De zantedechia is een hele mooie bloem, die als tuinplant of terrasplant nog wel eens wat moeite heeft met doorbreken. Dit is natuurlijk jammer, maar niet onbegrijpelijk. Er bestaat een hoop onwetendheid over de zantedeschia als tuin- of kuipplant. Op het internet staat een hoop informatie over de eigenschappen van deze plant die maar gedeeltelijk klopt en niet genoeg houvast geeft om de zantedeschia goed te kunnen verzorgen.

Dat deze informatie onvolledig is, komt vaak doordat er niet wordt uitgelegd dat er verschillende typen zantedeschia bestaan, die op een andere manier verzorgd moeten worden. Het ene type is de zantedeschia aetiopica, dit is een vaste plant die als het niet vriest en ze genoeg water krijgt altijd groen blijft. Een echte moerasplant die je vaak tegenkomt als vijver beplanting en het daar ook uitstekend doet. Een echte vaste plant die overleeft met dikke opgezwollen wortels en het liefst altijd in de grond blijft. Deze zantedeschia is ook het beste te verhandelen als opgepotte plant net als alle andere vaste planten. Maar deze zantedeschia biedt Fluwel niet aan, de zantedeschia’s die hier worden aangeboden zijn echte knol zantedeschia’s.

Zantedeschias

Knol zantedeschia's

Knol zantedeschia’s zijn echte knollen, zoals een krokus en een dahlia dat ook zijn, en kunnen lange periodes overleven als knol boven de grond. Deze zantedeschia’s zijn buitengewoon goed bruikbaar voor de bloemist en de pottenkwekers. Je kunt de knollen immers goed bewaren dus de bloei een beetje sturen naar het moment dat je de bloemen wilt verkopen. Dit zijn ook de ideale zantedeschia om in de tuin of in een pot te planten voor op het terras. Als in het voorjaar de temperatuur in de grond wat op begint te lopen, zo rond begin mei, kunt u de Zantedeschia knollen planten. Op een pot kunt u ze al eerder planten. Eind maart is al mogelijk, maar dan dient u de potten wel op een wat warmere plek te bewaren. Een koude kas of serre is ideaal, maar een luwe zonnige plek buiten rondom huis kan ook.

Net als de vaste plant zantedeschia is ook de knol zantedeschia oorspronkelijk afkomstig uit Zuid Afrika en ze houdt van het zonnetje. Dat is nog zo'n misverstand, dat de Zantedeschia bij voorkeur in de schaduw geteeld dient te worden. Niets is minder waar, ze is verliefd op de zon en des te meer zon u haar geeft des te beter ze het zal doen. In de schaduw duurt de bloei van de zantedeschia even lang als in de zon, maar ze zal wel veel minder bloemen krijgen en dat is toch jammer.

De knol zantedeschia’s die Fluwel aanbiedt zijn voornamelijk kruisings producten tussen verschillende in het wild in Zuid Afrika voorkomende rassen zoals; zantedeschia rehmanii, zantedeschia albomaculata en zantedeschia elliottiana. Bij het ontwikkelen van deze nieuwe knol zantedeschia’s is voornamelijk gelet op rijke bloei en mooie gevormde bladeren met een mooie spikkeling. Maar het meest belangrijke is natuurlijk de bloemvorm en de kleur en daar zijn de heren veredelaars uitstekend in geslaagd. Werkelijk bijna perfect gevormde bloemen met prachtige kleuren zijn er te vinden in ons assortiment zantedeschia’s.

Zantedeschia planten

Plant de knol zantedeschia met ten minste 10 cm grond boven op de knol. De zantedeschia maakt namelijk wortels aan de onderkant van de spruit die uit de bovenkant van de knol gaat groeien. Een goede laag grond is dus belangrijk voor de wortel ontwikkeling.

Kan de knol Zantedeschia in de winter in de grond blijven zitten?

De knol Zantedeschia kan geen vorst verdragen, als de knol in het ijs komt is zij ten dode opgeschreven. Waar de vaste plant Zantedeschia een beetje vorst kan verdragen is het voor de knol Zantedeschia echt funest. Dus dek haar in de winter goed af zodat de vorst de knol niet kan bereiken, en als u twijfelt haal de knol er dan in de herfst uit en bewaar haar net als de dahlia en de begonia vrij van vorst in de schuur, garage of kelder.

Zowel de knol zantedeschia die achterblijft in de grond als de knol zantedeschia die u uit de grond heeft gehaald en in de schuur heeft bewaard bloeien het tweede jaar vaak minder rijk dan het eerste jaar. Dit komt omdat de kweker waar de zantedeschia’s vandaan komen de knollen voor het afleveren dompelt in een plantenhormoon genaamd gibbereline. Dit hormoon, wat in een miniscule hoeveelheid aan het dompelbad wordt toegevoegd zet de knol aan tot het vormen van meer bloemen. Dat is natuurlijk voor u als consument fantastisch want elke knol zal rijkelijk bloeien. Maar hoe mooi het ook is, u krijgt een vertekend (maar mooier) beeld van hoe de zantedeschia in werkelijkheid is. Pas het tweede jaar ziet u de werkelijke bloei van het soort dat u heeft geplant. De ene soort zal in het tweede en derde jaar beter bloeien dan de ander. (Gibbereline is een natuurlijke stof die zeer veel in de land en tuinbouw wordt toegepast, zelfs bij het brouwen van bier wordt vaak gibbereline gebruikt. Deze planthormoon wordt gewonnen uit een schimmel.)

De RHS (Royal Horticultural Society) in Engeland heeft in het voorjaar een proef aangeplant op de trial fields van Wisley Garden van maar liefst 75 verschillende soorten knol zantedeschia’s om ze te beoordelen op hun prestaties voor de tuin. Als mede lid van het Bulb Committee ben ik ook betrokken bij deze proef en het is de bedoeling dat we beoordelen welke soorten het beste presteren in de tuin. De bloeirijkheid van de soorten in het tweede en derde jaar zal een belangrijk punt van beoordelen zijn. De soorten die goed terugkomen zullen zeker een AGM (Award of Garden Merit) krijgen. Ik hoop in de nabije toekomst hier veel van te leren en u de beste soorten aan te bieden in mijn web winkel.

Carlos van der Veek