plant op vreet.

Leliehaantje
Prutklontjes Lelie
Aangetaste lelie
 

De larve van het Leliehaantje is een klein, dik witgrijs rupsje. Maar dit rupsje kunt u niet zien, want het nestelt zichzelf volledig in haar eigen uitwerpselen. Wat u dus ziet is een klein hoopje slijmerig prut, meestal aan de onderkant van het blad van de lelie. Deze prutklontjes moet u verwijderen want hierin bevindt zich de boosdoener. In dit prutje zit het rupsje van het Leliehaantje wat rustig, blaadje voor blaadje, uw lelieplant op peuzelt.

Vanaf 1 Januari (als pre-order) tot ongeveer 1 April zijn de lelies beschikbaar in de Fluwel web winkel. U bent van harte welkom een kijkje te nemen in ons assortiment.