Klompen Uut


Ja, we houden het wel netjes in de trekker.

Grote operatie bij Jan Hein op het bedrijf; er wordt een stuk land gedraineerd. Voor de nieuwere leden van de Fluwel nieuwsbriefclub moet ik misschien even uitleggen wie Jan Hein is. Jan Hein woont bij ons op het dorp, Burgervlotbrug, net aan de overkant van het kanaal en Jan Hein is Bollenkweker. Hij teelt onze Narcissen en, eerlijk is eerlijk ik moet het zeggen, dat doet hij verschrikkelijk goed. Alles bij elkaar staan er wel 80 verschillende soorten Narcissen bij hem op de kwekerij en velen daarvan zijn verkrijgbaar in de Fluwel webwinkel. 

Draineren, is dat zo bijzonder dan? Ja en nee, aan de ene kant is het gewoon een slangetje door je land trekken die er aan de ene kant voor zorgt dat het overtollige water de sloot in loopt en aan de andere kant dient om in droge tijden vanuit de sloot water via de slang het land in te laten lopen. Klinkt simpel maar toch is het wel even iets meer dan dat.  

De slang die in het land getrokken wordt is een plastic slang met veel gaatjes die omwikkeld is met een laag kokosvezels. U ziet de slang via de bovenkant van de cabine van de ‘Drainmaster’ in de grond verdwijnen. Boven op deze slang wordt in de sleuf ongeveer 20 centimeter schelpen gestrooid om het water goed toegang te geven tot de slang. 

Daarna wordt er boven op de schelpen nog eens een laag grof zeezand gestrooid om het water nog beter toegang te verschaffen naar de slang. 
  

En als laatste is er Jan Hein met meetlint om te kijken of alles wel op de juiste diepte zit. Scherp blijven en alles goed controleren want draineren is iet wat je waarschijnlijk maar eens in je leven doet. Een goed aangelegd drainagesysteem kan wel 35 jaar meegaan maar dan moet alles wel tot in de puntjes in orde zijn. Slang, schelpen, zand en diepte, alles moet overal in voldoende mate aanwezig zijn. 

Als je er over nadenkt zijn het eigenlijk deze drainagesystemen in combinatie met de zandgrond die onze polders langs de kust zo uniek maken. Overtollig water vloeit via de drainage naar de sloten en deze sloten kunnen hun overtollige water weer kwijt in het Noord Hollands kanaal. Zit het kanaal te vol zetten we bij laag water de sluisdeuren open in Den Helder en weg is het water. Is het te droog zoals bijvoorbeeld afgelopen zomer dan laten we de sloten vanuit het kanaal vol lopen zodat het water via de drainage in het land kan komen. Het kanaal wordt op peil gehouden door water vanuit het IJsselmeer dat bij Amsterdam het kanaal in kan stromen. 

U ziet het, hier gaat Jan Hein volgend jaar weer beste Narcissen telen voor de Fluwel webwinkel. 

Breath of Spring

Een van mijn favoriete Narcissen die Jan Hein voor ons teelt is de Breath of Spring. Waarlijk een fantastisch kleurspektakel in diverse geeltinten op een prachtige bloem die, vrij vertaald, luistert naar de naam ‘Een Zuchtje Voorjaar’. Mocht u nog bollen gaan bestellen wil ik deze Narcis van harte aanbevelen, krijgt u echt geen spijt van.

Ook niet vergeten lekker veel Crocussen te planten. Het is niet wetenschappelijk bewezen maar wij verdenken ons Hocus Crocus mengsel ervan dat ze de mensen blij maken. Lekker planten dus, niet te zuinig zijn.

Hello Sunshine, nog zo’n mooie Narcis bij Jan Hein op de kwekerij. Daar wordt je toch blij van.

De echte bloembollen fanaten hoef ik het niet te vertellen, die hebben hun verlanglijstje al lang en breed ingediend. Maar als u bollen wilt planten, wacht niet lang, nu is er nog een breed aanbod van mooie bolletjes.

A Million Kisses

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek