De Nerine geniet als snijbloem meer bekendheid dan als tuin of potplant. Dit komt voornamelijk omdat dit uit Zuid-Afrika afkomstige bolgewas niet goed tegen de Europese winters kon. Maar in de bloemenwereld wordt er veel veredeld om eigenschappen van planten te verbeteren en bij de Nerine heeft dat ertoe geleid dat er een aantal zeer bruikbare, redelijk winterharde tuin Nerines zijn ontstaan.

Dikwijls is dit het resultaat van kruisingen tussen verschillende Nerine species, maar een aantal nieuwe winterharde Nerines zijn ook onstaan door kruisingen van Nerine bowdenii met Amaryllis belladonna. De nakomelingen van de kruising Nerine bowdenii x Amaryllis belladonna worden “Amarine” genoemd en dit is een product waarvan ik zeer grote verwachtingen heb als tuinplant.

Proeven laten zien dat de Amarine bollen na 5 jaar nog elk jaar bloeien, en in het derde en vierde jaar komen er zelfs meer bloemen bij omdat dan ook de klisters van de bollen gaan bloeien. Zeer de moeite waard om een keer te proberen in de tuin, de in de wind wuivende lachende bloemen van de Nerine en Amarine zijn een verrijking voor tuin in de herfst.

Nerine

Nerine planten

Drie dingen zijn belangrijk bij het planten van de Nerine:

  1. De neus van de Nerine bol moet na het planten 2 centimeter boven de grond uitsteken en de onderkant van de Nerine/Amarine bol moet goed stevig in de grond staan.
  2. De grond moet de eerste maanden na planten goed vochtig gehouden worden zodat de bol goed wortels kan maken.
  3. Dek Nerines in de wintermaanden af met een laagje bladeren of stro of turfmolm in streken waar het ‘s winters hard vriest. 

Als de bol van de Nerine te diep in de grond wordt geplant gaan de bollen vaak rotten, daarom moet bij het planten de neus van de bol een paar cm boven het grondoppervlak uitsteken.

Houd de grond na het planten ook goed vochtig, dan zullen de bollen snel wortels gaan maken. Dit is echt belangrijk, want als het blad van de Nerine gaat groeien voordat de bol goed wortels heeft gemaakt verdroogt de bloem die al in de bol zit en in de herfst moet gaan bloeien. In het voorjaar valt er dikwijls weinig regen dus zorg ervoor dat de grond vooral in de eerste maanden na planten goed vochtig blijft.

Plant de bollen ook niet te dicht bij elkaar, minimaal 25 cm afstand van elkaar geeft een mooier resultaat dan ze dicht opeen te planten zoals u misschien gewend bent bij de tulp of narcis. Door ruimer te planten krijgen de Nerines ook meer licht wat de bloei ten goede komt. Zelf vind ik de Nerine het beste tot haar recht komen als wijd uit verspreid door een border of tuin staat. Ook de bloemen kruin van de Nerine komt beter tot haar recht als de ruimte heeft. De nerine staat als een vaste plant meerdere jaren op dezelfde plek dus geef haar ruimte om uit te dijen en tot volle wasdom te komen.

Als u de Nerine in flinke getalen aanplant zal u er van staan te kijken hoe mooi u tuin in de herfst wordt. Ze is de goedenacht zoen van uw tuin voor zij vredig aan haar winterslaap begint.