Hyacintendag Lezen Het forceren van bloembollen 4 minuten Volgende Wintertijd … tijd voor de Amaryllis

Ik kan mij voorstellen dat menigeen geen idee heeft wat ik daarmee bedoel. Forceren is, de naam zegt het al een beetje, het geforceerd in bloei brengen van een bloembol; de bloembol dusdanig behandelen dat zij eerder dan haar normale bloeitijd in bloei komt.

Klinkt ingewikkeld, maar als u de bloembol een beetje begrijpt is het eigenlijk best wel eenvoudig. Wat u moet doen is de bloembol voor de gek houden. U gaat haar met de temperatuur zo behandelen dat de bloembol in februari of maart al denkt dat de winter voorbij is.

De bloembol heeft namelijk een soort van biologische klok en thermometer die haar vertelt wanneer de winter voorbij is en het weer tijd is om te gaan bloeien. Volgens de bloembol is dat na ongeveer vier maanden winterkoude. Dit is de zogenaamde rustperiode van de bloembol.

En het is ook echt een rustperiode. Veelal wordt er gedacht dat de bloembollen gedurende de zomermaanden is rust zijn maar dat is verre van waar. In de zomer heeft de bol het razend druk met het aanleggen van haar bladeren en bloemen voor het volgende groeiseizoen. De complete plant die u in het voorjaar in de tuin ziet staan zit aan het einde van de zomer al in mini miniatuurvorm in de bol. Zelfs een allerkleinst detail als de stuifmeelkorrels zijn al aangelegd voordat de bol de gedurende de wintermaanden in rust gaat.

Crocus Flower Record
Hyacinthus Jan Bos
Tulipa Prinses Irene

 

Na het planten weet de bol dat zij ongeveer vier maanden bij een temperatuur van lager dan 10 graad Celsius moet doorbrengen voordat zij weer gaat groeien en bloeien. Natuurlijk moet de temperatuur tegen die tijd wel wat omhooggaan om de groei te versnellen. Maar als bijvoorbeeld de temperatuur in januari een poosje flink omhooggaat zal de bloembol niet groeien, echt niet. Ze kijkt op haar bio klokje en ziet dat de vier maanden nog niet om zijn en draait zich nog een keer lekker om.

Maar, u kunt de bol wel voor de gek houden. Als u zorgt dat de bol zo rond half oktober bij een temperatuur beneden de 10 graden komt te liggen en u telt daar 4 maanden bij op: half november 1 maand voorbij, half december 2 maanden, half januari 3 maanden, en half februari 4 maanden.

Nu heeft de bloembol voldoende rustperiode gehad om te gaan groeien en bloeien. Als u haar nu in de warme huiskamer zet denkt de bol hé, het lijkt wel voorjaar, ik ga groeien.

Dus als u de bloembollen zo rond half oktober eerst een maand bewaart op een koele plaats in huis, het kan prima in de koelkast, kunnen ze daarna buiten geplant worden. Zo rond half november is de grond buiten ook wel beneden de 10 graden en kunnen ze in de grond, geplant in een pot uiteraard, wortels maken en verder rusten.

Gebruik wel een pot met gaatjes anders kunnen de bollen bij veel regen verzuipen. Haal de pot 4 maanden later, in dit geval half februari, uit de grond en zet haar in een overpot in de huiskamer. Na een week of 3 á 4 zult u de eerste bloemen zien.

Echt leuk om een keer te proberen.

Kan dit met alle bloembollen? Ja en nee, de een is er meer geschikt voor dan de ander. Maar als u die bloembollen gebruikt waarvan ik op de website zeg dat ze geschikt zijn voor de pot is de kans op slagen het grootst. Andere bloembollen laten zich soms minder goed forceren of hebben een langere rustperiode nodig of ze worden in de kamer, waar de lichtintensiteit niet zo hoog is in de winter veel te lang en te slap.

Heel veel succes als u het gaat proberen.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek