Nieuwsbrieven.

Nieuwsbrieven, ik schrijf ze met veel plezier. De tijd ontbreekt wel eens om er een te schrijven maar dan is er gelukkig Pien die de honneurs met evenveel plezier waarneemt. Steeds meer mensen lezen de nieuwsbrief en het komt dan ook steeds meer voor dat ik reacties krijg op hetgeen ik schrijf.  Meestal complimentjes van lieve lezers maar ook meer vragen van technische aard, of ander advies. Maar de vraag die het meest wordt gesteld: Hoe is het met die geit van jullie, hoe heet zij ook alweer, Harrie? Hans? 

Hassan, onze geit heet Hassan. En het gaat goed met hem. Vooral met de eetlust van Hassan is niets mis, dat beest vreet werkelijk alles. Pluk een mooie bos Dahlia’s, laat er een vallen en Hassan staat erop te knabbelen. Eerst het blad, dat is zeker het lekkerst, maar daarna kan je zien dat ook Hassan van een bloem van de Dahlia Big Brother kan genieten. Grrr. 

Verder is het rustig op de landerijen om ons heen. Hier een foto van onze weg, de Belkmerweg met flinke stukken land die onder water staan.

Inunderen wordt dat genoemd en het wordt gedaan om aanwezige wortelonkruiden, achterbleven bolletjes en aaltjes te verzuipen. In de tijd tussen het rooien van de bollen aan het begin van de zomer en het planten van de bollen in de herfst wordt dit meestal gedaan. Veel bollenkwekers proberen dit minstens eens in de vijf jaar te doen om zodoende weer schone grond te krijgen. Een walhalla voor de vogeltjes, ze zitten er met duizenden. 

De nieuwsbrief moet natuurlijk ook een beetje over bollen gaan dus we gaan er weer een paar in de spotlight zetten. Ik heb geen speciaal onderwerp dit keer, ik noem er gewoon een paar op die ik mooi vind. Gewoon beste bollen voor tuin waar u echt geen spijt van krijgt als u ze plant.


Narcissus Breath of Spring

Een zuchtje voorjaar, Breath of Spring. Hoe een gewone gele Narcis zo bijzonder kan zijn. Gedurende de bloei kleurt de trompet donkerder terwijl haar dekblad lichter worden., ze gaat steeds meer opvallen. Persoonlijk vind ik haar een van de mooiste Narcissen op onze kwekerij, altijd goed en altijd mooi.

 
Narcissus Compressus

Nog zo’n ‘altijd mooi altijd goed’ Narcis. Knoepers van bollen die ontelbare fris gekleurde en lekker ruikende bloemen geven. Kort, stevig en sterk dus, zoals u op de foto kunt zien, prima voor de pot. Compressus is echt een Narcis waarover ik mij verbaas dat er niet meer verkocht worden in onze webwinkel.


Narcissus Golden Delicious

Oorspronkelijk ook uit onze eigen veredeling maar nu op flinke schaal geteeld door kweker Ammerlaan (u weet wel, die man die de naam van zijn Tulp ‘Password” vergeten was, juist, die ja). Ook zo’n meerbloemige geurende Narcis die er vrolijk op los bloeit. 


Narcissus Jetfire

Hier aangeplant langs de weg tussen ons huis en het huis van de buren. Ze staan er al meer dan 20 jaar en ieder voorjaar weten ze de voorbijgangers op te vrolijken. Ze bloeit vroeg, eind maart begin april, voor alle andere Narcissen uit. Groot voordeel van een vroege bloei is dat de temperaturen dan nog laag zijn waardoor ze veel langer bloeien.


Narcissus Texel Sun

Een no-nonsense Narcis. Groot, stoer en sterk. Voor grote tuinen; plantTexel Sun met haar zonnige karakter geeft ze kleur en blijdschap aan het leven.

Scrol ik net even naar boven zie ik dat ik alleen maar Narcissen heb uitgekozen. Hoe zou dat nu komen? Dan volgende week de Tulpen maar. Wat mij ook opvalt is dat er best al wel een aantal Narcissen uitverkocht zijn. Dat doet mij goed, ze zijn in trek. Maar mocht u ook nog Narcissen willen planten van de herfst, wacht niet te lang, de lekkerste dropjes verdwijnen als eerste uit de pot.

Met vriendelijke groeten,

Carlos

Ps Wist u dat vogels elkaar heel veel te vertellen hebben?

Dit is het stuk land tegenover ons huis, zoals u ziet heel veel vogels. Onder het slaapkamerraam, wat een gekwetter. De hele nacht lang komt er een onafgebroken getetter, gekakel, gekwek, gekeuvel geklessebes, en getater uit hun snavels. Zijn vast de vrouwtjes.