Let op dat uw Dahlia’s niet bevriezen in de tuin, dit is de tijd dat ze er uit moeten. In gebieden waar het niet vriest kunt u er ook voor kiezen de Dahlia knollen in de grond te laten zitten en af te dekken met blad aarde. Dit kan echter wel voor wat uitval zorgen, vooral met een te natte winter kunnen de knollen soms gaan rotten. Mijn ervaring is dat u ze er het beste uit kan halen en op een vorstvrije plek bewaren.

Sommige tuiniers spoelen de knollen helemaal schoon voordat ze de bewaring in gaan. Dit heeft niet mijn voorkeur. Liever schud ik de losse aarde er een beetje van af waarna ik ze een paar dagen laat drogen. Als de knollen handdroog zijn kunt u ze inpakken.

Knip wel eerst de stelen af op een paar centimeter boven de knol, niet te lange stelen, vooral groene delen van de stengel kunnen gaan rotten.

Bewaren van Dahlia knollen

Let er tijdens de bewaring wel op dat u de Dahlia knollen goed verpakt. Stop ze in een doos of krat, opgerold in oude kranten of in de hout mot. Dit verpakkingsmateriaal zorgt ervoor dat de Dahlia knollen niet te veel uitdrogen. Een Dahlia kan tijdens de bewaring flink uitdrogen en helemaal verschrompelen als u ze niet goed inpakt.

U kunt ze ook in kranten gewikkeld in plastic zakken stoppen, maar als u dat doet moet er u wel voor zorgen dat er altijd wat verse lucht bij kan komen. Eind april begin mei, als de kans op nachtvorst is verdwenen, kunt u de Dahlia knollen weer planten.

Als u de Dahlia’s rooit, en toch in de tuin bezig bent, is het misschien een idee om meteen voorjaarsbloeiende bloembollen te planten op de plek waar u de Dahlia’s heeft gerooid. De grote Alliums kunnen prima op de plek waar uw grote Dahlia heeft gestaan. Of probeer een van de vele andere voorjaarbloeiende bolgewassen, er is nog een mooie keuze voorradig in de Fluwel web winkel.

» Lees ook: Tulpenbollen overhouden voor volgend jaar

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek