Tulpenvelden in bloei

De kleurrijke Nederlandse tulpenvelden zijn inmiddels beroemd over de hele wereld. Vanaf eind maart tot begin mei veranderen de grote polders langs de Nederlandse kust in adembenemende kleurrijke lappendekens. Eén bloeiende tulp is mooi, honderd bloeiende tulpen is nog mooier, maar stelt u zich eens voor dat miljoenen tulpen tegelijkertijd staan te bloeien.

De maanden april en mei zijn dan ook uitgegroeid tot misschien wel de drukst bezochte toeristische trekpleisters ter wereld. De bloeiende tulpenvelden, in combinatie met de Keukenhof en het idyllische Amsterdam, trekken bezoekers aan van over de hele wereld.

Wanneer bloeien tulpen?

Wilt u ook een keer de tulpenvelden zien bloeien? Die overweldigende emotie over je heen laten komen bij het zien van bloeiende tulpen tot aan de horizon? Plan dan uw bezoek in de tweede helft van de maand april.

Eind maart begin april kunt u het ook treffen, maar in een koud voorjaar kan het voorkomen dat er dan nog geen tulpen bloeien. Zo is het ook in het begin van de maand mei. In een warm voorjaar kunnen rond die tijd bijna alle tulpen alweer gekopt zijn.

Tulpenvelden Noord Holland
Bollenvelden Noord Holland
Tulpenvelden in bloei

Waar bloeien de tulpenvelden?

Kop van Noord-Holland
De mooiste tulpenvelden kunt u vinden in de kop van Noord Holland. Tussen het dorpje Burgervlotbrug aan de N9, net boven Alkmaar, en het noordelijker aan de N9 gelegen Den Helder ligt het grootste aaneengeschakelde bloembollengebied van Nederland. Maar liefst 20 kilometer lang wordt u omgeven door bloeiende bloembollen.

Als u onder Den Helder meer landinwaarts trekt richting de rustieke dorpjes Breezand en Anna Paulowna is het van hetzelfde laken een pak; tulpen, narcissen, alliums, hyacinten, alle verschillende bloembollen kunt u hier zien.

Flevopolder & Noordoostpolder
Deze twee gebieden onder het IJsselmeer zijn zeer de moeite waard. Rond de dorpen Swifterbant in de Flevopolder en Espel en Creil in de Noordoostpolder kunt u ook fantastisch mooie tulpenvelden vinden. Dit gebied is gespecialiseerd in de teelt van tulpen, andere bloembollen zoals de hyacint en de narcis zult u daar niet aantreffen.

West-Friesland
Ook in West Friesland in de dorpjes rond Hoorn kunt u veel tulpenvelden vinden. Niet zo massaal als in het Noordelijk Zandgebied, ze staan erg verspreid, maar wel in een prachtige rustieke omgeving met mooie boerderijen en grazende koeien. Rond de plaatsjes Hoogwoud, Spanbroek, Wognum, Zwaag, Hem en Venhuizen heeft u de meeste kans om bloeiende tulpenvelden te zien.

Lisse & De Keukenhof
En dan natuurlijk rondom Lisse en de Keukenhof. Hier begeeft u zich op de bakermat van de Nederlandse bloembollenteelt. Vandaag de dag worden hier lang niet zoveel tulpen meer geteeld als in de kop van Noord Holland en West Friesland. En als u geen bezoek brengt aan de Keukenhof is het misschien verstandiger dit gebied te vermijden in verband met de enorme verkeersdrukte in april.

Bollenveld Noord Holland
Tulpenveld
Witte tulpen in bloei

Avonturenparadijs Land van Fluwel

Mocht u besluiten de tulpenvelden in de kop van Noord Holland te gaan bezichtigen overweeg dan ook om een bezoek te brengen aan Avonturenparadijs Land van Fluwel. Hier wordt, al wandelend over een bospad, de geschiedenis van de tulp aan u verteld middels een interessante audiotour in de Dutch Tulip Experience.

Ieder jaar vanaf begin april tot en met begin mei rijdt vanaf Land van Fluwel de BloembollenBoemel. Maak een unieke rit (met gids) door het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld met prachtige tulpenvelden in bloei. Meer informatie en reserveren.

Naast het verhaal van de tulp is er op Land van Fluwel ook een heerlijk bourgondisch restaurant, een blotevoetenpad en nog veel meer te doen. Ga voor meer informatie naar de website.