Bloembollenexport

Vandaag de dag is Fluwel een bekende speler in de bloembollenexport. Dat is zeker niet altijd zo geweest, Fluwel is immers een jong bedrijf, met nieuwe ideeën en een sterke focus op het internet. Toch staat Fluwel in een lange traditie. Al vroeg is de handel in bloembollen groot geworden, met Nederland als vanzelfsprekend middelpunt. Op deze pagina leest u meer over de geschiedenis van de bloembollenexport.

Bloembollenhandel in Nederland

Bloembollen, en dan met name tulpen, waren al een tijdje populair in andere delen van de wereld, voordat ze naar Nederland kwamen. De Ottomaanse sultans, die heersten over wat nu Turkije is, lieten hun paleizen al versieren met tulpen. Toch was er nooit een levendige handel in bloembollen ontstaan. De perfecte omstandigheden daarvoor bood het Holland van de Gouden Eeuw: er waren genoeg investeerders, de lijnen waren kort, de kennis aanwezig.

Bloembollenhandel vaart wel bij kennis, goede grond en veel geld. Die kennis was aanwezig bij de Leidse universiteit, waar Carolus Clusius de eerste tulpen kweekte in de kruidtuin. Goede grond was er volop langs de Hollandse kust: oude duinen, zand dus, zijn ideaal voor bloembollen. Het geld zat in de steden, waar een jonge generatie veel geld vergaard had en dus kon investeren in iets nieuws.

De eerste bloembollenhandel kennen we nu als tulpenmanie. Het liep volkomen uit de hand. Investeerders dreven de prijzen van tulpenbollen op, er werd gebakken lucht verkocht, er werden contracten afgesloten die nooit konden worden waargemaakt. De tulpenhandel werd een zeepbel die in 1637 knapte. Daarna had de bloembollenhandel natuurlijk een slechte naam. Het zou even duren voordat dat weer goed kwam.

Na de windhandel

De tulpengekte van de vroege Gouden Eeuw bracht de bloembollenhandel zeker schade toe, maar toch bleven bijzondere bloemen een gewild luxeproduct. Er zat toekomst in de export van bloembollen. Vooral in Engeland was er veel interesse. Nederlandse bloembollen waren toen al van superieure kwaliteit. Men begon te geloven dat bloembollen alleen konden gedijen in Nederland, wat echt niet zo is – maar wat de Nederlandse exporteurs toch graag beaamden.

Van de vroege bloembollenexport was Haarlem het centrum. Importeurs trokken naar deze stad om bloembollen in te kopen. Ten zuiden van Haarlem kwam de bollenstreek tot ontwikkeling. Later zouden andere bollenregio’s opkomen, zelfs buiten Nederland, maar Haarlem bleef belangrijk, vooral omdat Schiphol zo dichtbij ligt, net als de veiling in Aalsmeer.

Bloembollenhandel in Nederland
Export bloembollen wereldwijd
Darwintulpen: een revolutie

Darwintulpen: een revolutie

Door de eeuwen heen bleven bollenkwekers zoeken naar vernieuwing. Door kruising en bestuiving ontstonden er nieuwe tulpen, hyacinten, narcissen en lelies. Met beleid kon er zelfs van virussen gebruikgemaakt worden. Echte experts legden fantastische verzamelingen aan. Een eigenzinnige bloembollenkenner was de kweker Krelage, die vanuit Haarlem heel Europa rondreisde, op zoek naar bijzondere tulpen.

In het Noord-Franse Lille (Rijsel) kocht Jacob Krelage in 1885 een bijzondere collectie tulpen op, die hij thuis vermeerdere. Hieruit ontstond een nieuw soort tulp, intenser van kleur en heel geschikt voor de export. Krelage noemde deze tulp de Darwintulp. De Darwintulp werd een hit, een internationale hit zelfs. De bloembollenexport nam een hoge vlucht.

Eerste Wereldoorlog

De bloembollenexport zat in de lift toen de Eerste Wereldoorlog roet in het eten gooide. Hoewel Nederland neutraal bleef, had de export zwaar te lijden onder de oorlog op zee. Engeland legde de import van luxe-goederen in 1916 aan banden. De bloembollen konden niet langer worden geëxporteerd. Hopende op betere tijden begonnen de bollenkwekers maar groenten te kweken.

Export bloembollen wereldwijd

De 20e eeuw zou uiteindelijk veel goeds brengen. Het vliegtuig maakte de bloembollenexport een stuk eenvoudiger. Ook Amerika en Rusland werden nu belangrijke bestemmingen. Nederlandse bollenboeren slaagden erin hun bloemen over de hele wereld te verkopen. De laatste jaren is het internet er nog bijgekomen. Daar ligt de toekomst van de internationale bollenhandel.

Fluwels toekomst
Bloembollenexport via internet
Via onze webshop kunt u de bloembollen rechtstreeks bestellen

Fluwels toekomst

Fluwel investeert in de bloembollenexport via internet. Wij geloven dat dit nieuwe medium de bollenexport gaat veranderen. Nu gaan de bloembollen nog langs allerlei tussenhandelaren voor ze bij de koper in de tuin bloeien. Via onze webshop kunt u de bloembollen rechtstreeks bestellen. U heeft alles zelf in de hand. Dat is Fluwels toekomst: directe, klantgerichte handel in bloembollen. In onze webshop ziet u hoe kleurrijk die toekomst is!