Bloembollen planten, het is nu (najaar) de tijd. Waarom moet tulp die in het voorjaar bloeit in het najaar geplant worden? Als ze toch pas in april en mei bloeien zou je denken dat je haar net zo goed in maart kunt planten? Maar helaas gaat dat voor de tulp en de andere voorjaarsbloeiende bloembollen niet op.

Deze vraag kan je het beste beantwoorden door terug te gaan naar die gebieden waar de tulp oorspronkelijk vandaan komt: het Midden-Oosten. Landen als Afghanistan, Iran, Turkmenistan, Kazakstan en ook het oosten van Turkije zijn thuislanden van de tulp. Eigenlijk als je een wijde cirkel rondom de Kaspische Zee trekt heb je voor het grootste gedeelte het gebied te pakken waar de tulp oorspronkelijk vandaan komt. Dit is over het algemeen een gebied waar het in de zomer gort droog is en dikwijls erg warm, kortom vrij moeilijke omstandigheden voor de meeste planten om in te leven.

De tulp heeft het probleem van deze moeilijke periode opgelost door een voorraad reservevoedsel aan te leggen (de tulpenbol) en volledig in de zomer, tijdens de hitte in rust te gaan. Zodra de eerste regen valt in de herfst maakt de tulpenbol wortels, liefst zo veel mogelijk want des te meer wortels de tulp heeft des te sneller ze in het voorjaar kan groeien en des te groter de tulp wordt.

De tulp begint ook graag op tijd met het maken van wortels want in de gebieden waar ze oorspronkelijk vandaan komt kan het ’s winters erg koud zijn. En zit de tulp eenmaal in een bevroren grond of is de temperatuur nog maar net boven nul dan kan stopt de wortelgroei. De winterperiode met al haar koude is ook weer belangrijk voor de tulpenbol. Het zetmeel wordt nu omgezet in, door de plant opneembare, suikers die in het voorjaar nodig zijn om snel een volwaardige tulpenplant te kunnen ontwikkelen.

Het antwoord op de vraag “waarom moet een tulp in de herfst worden geplant” is: ten eerste omdat de tulp de herfst nodig heeft om wortels te maken die in het voorjaar nodig zijn voor de snelle groei.

Ten tweede ze heeft de koude periode nodig om haar voedselvoorraad, het zetmeel, om te zetten in opneembare suikers. Dus als u een tulp in maart plant komt er weinig van terecht. Natuurlijk zal de tulp proberen er een bloem uit te persen want de overlevingsdrang van Moeder Natuur is groot, maar ze zal amper 10 centimeter hoog worden en de verkreukelde bloem zal het geen drie dagen uithouden omdat ze te kort water krijgt omdat er te kort wortels en suikers zijn.

Dit is een heel verhaal om u erop te wijzen dat het najaar de tijd is om tulpen en diverse andere in het voorjaar bloeiende bloembollen te planten. Want voor andere voorjaarsbloeiers gaat, in grote lijnen, ditzelfde verhaal op. De herkomst gebieden van de verschillende soorten bloembollen zijn dikwijls anders maar ze hebben allemaal wortels en suikers nodig om in het voorjaar, vaak zo snel mogelijk in bloei te komen.

Leuk detail is dat het succes van de in de wilde natuur voorkomende voorjaar bloeiende bloembol mede te danken is aan haar vroege bloei. In het vroege voorjaar is er immer nog weinig concurrentie van andere bloeiende bloemen waardoor hun bloemen erg geliefd zijn onder de bijen en andere insecten.