De allium, een weergaloze bloembol! Lezen Hoe kunt u tulpenbollen overhouden voor volgend jaar? 5 minuten Volgende Rotstuin Narcissen, prachtige kleine narcissen

Dikwijls wordt er gezegd dat de tulp slechts voor 1 jaar is. Het is waar dat de tulp geen vaste plant is, maar met een beetje moeite is het toch goed mogelijk om meerdere jaren van een tulpenbol te kunnen genieten.

Ik leg u uit wat u moet doen om de tulpenbol over te houden:

Wacht eerst tot het blad van de tulp, bij u in de tuin of op een pot, helemaal is afgestorven. Zorg wel dat de grond, vooral in de pot, in de periode na de bloei tot het afsterven voldoende vochtig blijft. Dit is de periode dat de nieuwe tulpenbol zich ontwikkeld en ook hier is water voor nodig.

Uitgebloeide tulpen
Bos uitgebloeide tulpen

Vaak wordt er gezegd dat je de uitgebloeide tulpenbloemen moet verwijderen zodat de tulp geen energie stopt in de vorming van zaadknoppen. Ik doe dit nooit, de tulp maakt niet zo vaak zaadknoppen en als ze deze wel maakt zijn ze best wel sierlijk.

Als de tulp is afgestorven en het blad helemaal bruin is, haalt u de tulpenbollen uit de grond. U zult zien dat de tulpenbol er heel anders uitziet dan de bol die u afgelopen herfst heeft geplant. Ze is donker van kleur en omgeven door een laagje oude vellen. Dit zijn de overblijfselen van de tulpenbol die u afgelopen herfst heeft geplant. Tijdens haar groei tot tulpenbloem heeft ze de tulpenbol helemaal leeg gezogen om zo mooi mogelijk als bloem voor de dag te komen.

Als u deze oude vellen weg peutert komt er een mooie glimmende nieuwe bol tevoorschijn. Dit is de bloembol die na de bloei bij u in de tuin of pot is gegroeid.

Tulpenbollen
Gepelde tulpenbollen

Wat u nu moet doen is alle oude vellen verwijderen: het zogenaamde pellen van de tulpenbollen. Doe dit voorzichtig zodat de buitenste lichtbruine vel van de nieuwe tulpenbol niet meegaat. Dit is de huid van de nieuwe tulpenbol. Deze huid zorgt voor bescherming tegen beschadiging en uitdroging.

U kunt er ook voor kiezen de vers gerooide bollen eerst een paar dagen te laten drogen. Soms is het dan eenvoudiger om de bollen te pellen. Ik kies er altijd voor om het direct te doen zodat de gepelde tulpenbollen snel kunnen drogen.

Ook zult u zeker een aantal kleine tulpenbolletjes tegenkomen. Soms wel 2 of 3 bij iedere bol maar vaak zijn het er minder. Deze kleine bolletjes mik ik altijd weg, ze zullen zeker geen bloem geven volgend jaar. U moet er vaak zelfs 2 jaar op passen voor ze weer groot genoeg zijn om te bloeien. Het kan ook gebeuren dat u alleen maar kleine bolletjes vindt in de oude tulpenbol. Als dat zo is zijn de omstandigheden niet goed geweest voor de tulp om te groeien en kunt u beter nieuwe tulpenbollen aanschaffen.

Doe de mooie, door u gepelde tulpenbollen in een luchtig zakje en hang ze ergens in de schuur, garage of bij u in huis aan een spijker. Mocht u geen zakje hebben kunt u ook oude panty kousen gebruiken (heb ik een keer gezien bij een tuinvriend, stond best wel leuk). Graag hang ik de zakjes ergens op zodat de bollen goed luchtig bewaard worden en de muizen er niet bij kunnen.

Tulpenbollen drogen

U vraagt zich misschien af waarom u de tulpenbollen niet gewoon in de grond kunt laten zitten. Voor de tulpenbol is het net iets te koud in de grond. In de zomermaanden groeit binnen in de tulpenbol, in miniatuurvorm, de nieuwe tulp en haar bloem die volgend voorjaar weer moeten bloeien. Hier heeft de tulpenbol warmte voor nodig; een temperatuur van rond de 20 graden Celsius. Vaak is het bij u in de tuin in de grond aanzienlijk kouder. Er zijn wel tulpen soorten die hun bloem goed aanleggen bij lagere temperaturen. Dit zijn tulpen die dichter verwant zijn aan de wilde tulpen.

Ook is het in de grond bij ons in de zomer vaak te vochtig waardoor de tulpenbol kan gaan schimmelen of rotten. De tulpenbol kan in de grond ook ten prooi vallen aan vreterij van allerhande ongedierte.

Doorsnede tulpenbol
Spruit tulpenbol

 

In oktober – november, als de bladeren van de bomen vallen, kunt u uw tulpenbollen weer planten. U zult zien dat er uit de neus van de bol al een groen puntje tevoorschijn komt. Als u deze bol open zou pellen kunt u de hele tulp met haar bloem in miniatuurvorm zien. Deze is in de zomermaanden, bij u in de schuur, in het hart van de tulpenbol gegroeid.

Mocht u gaan proberen tulpenbollen over te houden wens ik u heel veel succes, ik hoop dat het u lukt.

» Lees ook: Bewaren van Dahlia knollen

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek