Tulpenbollen planten

Tulpen maken uw tuin mooier en zorgen ervoor dat u de lente van dichtbij beleeft. Daarom is het ook zo leuk om zelf tulpen te planten: u plant dan eigenlijk het voorjaar! Fluwel maakt tulpenbollen planten gemakkelijk, door er handige informatie over te geven. Zo haalt u het beste uit de lente en alles uit uw tulp!

Tulpenbollen planten stap voor stap

Alles begint bij de voorbereiding, ook tulpenbollen planten. Reserveer een mooi plekje in uw tuin. Een leuk idee is om de bollen in een cirkeltje om een boom te planten. Tulpenbollen staan ook prachtig in een border. Juist als u ze wat los plant (“strooien”) zijn ze ook als u ze laat verwilderen nog mooi. Natuurlijk kunt u ze ook in rijen planten, bijvoorbeeld aan de rand van uw terras.

Als u een plek heeft voor uw tulpenplanten, dan kunt u beginnen met graven. Tulpenbollen plant u het beste op zo’n 15 cm diepte, eventueel nog iets dieper. Zeker als u de tulpen wilt laten verwilderen is iets dieper planten (tot 30cm) een optie.

Nadat ze zijn geplant hebben de tulpenbollen niet veel zorg meer nodig. Ze zullen vanzelf naar boven komen als het lente is. U kunt ze dan iets bijmesten, maar niet te veel. Na de bloei kunt u de bloem dan afnemen (“koppen”), dan verspilt de tulp daar tenminste geen energie meer aan. Eventueel kunt u de bloembol zelfs uit de grond halen, van nodeloze stukken ontdoen (buitenste rok, kleine bolletjes, steel) en in het najaar opnieuw planten. Dan doet u wat de bollenboer doet!

Wanneer tulpen planten?

Tulpen worden in het najaar geplant. Veel mensen maken hier haast mee, ze planten de bollen al als het eerste blaadje van de bomen waait. Die haast is helemaal niet nodig, u kunt de bloemen beter wat later planten, als de grond al goed koud is. Koude grond is immers precies wat de tulpen nodig hebben, in de koude winter bereiden ze zich pas voor op hun bloei.

Goed, laat in de herfst, maar dat is nog te vaag. Om precies te bepalen wanneer u uw bollen moet planten kunt u het beste de temperatuur in de gaten houden. Pas als die onder de 10 graden ligt is planten een goed idee. In Nederland en België is dat eind oktober, begin november al zo ver, in Zuid-Frankrijk pas eind november, in Zuid-Italië net voor kerst.

Tulpen planttips

Als u de tulpen een aantal jaren wilt bijhouden, kunt u ze wat dieper planten. Zorg dat ze op een droge plek staan, bijvoorbeeld in zandgrond die het regenwater goed afvoert. Kies voor de beste soorten voor meerjarige bloei, bijvoorbeeld Red Impression & Pink Impression, Spring Garden, Lady Jane en Sylvestris.

Plant tulpen met de punt naar boven. Andersom gaat de tulp ook groeien, dat is geen probleem, maar met de punt naar boven heeft u het mooiste resultaat.

Spreid de bloei: plant verschillende soorten tulpen door elkaar (minimaal 1 cm afstand) om ervoor te zorgen dat ze om beurten bloeien, dan heeft u er een voorjaar lang plezier van! Voor meer tips kunt u onze pagina met planttips bekijken. Hier staan niet alleen tips over het planten van tulpen, maar ook over heel veel andere bloemen, zoals onze narcissen, krokussen, amaryllissen, alliums en nog meer.

Tulpenbollen planten met Fluwel

Wilt u nog meer weten over tulpenbollen planten? Fluwel helpt u graag verder. We hebben een eigen themapark over de tulp, Fluwel’s Tulpenland, waar u veel inspiratie kunt opdoen en waar we u graag persoonlijk nog meer vertellen. Dus kom zeker eens langs!