Een amaryllis verzorgen is niet moeilijk, maar we krijgen er wel vaak vragen over. Mensen zijn niet gewend aan een bloembol die binnenshuis groeit en bloeit. Ze aarzelen vaak of ze de bol wel water moeten geven en waar in huis ze de amaryllis moeten zetten. Staat de amaryllis het beste op de keukentafel of kan ze beter in de vensterbank staan? Natuurlijk geven wij bij Fluwel graag antwoord op al uw vragen over amaryllis verzorgen;

Amaryllis in pot

Wat is de beste plaats voor mijn amaryllis?

Van origine is de amaryllis een subtropische plant. Ze houdt dan ook echt van de warmte. De beste plaats voor uw amaryllis is dan ook dichtbij of boven de kachel. Vooral de eerste weken na planten is de Amaryllis bol erg dankbaar voor warmte. Als de bol na het planten bij een temperatuur van 20 graad Celsius of hoger staat zal zij snel wortels gaan maken. Deze wortels gaan er voor zorgen dat uw amaryllis veel mooier gaat bloeien. Het blad zal, bij een goed gewortelde bol meegroeien met de bloemstelen en ook de bloemknoppen zullen zich beter ontwikkelen.

Bij lagere temperatuur zal uw amaryllis ook zeker gaan bloeien maar minder goed tot haar rechtkomen als een bol die, vooral in het begin, warm heeft gestaan en wortels heeft gemaakt.

Zodra de bloemknoppen en het blad goed uit de bol komen en de amaryllis snel gaat groeien kunt u haar wat koeler en verder van de kachel zetten. De bol heeft immers wortels gemaakt waardoor zij zich goed kan ontwikkelen en een wat lagere temperatuur is nu beter voor de houdbaarheid van de bloemen. U zult zo langer plezier van uw amaryllis hebben. Meer warmte zal de bloem sneller doen ontwikkelen waardoor zij eerder klaar zal zijn met haar bloei, dus zet haar voor ze gaat bloeien wat koeler.

Amaryllis water geven

Zorg ervoor dat de grond waarin u de Amaryllis bol plant goed vochtig is, vochtige grond stimuleert de wortelgroei. Sommige mensen kiezen ervoor de bol een paar uur, of een nacht, met zijn kont in een schaal met water te zetten. Dat kan zeker geen kwaad, maar als de grond waarin u de Amaryllis bol plant goed vochtig is voldoet dat ook prima.

In het begin zal uw Amaryllis niet zoveel water vragen, maar houd haar toch in de gaten en geef water als u ziet dat de grond droog wordt. Vooral als ze op of dichtbij de kachel staat kan de grond snel droog worden. Ook als u nog geen groei ziet houden de wortels ervan om in een vochtige grond te staan. Niet zeik nat, dat is ook niet nodig, gewoon vochtig zoals u met uw andere kamerplanten gewend bent. Als de Amaryllis gaat groeien gaat ze meer water vragen en zult u wat vaker water moeten geven. Vooral als volwassen plant in volle bloei gebruikt een Amaryllis flink wat water. 

Amaryllis overhouden

Is uw Amaryllis uitgebloeid, dan kunt u proberen om haar over te houden voor volgend jaar. Het vraagt wat toewijding, maar het is zeker het proberen waard!