Bollenpellen is niet altijd even fijn voor je vingers, maar wel belangrijk voor de bloembol. Babybolletjes en vuil moet verwijderd worden om de bollen klaar te maken om geëxporteerd te worden. Dit werk wordt vaak gedaan door Poolse werknemers of jongeren uit de omgeving, en daarom is het een van de gezelligste zomerbaantjes die er zijn! 

Meestal zit je met zijn allen aan een lange lopende band en komen de bollen, zoals tulpenbollen, langs, waarna iemand aan het einde van de band zorgt dat de gepelde bollen in een doosje, zakje of krat terecht komen. Dit is de hele zomer een gezellige boel, zeker als er op vrijdag met zijn allen nog bier gedronken wordt om het einde van de week te vieren! Maar, er wordt natuurlijk wel keihard gewerkt om alle bollen op tijd te kunnen bezorgen.

Pellen
Bol

Waarom moeten bollen gepeld worden?

Op de bol zitten oude plantresten en babybolletjes. De babybolletjes moeten van de grote bol afgehaald worden, omdat ze te klein zijn om te verkopen. Zij worden weer in de grond gestopt om nog verder te groeien. De oude plantresten moeten er ook afgehaald worden, omdat deze niet schoon zijn en dus niet geëxporteerd mogen worden. Ook de zieke bollen moeten er uit gehaald worden, deze kunnen natuurlijk niet meer gebruikt of verkocht worden.

Hoe worden bollen gepeld?

Na het rooien worden bollen gepeld, tegenwoordig veel met een machine: eerst worden de kleine bollen van de grote bollen gescheiden, de kleine bollen zijn namelijk te klein om te verkopen. Deze kleine bollen worden weer in de grond gestopt. Als de bollen zijn gescheiden gaan ze een machine op die losse velletjes en worteltjes weghaalt.

Als de bollen de pelmachine verlaten, komen ze weer op een sorteermachine, waar opnieuw de kleine bollen van de grote bollen worden onderscheden. Hierna rollen ze op de lopende band, waar de laatste bollen met de hand worden gepeld. De bollen worden op maat gesorteerd en weer gedroogd. Als de bollen goed droog zijn gaan ze nog een keer over de lopende band voor een nacontrole en gaan ze door de telmachine, waarna ze in een krat belanden om verzonden te worden.

Bol
Pellen
Bollen

Wie, wanneer, waar?

Bollenpellen gebeurt met name in Noord-Holland, wat bekend staat om haar uitgestrekte tulpenvelden. Bollen pellen is vakantiewerk: de bloemen worden verkocht en de bloembollen worden aan het begin van de zomer uit de grond gehaald, met machines of met de hand.