Werkpaarden Lezen Showpaarden 4 minuten Volgende Hyacintendag

Verleden week de Narcis uitgemaakt voor een werkpaard dus nu de showpaarden maar in de spotlight. Het gaat hier natuurlijk over de Tulp, de vaandeldrager van het bloembollenlegioen.


Darwisnow, een Tulp die onder redelijke omstandigheden meerdere jaren kan bloeien

De Tulp is dan ook de blikvanger in de tuin, in het voorjaar is er geen bloem te vinden die haar sierwaarde kan evenaren. Helaas bloeit een Tulp maar voor 1 jaar, de omstandigheden in de West Europese tuinen zijn niet optimaal voor de Tulp om meerdere jaren terug te komen.

Toch kunt u een Tulpenbol wel met redelijk succes meerdere jaren laten bloeien. Op onze website kunt u lezen wat u met uw Tulpen moet doen om ze volgend jaar weer te kunnen gebruiken.


Tulp Kunyun, een nieuwe Darwin hybride Tulp waarvan ik ook denk dat ze meerdere jaren terug kan komen zonder dat u haar zomers uit de grond hoeft te halen

Tja, het is niet anders, de Tulp is nu eenmaal niet als de Crocus of de Narcis, en ook de Hyacint, een bloembol die meerdere jaren terugkomt.

Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ook deze bloembollen niet altijd even goed terug zullen komen. Bij de beschrijvingen en in de plant instructies zeg ik altijd wel optimistisch dat vele bloembollen met gemak jaren achtereen zullen bloeien, en dat is ook zo, als de omstandigheden dit een beetje toelaten.

Het zijn zeker geen bloembollen zoals de Tulp waarvan je bijna zeker weet dat ze het tweede jaar niet meer bloeien, maar toch kan het zomaar zijn dat ze na een jaar of twee drie de pijp aan Maarten geven en nergens meer te vinden zijn.

Voor bloembollen geldt, net als bij bijna alle andere planten, dat er zomaar iets mis kan zijn met de omstandigheden waarin ze staan. U volgt netjes de richtlijnen, plant de bollen op goede diepte op een plek waar ze minimaal een halve dag direct zonlicht krijgen. Maar als de zuurgraad van de grond bijvoorbeeld niet goed is kan het zomaar zijn dat ze na een paar jaar verdwijnen.

Of ze staan te dicht bij een omgeving met veel coniferen of naaldbomen, de ene bol vindt dat heerlijk terwijl de andere wegkwijnt. Ook kunnen het meer technische problemen zijn, de bloembollen kunnen niet voldoende van een bepaald voedingsmiddel opnemen uit de grond. Een voedingsstof als bijvoorbeeld magnesium, kali, koper of zink kunnen ontbreken of door andere planten in de buurt weggekaapt worden.

Er is geen garantie dat de bloembollen het altijd op elke locatie in de tuin zullen doen, maar het is wel zo dat de meeste bloembollen in redelijke tuingrond het uitstekend zullen doen.

En als het een keer niet zo is, probeer het op een andere plek in de tuin of probeer een andere bloembol.


Tulipa Hilde, miniatuur Tulpjes zij nauw verwant aan de Tulpen in het wild en komen over het algemeen ook iets beter terug in de tuin

Maar de Nieuwsbrief ging over de Tulp, de bloembol met zowel het uiterlijk als het gedrag van een prinsesje. Uit ervaring weet ik dat als u dit versje opzegt bij iedere Tulpenbol die u plant, ze in het voorjaar nog mooier zal bloeien:

Lieve Tulp,

Uw schoonheid is met niets te vergelijken,
Geen andere bloem kan op u lijken.

Golvende blaadjes, de schoonste kleuren,
De wind draagt uw verleidelijke geuren.

Met voorjaarse pracht gepaard,
Mag u straks te stralen in de gaard

De schoonste dochter van de juin,
Kom toch bloeien in mijn tuin.

Kijk, dat hoort de Tulp graag als ze in de prut wordt begraven, op zeker dat u wordt beloond met haar schoonheid.

Met vriendelijke groeten en succes met planten,

Carlos van der Veek