Tulpen planten Lezen De oogst is weer begonnen 3 minuten Volgende Mag ik even bij u binnenkijken?

De eerste tulpenbollen rollen achter de rooimachines in de kisten. Spannend voor de Tulpenbollenkweker want waar het gaat om de oogstverwachting zijn de bloembollenkwekers maar matig gestemd. ‘Ze zullen de mand niet overlopen’ krijg ik als antwoord als ik vraag wat ze van de oogst denken.

“De mand over lopen” is een oud gezegde dat stamt uit de tijd dat alle bloembollen nog in bollenmanden werden verwerkt. Als ze de mand over lopen zijn de bollen best. Ook werd er dan gezegd ‘ze puilen de mand uit’. 

Maar terug naar vandaag, zelf denk ook ik dat het geen top oogst gaat worden. Het weer is te extreem geweest.

De herfst was al veel en veel natter dan normaal wat op de diverse landerijen toch wel voor wat waterschade heeft gezorgd. Plekken op het land waar de bollen verzopen. Dikwijls staan dan de rest van de bollen op zo’n perceel er dan ook schraaltjes bij. Begin maart en half maart werden we verrast met strenge vorst. Nu kan, vooral de tulp gerust wel wat vorst hebben maar als het zo hard vriest dat je zelfs kunt schaatsen begin er toch wel kleur aan te komen. Daar krijgt zelfs een tulp die net uit de grond begint te komen een duwtje van.

En in mei, de groeimaand, de maand waarin het wat de bolgroei van de tulp betreft echt moet gebeuren was het vele dagen te heet voor de tulpen om te groeien. Ze stonden te puffen op het land en hadden alle energie nodig om in leven te blijven waardoor de bolzetting achterbleef. Door de vele hete dagen zijn ook de tulpen een week eerder afgestorven dan normaal. Ook dit komt de groei niet ten goede. Samengevat waren de omstandigheden verre van optimaal voor een goede oogst. De grote vraag van de Tulpenbollen kwekers op dit moment is dan ook: valt het mee of valt het tegen. 

Het is echt niet zo dat ik er nu bij op aan gaan dringen om meteen bollen voor uw tuin te gaan kopen. Maar dit jaar is het misschien verstandig om niet te wachten tot het laatste moment, ze kunnen zomaar wel eens schaars worden tegen het einde van de herfst.