Chionodoxa

Wat is de Chionodoxa toch een mooi en dankbaar bolgewasje. Zodra het weer maar even op het voorjaar gaat lijken komt ze tevoorschijn, soms al in februari. Nooit oogluikend en voorzichtig verkennend om zich heen kijkend of de kust al veilig genoeg is om te gaan bloeien. Neen, massaal duikt ze op. Van de ene op de andere dag bedekt ze de tuin met een blauw, zo mooi, alsof de hemel op aarde is gevallen.

Chionodoxa planten

Als u Chionodoxa aan wilt planten, wees dan niet voorzichtig met het aantal. De Sneeuwroem is een bloembol die het verdient om groots aangeplant te worden. Echt waar, als u zich afvraagt of u er niet te veel heeft besteld, heeft u er pas genoeg. Daar krijgt u nooit en te nimmer spijt van want ze komt jaren achtereen weer terug. Ook in verwaarloosde hoekjes van de tuin of half onder de bomen waar het altijd kaal is kunt u gerust de Chionoxa proberen. Negen van de tien keer slaat ze goed aan en heeft u er jarenlang plezier van. Het eerste voorjaar na aanplant bloeit ze vaak na half maart, maar eenmaal gesetteld kan ze eind februari al in volle bloei staan.

Chionodoxa kopen

De blauwe Chionodoxa ofwel Sneeuwroem die ik aanbied is de Chionodoxa forbesii, deze vind ik de mooiste. Het heldere blauw met het stralende witte oog van de Chionodoxa forbesii maakt haar tot de meest opvallende en fris gekleurde van alle Chionodoxa’s. De Chionodoxa luciliae en de Chionodoxa sarniensis worden beide ook veelvuldig aangeboden. Dit zijn ook uitstekende soorten die zeker zo goed verwilderen in de tuin als de Chionodoxa forbesii, maar de laatstgenoemde wint het gewoonweg waar het gaat om ‘wie is het blauwst’. Van deze prachtige kleine bloembol is ook een roze variant; Chionodoxa forbesii Pink Giant. Ook het proberen meer dan waard.

Andere interessante bloembollen voor vroege bloei in de voorjaarstuin zijn Anemone blanda, Eranthis hyemalis, Crocussen en natuurlijk de Galanthus ofwel het Sneeuwklokje.