Biologische bloembollen Lezen Bloembollen met bijzondere namen 5 minuten Volgende Wat plant ik in de tuin deze herfst?

Deze week wil ik u iets vertellen over bloembollen met bijzondere namen. Die zijn er genoeg, en om allerlei verschillende redenen. Het kan een historische gebeurtenis zijn, een liefdesverklaring, een vernoeming, een cadeau ter gelegenheid van een lustrum … een bloembol is altijd toepasselijk, juist omdat zij zoveel verschillende emoties kan opwekken tijdens haar bloei.

Tulp Akebono
Tulp Cosmopolitan
Tulp KNRB

 

Ik wil graag beginnen met de tulp ‘Akebono’. Akebono was een sumoworstelaar die als eerste niet-japanner de status van yokozuna (de hoogste rang in het sumoworstelen) bereikte. De naam Akebono is de Japanse vertaling voor dageraad. Deze tulp is van origine Japans en is daar vernoemd naar de legendarische sumoworstelaar. Net als haar naamgenoot heeft de tulp iets onverzettelijks en groots: ze is niet te missen in de tuin.

Als tweede wil ik de tulp ‘Cosmopolitan’ even noemen. Een cosmopolitan is mijn favoriete cocktail (mijn zussen en ik hebben ze vaak genoeg zelf gemaakt tijdens de quarantaine!) en deze tulp heeft precies de kleur roze van de cocktail-Cosmopolitan. Ik vind ‘m prachtig.

Ook de tulp ‘KNRB (Leo Bataviae)’ is ergens voor vernoemd, namelijk voor het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Roei Bond. De tulp zou ‘Leo Bataviae’ gaan heten, ‘Leeuw van Holland’, maar die naam leek teveel op iets dat al bestond. Vandaar dat ze in de eerste plaats KNRB heet. Mijn vader en ik zijn destijds naar het Nationaal Roeicongres geweest, waar we een kort praatje hebben gehouden en de tulp hebben gedoopt met besturen van allerlei roeiverenigingen uit het land erbij. Voor mij erg leuk omdat ik zelf lid ben bij een studentenroeivereniging: ik kwam zelfs het bestuur daarvan tegen op dit evenement. De tulp is in ieder geval prachtig en sierlijk, met een schitterende oranje kleur. Ik ben er dus ook erg blij mee dat zij de naam mag dragen van een prachtige vereniging.

 

Tulp Hugs & Kisses
Narcis Love You More
Narcis fernandesii

De naam van de tulp Hugs & Kisses heeft een iets andere oorsprong. Soms weet mijn vader geen passende naam voor een tulp of een mengsel, en dan post hij het op Facebook om het aan zijn lezers daar te vragen. Degene met de winnende naam krijgt ze als cadeautje opgestuurd. Zo postte hij foto’s van deze toen nog naamloze tulp. Er kwamen vele reacties, maar zoals u nu al weet won de naam ‘Hugs & Kisses’. We kennen al de term comfort food, maar met deze tulp zou ik de comfort bloem willen introduceren: ze ziet er zacht en lief uit en is echt een tulp om verliefd op te worden. Als je er naar kijkt voel je je meteen een stuk beter: dat effect hebben Hugs & Kisses nu eenmaal!

In de categorie narcissen wil ik graag ‘Love You More’ noemen. Ziet u, dit is eigenlijk het vervolg op de tulp ‘I Love You’, maar van I Love You hebben we nog niet genoeg bollen om ze op de website te kunnen verkopen. Deze naamgeving is een beetje een geintje van mijn vader: de narcis, toen nog naamloos, werd heel goed ontvangen op de shows van de Britse Narcissen Society. De bezoekers op die shows zijn veelal wat oudere, deftige mannetjes, dus het leek hem leuk om die mensen op enthousiaste toon I Love You tegen elkaar te laten zeggen. Volgens mij is er hartelijk om de naam gelachen door de leden, dus de naam kreeg een vervolg: Love You More. Ik hoop dat we ooit nog zo’n mooie gaan vinden die we Love You Most kunnen noemen.

Als laatste noem ik de Narcis fernandesii. Het zit namelijk zo, als je een nieuwe species narcis ontdekt, dan mag je die naar jezelf vernoemen. Zo is de narcis fernandesii ontdekt door meneer Fernandes. Het ontdekken van een nieuwe soort is een grote droom van mensen die op narcissen-zoek-excursies gaan, zoals ik bijvoorbeeld afgelopen Februari was met mijn vader en mensen van de RHS. Dus, mocht u een nieuwe narcis ontdekken, dan kunt u die naar uzelf vernoemen. Veekii bijvoorbeeld.

Er zijn nog veel en veel meer bloembollen met mooie namen, die ik nooit allemaal kan noemen. Ik denk dat ik dan wel een heel boek zou kunnen schrijven. Dit zijn in ieder geval een paar van mijn favorieten die wij verkopen. Mocht u ze in de tuin willen hebben, dan kunt u ze bestellen op de website!

 

Met vriendelijke groet,

Pien van der Veek