• Algemeen
  • De Begonia knol
  • Begonia planten
  • Voortrekken van de Begonia
  • Begonia op pot
  • Standplaats
  • Grondsoort en verzorging
  • Begonia rooien en bewaren
  • De bloem van de Begonia

Carlos en Saskia bij Begonia's

Algemeen

De Knol Begonia… het mag weer.

Eigenlijk waren onze grootouders zo gek nog niet, de Begonia is gewoon mooi. Het is zoeken naar een bloembol die zo dankbaar en kleurrijk bloeit als de Begonia. Gelukkig herontdekken steeds meer tuinliefhebbers de knol Begonia en zie je haar steeds meer worden toegepast. Niet alleen als potplant, ook in borders en plantsoenen wordt zij steeds meer aangeplant. En bijna altijd steelt zij de show met haar kleurrijke verschijning en buitensporig lange bloeiperiode.

De come-back van de Begonia is voor een groot deel toe te schrijven aan de Fa A.F. Kolken & Zn uit het Noord Hollandse Dirkshorn. Nadat de teelt nagenoeg uit België en Nederland was verdwenen heeft de Fa Kolken het weer opgepakt. Ze hebben de hele wereld afgestruind om de beste Begonia’s voor tuin en balkon te zoeken en zijn deze gepassioneerd gaan telen en promoten. Hun zoektochten hebben geresulteerd in een fantastisch assortiment van zeer sterke en rijkbloeiende knol Begonia’s in vele kleuren en vormen.

De nieuwste Begonia’s in de collectie van Kolken zijn de zogenaamde Ameri-hybrids. Dit is een serie Begonia’s speciaal geselecteerd op hun goede tuin en pot eigenschappen met kleurrijkere en grotere bloemen dan het bestaande assortiment. Deze Ameri-hybrids zijn ook de Begonia’s die wij aanbieden in de Fluwel web winkel en ik raad u aan ze een keer te proberen. Ik ben wel wat gewend maar deze Ameri-hybrids hebben mij echt verrast met hun intense kleuren en rijke bloei. En werkelijk verbazingwekkend hoe eenvoudig het was om ze in bloei te krijgen, wat een dankbaar bolgewas.

De Begonia knol

Een knol van een Begonia zal zeker geen schoonheidswedstrijd winnen, ze ziet er niet uit. Een harig, ongeschoren stuk stoppelknol waarbij je de voorkant niet van de achterkant kunt onderscheiden. Toch moet u bij het planten wel even goed opletten want de knol van de Begonia heeft wel degelijk een onder- en een bovenkant. Bijna altijd is er een holle en een bolle kant te zien bij de knol Begonia. De holle kant is de bovenkant van de knol. Deze moet bij het planten naar boven wijzen. Wat later in de tijd is dit wat eenvoudiger waar te nemen, want dan zullen in het holletje van de knol de eerste roodgekleurde groeipunten verschijnen.

Als u uw best doet zult u altijd de holle en de bolle kant zien. Mocht u bij het planten toch twijfelen kunt u haar altijd op haar zij planten. Dit is niet optimaal, maar altijd beter dan dat u de knol op zijn kop plant.

Begonia planten

De Begonia knol wordt geplant met haar holle kant naar boven. U plant de Begonia ondiep, er hoeft maar een dun laagje grond boven op de knol te liggen; 2 centimeter grond bovenop de knol is voldoende. Houd in de border een plantafstand aan van 25 tot 30 centimeter. Zorg er voor dat de grond tijdens het groeiseizoen van de Begonia goed vochtig blijft. Een Begonia wortelt niet erg diep zoals veel andere planten en bloembollen dat wel doen dus houdt de bovenlaag vochtig.

Ook in een pot plant u de Begonia met 2 centimeter grond bovenop de knol. Gebruik niet te kleine potten want een Begonia in volle bloei is een flinke plant die behoorlijk wat water gebruikt. Door een ruime pot te gebruiken creëert u een grotere buffer voor het water en droogt zij minder snel uit. 

Voortrekken van de Begonia

De echte Begonia liefhebbers kiezen er bijna altijd voor om hun Begonia’s voor te trekken. Voortrekken is het vervroegd starten van het groei seizoen waardoor de Begonia’s eerder zullen bloeien. Dit doet u door uw Begonia knollen in maart alvast in potten met potgrond te planten en deze licht en enigszins warm weg te zetten in een kas, serre of op de vensterbank. Zodra de kans op nachtvorst voorbij is worden de knollen uit de pot gehaald en in de tuin geplant. Begonia’s die u op pot wilt telen plant u met het voortrekken meteen in de goede pot. Dit voortrekken is eigenlijk precies hetzelfde als bij de Dahlia.

Een puntje van aandacht als u de voorgetrokken Begonia’s naar buiten brengt is de felle zon. Binnenshuis of onder glas wordt het blad wat zachter van structuur en als uw Begonia’s opeens worden blootgesteld aan scherp zonlicht kan het blad behoorlijk verbranden. Het beste is de Begonia plantjes eerst een paar dagen af te laten harden aan de schaduwzijde van uw huis alvorens ze in de tuin of op terras komen.

Begonia op pot

Voor een kleurrijke plant op het terras, balkon of de patio is de knol Begonia de ideale bloembol. Niets is mooier dan een Begonia op pot; aantrekkelijk, decoratief glimmend blad met een prachtige kleurrijke blob van bloemen die onvoorstelbaar lang blijven bloeien in de helderste kleuren met fantastische bloemvormen. Iedere bloem an sich bloeit maar een paar weken, maar de knol Begonia blijft nieuwe bloemen maken totdat het weer te koud en te donker wordt.

Als u een Begonia in een pot plant zorg dan voor een redelijk grote pot. Niet omdat de knol zoveel ruimte nodig heeft, het is meer voor het water. Een grotere pot heeft een grotere waterbuffer waar de dorstige Begonia veel profijt van heeft. Als u een grotere pot gebruikt hoeft u ook minder vaak water te geven.

Houd er ook rekening mee dat u de pot niet tot de rand aan toe vult met potaarde. Door een centimeter ruimte te laten onder de rand van de pot kunt u veel gemakkelijker water geven.

Standplaats van de Begonia

Het is vrij eenvoudig om op internet foutieve informatie te vinden over de Begonia. Zo zou de Begonia niet tegen het felle zonlicht kunnen. Voor een groot gedeelte van de Begonia familie gaat dit wel op, er zijn veel soorten Begonia’s die van schaduw houden. Voor de knol Begonia’s die wij aanbieden, de zogenaamde Ameri-hybrids, gaat dit echter niet op. Ameri-hybrid Begonia’s kunnen het zonlicht prima verdragen, zelfs op het heetst van de dag. Door veel licht en warmte groeien deze Begonia’s beter en zullen zij rijker gaan bloeien.

Hetzelfde geldt voor de luchtvochtigheid, hier wordt ook vaak over geschreven dat die hoog moet zijn. De Begonia’s die wij in de Fluwel web winkel aanbieden zijn geselecteerd op hun goede eigenschappen en om onder de Europese omstandigheden goed te groeien en rijk te bloeien. Voor een rijke bloei is het belangrijk dat u de Begonia op een zonnige, lichte plaats in de tuin plant. De Begonia kan zeker wel wat schaduw verdragen, maar voor een uitbundig bloeiende compacte plant is licht echt belangrijk.

Grondsoort en verzorging

De knol Begonia houdt van een voedzame grond die rijk is aan organisch materiaal met een goede water huishouding. Een volgroeide knol Begonia is een dorstige plant, ze wortelt niet erg diep dus zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Vooral in volle bloei kan een Begonia snel te droog worden. Houd dit ook goed in de gaten als u de Begonia’s in potten heeft staan. Bij een goede humusrijke tuingrond is bijmesten voor de Begonia niet echt nodig. Als u hier aan twijfelt omdat u bijvoorbeeld de bladkleur te licht vindt of omdat u ze er niet fris bij vindt staan, kunt u altijd wat bijmesten met gedroogde koemest korrels.

Begonia’s rooien en bewaren

De knol Begonia is een bolgewas waar u jarenlang plezier van kunt hebben. U moet haar echter wel alle jaren rooien, want in de grond overwinteren gaat in ons klimaat niet. De knol Begonia kan niet tegen de vorst en onze winters zijn vaak te nat waardoor de knol gaat rotten.

Als het blad afsterft is het tijd om de Begonia knollen te rooien. Dit gebeurt als de nachten kouder worden. De knol Begonia kan gerust een paar nachtvorsten verdragen, ze is niet zo gevoelig voor vorst als de Dahlia, maar als de vorst in de grond tot aan de knol komt zal ze bevriezen. 

Knip bij het rooien de stengels een paar centimeter boven de knol af, in een later stadium zullen deze stukjes steel vanzelf van de knol af drogen als ze niet al bij het rooien van de knol zijn afgevallen. Nadat u de knollen heeft gerooid klopt u voorzichtig de overtollige grond van de knol, het is niet nodig de harige knol helemaal schoon te poetsen.

Bewaar de knollen vervolgens op een vorstvrije plaats zoals u ook doet met uw Dahlia’s. De knol Begonia hoeft niet zoals de Dahlia worden ingepakt om uitdroging te voorkomen. Bewaar haar luchtig in een doos of krat bij een temperatuur tussen de 5 en de 10 graad Celsius. In maart kunt de Begonia knollen weer op potten planten om voor te trekken of u wacht tot april, begin mei, om ze in de tuin te planten.

De bloem van de Begonia

Een leuk weetje over de bloem van de Begonia is dat de mannelijke bloem altijd vergezeld is van twee dames. Als u goed kijkt ziet u dat er aan elke bloemsteel drie bloemen zitten. De middelste, tevens de grootste is de mannelijke bloem. Daarnaast ziet u twee kleine, enkelvormige bloemen, dit zijn de vrouwelijke bloemen.