Klompen Uut Lezen Mijn drie favoriete Bloembollen. 4 minuten Volgende De Crocus

Mijn drie favoriete Bloembollen.

Als u mij zou vragen wat ik de beste bloembollen vindt om in de tuin te planten zou ik met de volgende soorten komen; De Narcis met stip op 1, de boshyacint op 2 en de Ipheion op 3.

Narcis Double Sunrise

Het verbaast u misschien dat ik de Tulp, het vlaggenschip van de Nederlandse bloembollentelers, niet opnoem in dit rijtje. Natuurlijk, de Tulp wordt verreweg het meest geplant in de tuinen. Volkomen terecht, iedereen houdt van de Tulp, ze kleurt de tuinen en maakt mensen blij. In mijn top drie van de ‘mooiste’ bloembollen zou ik haar misschien opnoemen maar als u om de ‘beste’ bloembollen vraagt…

Narcis ‘Say Cheese’

De Narcis op 1.
Natuurlijk de Narcis op 1. Een mooiere en meer betrouwbare bloembol is er in mijn ogen niet te vinden. De Narcis voelt zich overal thuis en doet het nagenoeg altijd. In elke tuin waar ze op een plekje wordt geplant waar ze ten minste een halve dag in het zonnetje staat zal ze jaren achtereen terugkomen. Of de grond nu wat meer van klei is, meer veengrond is of wat zandiger, het maakt de Narcis allemaal niets uit, ze komt ieder jaar weer blij het voorjaar aankondigen.
Mocht u nog geen Narcissen in de tuin hebben, er zijn ruim 100 verschillende Narcissen te verkrijgen in onze webwinkel.

Hyacinthoides Excelsior

De Boshyacint staat op 2.
Met name de blauwe boshyacint vind ik fantastisch. Net als de Narcis zie haar vaak jarenlang op dezelfde plekjes terugkomen. Eenmaal aangeplant en gesetteld staat ze ieder voorjaar weer te bloeien. Ogenschijnlijk een onverwoestbaar bolgewasje dat het ieder jaar beter doet zonder te overheersend te worden. Als u haar voor het eerst gaat proberen raad ik u aan de Hyacinthoides (ja, dat is haar officiële naam) Excelsior te proberen. Excelsior is de grootste en in mijn ogen de mooiste kleur blauw.

Ipheion Alberto Castillo

Als derde Ipheion. Een wat onbekender bolgewasje maar echt waar, ze verwildert als de beste. Een jaar of vier terug heb ik in de herfst mijn tuin gevreesd voordat ik bollen ging planten en toen heb ik voor het frezen heel veel aparte bolletjes door de tuin gestrooid. Ze waren over van de webwinkel en het waren er zoveel dat planten veel te veel werk zou worden. Allemaal in de kruiwagen, uitstrooien en de frees erover. Een barbaarse plantmethode waarvan ik zeker weet dat er in de ogen van echte tuiniers een gevangenisstraf op zou moeten staan. Maar niemand heeft mij betrapt en ja, er zijn zeker bolletjes op wrede wijze gesneuveld maar het resultaat was buitengewoon goed. Ieder voorjaar komen er overal Crocussen, Blauwe Druifjes, Sneeuwroem, hier en daar een sneeuwklok (die zaten er niet zo veel in de kruiwagen) en zelfs species Tulpen uit de Aladdin’s Carpet tevoorschijn. Maar het bolletje wat het beste terugkomt is de Ipeion. Met name de witte Ipheion Alberto Castillo is onvoorstelbaar goed. Echt waar, plant haar in uw tuin, hier en daar een toefje van 10 bollen, en u weet niet wat u ziet over een jaar of wat. Wat een dankbare bol is dit.

Er zijn te kust en te keur bloembollen te vinden in onze webwinkel, surft u gerust een rondje. Ook als u niets bij ons bestelt, lekker genieten van al die mooie bolletjes.

Met vriendelijke groeten,

Carlos