Naast de gebruikelijke feestdagen als Dierendag, Moederdag, Secretaressedag, Kerstdag en Vrouwendag is er bij ons in de Fluwel schuur ook de jaarlijkse Hyacintendag.

‘Is dat een feestdag’ vraagt u zich misschien af. Ja en nee, het is de dag dat wij alle Hyacinten verpakken voor onze Amerikaanse klanten en voor de Fluwel webwinkel. U moet weten dat bijna alle mensen een enorme jeuk krijgen van het stof dat van de Hyacinten bollen komt. Geen kriebel, nee echt jeuk.

Het eerste kwartier lijkt het goed te gaan als je achter de telmachine zakjes dicht staat te knopen. Maar dan wrijf je toch ongemerkt even in je oog of veeg je langs je neus en dan ben je de pineut. Het fijne stof is in je huid geduwd en de jeuk begint. Niet aankomen, dat maakt het alleen maar erger, iedereen weet het; niet gaan krabben. NIET KRABBEN, NIET KRABBEN!!!

Maar helaas, toch weer ongemerkt je vinger erlangs gehaald. En jawel, het wordt nog erger. Geïrriteerd kijk je op de klok, Mozes pietjes het is nog maar kwart over acht, ik moet nog dik 7 uur. Hard werken maar, want als het af is mogen we stoppen. We weten allemaal dat als de laatste Hyacint in het zakje ploft we mogen stoppen met werken, snel onder de hete douche om het jeukende stof uit te zweten om daarna gezellig met z’n alle Pizza te eten.

Uit ervaring weten we dat Pizza het enige goede geneesmiddel tegen jeuk is. Zo eindigt de vervelendste dag van het seizoen altijd in een van de gezelligste dagen.

Hyacint Spring Beauty
Hyacint Spring Beauty

U vraagt zich vast af of u ook jeuk zult krijgen bij het planten van Hyacintenbollen in uw tuin maar daar hoeft u echt niet bang voor te zijn, in de buitenlucht valt het reuze mee. Bij ons in de schuur worden er op de Hyacintendag tienduizenden Hyacintenbollen geteld en die geven zoveel stof dat het echt gaat irriteren.

Een zakje, of zelfs een paar honderd Hyacinten in de tuin planten veroorzaakt hooguit een paar voorjaarskriebels bij de gedachte hoe mooi ze straks zullen worden, maar van jeuk zal echt geen sprake zijn.


Etouffee

De Hyacint is overigens een fantastisch mooie bloem. In het begin kon ik haar niet zo erg waarderen, maar in de loop van de jaren ben ik al meer van de Hyacint gaan houden.

In de tuin trekt ze, door de intensiteit van haar kleur, altijd de aandacht. Niet met felle schreeuwerige kleuren maar met rijke volle kleuren weet ze zelfs in de zachtste tinten heel intens te zijn. De Hyacint weet als geen andere voorjaarsbloembol op een subtiele manier toch prominent aanwezig te zijn. En dan is daar natuurlijk altijd haar verleidelijke geur. Echt een traktatie in het vroege voorjaar.


Hyacint Purple Sensation

De meest gehoorde kritiek op de Hyacint is natuurlijk het omvallen van de bloemtrossen en dat is ‘helaas’ wel een beetje terecht. Maar we hebben zoveel mogelijk geprobeerd voor de Fluwel webwinkel soorten uit te zoeken die van nature een stevige steel hebben die de bloemtrossen redelijk goed kan dragen.

Ook de bolmaat is niet de topmaat zoals wij die bij de andere bloembollen wel altijd leveren. Er zijn Hyacintenbollen te verkrijgen in de maat 18/+ maar wij kiezen ervoor de maat 16/17 te gebruiken. Deze maat geeft een behoorlijk bloemtros maar ze is niet zo groot dat ze omvalt zodra ze in volle bloei staat.

Dit in combinatie met de stevige stelen maakt het een heel geschikt assortiment voor tuin, pot en bloembakken.


Hyacint Yellowstone

Verder heeft de Hyacint mij in de loop van de jaren verbaasd met haar betrouwbaarheid. Het eerste jaar altijd goed, er mankeert nooit wat aan. Maar ook de daaropvolgende jaren weet ze meestal behoorlijk goed terug te komen. Weliswaar met minder dikke bloemtrossen maar ze komt wel terug. Kortom een bloembol die zeker het overwegen waard is om in de tuin te planten.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek

O ja, nog een leuk verhaal over de Hyacint. Tenminste, ik vond het wel een grappige anekdote.

Er is een periode geweest in de Bloembollengeschiedenis dat de Hyacint veel populairder was dan de Tulp. Dit succes had ze niet alleen te danken aan de schoonheid van haar bloemen, nee het was vooral haar geur waar de mensen destijds zeer gecharmeerd van waren. In het begin van de achttiende eeuw begonnen de mensen steeds meer van het platteland naar de steden te trekken, daar was immers werk. Maar in lang niet alle steden was de riolering op orde en ook de vuilniswagen kwam nog niet netjes iedere dinsdagmorgen langs om een groene, grijze of anders gekleurde bak op te halen. Op veel plaatsen moest de vuilniswagen en het riool nog uitgevonden worden.

Ook zou het zomaar kunnen dat niet alle mensen iedere morgen onder de douche stapten om zodoende met wat minder odeur de dag door te komen. Ook de wasmachine zal waarschijnlijk nog niet alle dagen gedraaid hebben dus het zou zomaar kunnen dat er meerdere dagen in dezelfde kleren werd gestapt.

Ik denk zeker dat als u dag in dag uit onder zulke omstandigheden leeft, u zeker aan de diverse luchtjes gewend zult raken. Maar in een dergelijke situatie heeft de Hyacint met haar verleidelijke geur toch wel een streepje voor op de Tulp.