Wanneer moeten de tulpen geplant worden? Op deze vraag geeft Moeder Natuur u antwoord; als de blaadjes van de bomen vallen.

Veel andere bloembollen kunnen al worden geplant zodra het herfst is. De tulpenbol daarentegen houdt er niet van om al geplant te worden als de temperatuur in de grond nog te hoog is. Als de bladeren van de bomen verkleuren en af beginnen te vallen zijn de nachten koud en de temperatuur in de grond gedaald; tijd om tulpenbollen te planten. U zult begrijpen dat dit in de Scandinavische landen eerder zal zijn dan in de warmere gebieden van bijvoorbeeld Frankrijk.

Hoe kunt u het beste tulpenbollen planten?

Plant de grote tulpenbollen op een afstand van ongeveer 10 cm uit elkaar. U kunt als hulpmiddel uw hand gebruiken, de gemiddelde breedte van een hand is een kleine 10 cm.

Tulpenbollen planten afstand
Tulpenbollen planten
Tulpenbollen planten

 

Als plantdiepte houdt u ook 10 cm aan. Voor de kleinere miniatuur tulpen houdt u 5 cm aan om in het voorjaar een mooie volle bloemen toef te verkrijgen.

Creëer een speels effect

In een wat natuurlijkere tuin is het ook mooi om de tulpenbollen op een wat nonchalantere manier te planten. Dit kunt u doen door de bollen uit de losse hand rond te strooien om ze vervolgens daar te planten waar ze zijn neergekomen. Dit kan in het voorjaar een heel mooi en speels effect geven.

Tulpenbollen planten in pot

Bij het planten van tulpenbollen in een pot dient u een paar cm afstand tussen de bollen te houden om een mooie volle pot te krijgen.

Tulpenbollen in pot planten
Tulpenbollen platte en bolle kant
Tulpen in pot

 

Als u goed kijkt ziet u dat een tulpenbol een bolle en een wat plattere kant heeft. Een tip om een mooie pot met tulpen te krijgen is om de tulpenbollen met de platte kant naar de rand van de pot te planten.

Aan de zijde van de platte kant vormt de tulp haar buitenste en grootste blad. Door de tulpenbollen zo te planten krijgt u een mooie pot met netjes alle grote bladeren die naar buiten vallen.

Zorg er ook voor dat u de pot niet tot de rand aan toe vult met grond. Blijf een paar cm onder de rand, dit geeft zoveel gemak met watergeven.

Let er wel op dat u de tulpenbollen die u in een pot plant ook gedurende de wintermaanden vochtig moeten blijven. Bij koud winterweer met af en toe vorst kan een pot anders helemaal uitdrogen.

Tulpenbollen kopen?

Bent u op zoek naar tulpenbollen voor in uw tuin of terras? Bij Fluwel kunt u vanaf half mei tulpen kopen. Wij hebben een uitgebreid assortiment van diverse en unieke tulpen in onze webshop.