Een meter is 2 biertjes korter Lezen Wanneer kan je het beste Tulpenbollen planten. 6 minuten Volgende Nieuwsbrieven.

Wanneer kan je het beste Tulpenbollen planten.

De algemene regel is dat je de bloembollen, die in het voorjaar bloeien, in de herfst plant. Dit gaat ook zeker op voor de meeste bloembollen maar voor de Tulp is het beter te wachten tot wat later in de herfst. Een Tulpenbol houdt er niet van om in te warme grond geplant te worden. In wat warme grond zijn schimmels en andere ziektes actiever dan in koudere grond en daar kan de Tulp last van krijgen. Maar wanneer is de grond dan koud genoeg? Hier kan ik geen exacte datum als antwoord geven, in Frankrijk blijft het immers langer warm dan in Zweden. Maar je kunt wel om je heen kijken, Moeder Natuur kan het je vertellen. Als de blaadjes van de bomen beginnen te vallen is de grond koud genoeg. Bladeren van bomen gaan snel verkleuren als de nachten koud worden en de winter in aantocht is. Deze koude nachten koelen ook de grond snel af, nu kunnen de Tulpen veilig de grond in. 


Tulipa Palmyra

De Tulp heeft niet allen voordeel van het minder actief zijn van ziekteverwekkers, bij lagere grond temperaturen (beneden de 10 graad Celsius) maakt ze ook sneller wortels waardoor ze direct meer weerstand zal hebben. 

Fluwel Tulip mixture Prosecco

Een andere vraag waar we redelijk vaak tegenaan lopen is waarom de Tulpen niet in het voorjaar geplant kunnen worden. Eigenlijk best wel een logische vraag, als je haar begin mei plant kan ze toch met gemak eind mei bloeien. Veel plantjes laten na een paar maanden het planten bloemen zien maar dat gaat voor de Tulp en de andere voorjaarsbloeiende bloembollen helaas niet op. Alle bloembollen die in het voorjaar bloeien gaan niet bloeien als het nog geen winter is geweest. Ze hebben deze periode van koude nodig om te gaan groeien. 

Tulipa Maureen

Deze periode van koude is een rustperiode van de bloembollen waarin het zetmeel in de bol omgezet wordt in suikers. Deze suikers zijn weer nodig om de bloembol in het voorjaar, als het weer warmer wordt, snel tot bloei te laten komen. Zonder winter geen voorjaar en dus ook zonder winter geen voorjaarsbloeiende bloembollen. Tulipa Leo Bataviae 

Dat is ook de rede dat u in de bloemrijke landen rond de evenaar geen Tulpen en Narcissen en andere voorjaarsbloeiende bloembollen ziet groeien inde tuinen, het is er altijd zomer.  

Tulipa Hugs and Kisses

Genoeg ‘de schoolmeester’ gespeeld, nu gaat even de pet op van de keiharde zakenman. Er staan immer nog bollen in de schuur die een leuke tuin verdienen. Koop bollen!

Zo, dat hebben we ook weer gehad, nu weer over tot de orde van de dag en leuk schrijven over al het moois wat er nog in onze webwinkel te vinden is. Volgens mij is het ook totaal niet nodig om mij tegenover u als trouwe nieuwsbrieflezer commercieel en opdringerig te gedragen. Volgens mij zijn jullie allemaal bloembollenliefhebbers en kopen jullie allemaal wel eens een bolletje bij ons. Ik schrijf dus liever wat leuks dan dat ik u wat aan probeer te smeren. 

Tulipa Peggy Wonder

Dat schrijven is trouwens wel een van de leukste dingen om te doen. Er zijn inmiddels al 20.000 bloembollen liefhebbers die wekelijks de nieuwsbrief ontvangen en het doet mij enorm veel plezier dat zoveel mensen willen lezen wat ik te vertellen heb, dat maakt het schrijven extra leuk. Dit getal vind ik al enorm, het is hele AZ stadion volgepakt met mensen die allemaal de mijn nieuwsbrief lezen. Maar stiekem droom ik van het stadion van Feyenoord, zou het niet fantastische zijn als er een uitverkochte Kuip de nieuwsbrief leest.

Tulipa Grand Perfection

Dus mag ik u wat vragen, zou u mij willen helpen meer lezers te krijgen van de Fluwel nieuwsbrief? Zou u, als u een goede vriend of vriendin hebt die ook graag tuiniert hem of haar dan een keer een van onze nieuwsbrieven door willen sturen? Wie weet wordt het leuk gevonden en krijgen we er op die manier lezers bij. Op naar een volle Kuip. Tulipa Finola in the Keukenhof

Nu klink ik een beetje als een pastoor die zieltjes probeert te winnen voor zijn kerk, en eerlijk is eerlijk, dat is ook zo. De stille hoop is er natuurlijk dat ook deze nieuwe lezers af en toe een bolletje bij os gaan bestellen. 

Ik dwaal weer af, ik zou nog wat leuks gaan vertellen over bloembollen. Op de foto hierboven twee van mijn favoriete kleine bloembollen; Narcis Say Cheese en de Scilla siberica. Gezamenlijk geplant, in een pot of in de border halen ze echt het beste in elkaar naar boven. Ik maak me er zelf meestal ook schuldig aan maar op een pot of in een toef in de tuin hoeven echt niet altijd bloembollen te staan van een en dezelfde soort. Als u gaat planten kunt u gerust verschillende soorten bij elkaar laten slapen. Vooral potten met grotere bloembollen worden veel spannender als u er een paar Crocussen, Anemonen, Chionodoxa Blauwe Druif of Scilla bij plant. Dikwijls worden ze na de winterslaap veel blijer wakker dan wanner ze alleen geslapen zouden hebben. Zowel in de tuin als in de potten lekker proberen, het valt nooit tegen.
Maar ik ga weer stoppen voor van de week, genoeg geteut. Neem gerust nog een kijkje in onze snoepwinkel er is nog volop moois. Volgende week ben ik er weer.

Met vriendelijke groeten.

Carlos van der Veek


Moeder Natuur laat het ons zien, nu kunnen de Tulpen de grond in.