De Crocus

Dikwijls zie ik Crocussen, blauwe druifjes, sneeuwroem of een ander klein bollig bolgewasje per 10 stuks aangeboden worden. Dat kan natuurlijk, geen probleem, het is mogelijk om 10 van dergelijk bolletjes in uw tuin te planten. Maar echt, is dat wat? 

Zullen we pinda’s gaan eten? Ja lekker pinda’s, we zijn dol op pinda’s. Okay, hier heeft u 10 pinda’s. Duhuh, wat zijn we weer gul. 
Zo doen wij dat natuurlijk niet, die schaal pinda’s moet vol en met vuistjes vol lekker knabbelen. 

Zo plant u ook de Crocussen en andere kleine bolletjes, hupsakee. Niet per 10 maar met tientallen, vuisten vol, strooi maar rond en planten, mooi dat het wordt…

Renata en ik controleren de Amaryllis bollen die nu geleverd worden. 
Deze bollen gaan nu de koeling in en zijn vanaf 6 november beschikbaar in de Fluwel webwinkel.

Voor ik het vergeet, eerst even een huishoudelijke mededeling. Renata heeft mij gevraagd om te zeggen dat het nu niet altijd meer mogelijk is om bestellingen te combineren om zodoende verzendkosten te besparen. De eerste paklijsten van de eerste bestellingen worden klaargemaakt en als uw eerste bestelling daar tussen zit, is het niet meer mogelijk om er nog een bestelling bij te voegen. Het is niet zo dat we nu al aan het versturen zijn hoor, Renata is gewoon voor aan het werken op de drukte die er straks aan zit te komen. 
Een andere kleine wijziging in onze webwinkel is dat de bollen die nu worden besteld geleverd worden vanaf 10 oktober. Dat was vanaf 3 oktober maar het ziet er naar uit dat we de eerste week van oktober hard nodig hebben om alle orders die reeds geplaatst zijn te verwerken. Renata verwerkt de bestellingen op volgorde van binnenkomst, dus als u in de eerste weken na het opengaan van de webwinkel in mei heeft besteld kunt u de bollen begin oktober verwachten.

Crocus tommasinianus

We gaan weer verder met de kleine bolletjes die zo lekker kunnen verwilderen en ervan houden om in grote getalen geplant te worden.
Ik noemde de Crocus al op, hier wil ik u vooral attenderen op de ‘Boerencrocus’ de Crocus tommasinianus. Echt waar, als u ze plant gaat u er gegarandeerd van genieten en hoogstwaarschijnlijk ook nog vele generaties die na u de aarde gaan bewonen. Het ritselt van de Boerencrocus rondom mijn huis waarin ik al ruim dertig jaar woon en ik heb ze nooit geplant. Dat heeft de vorige bewoner van dit huis gedaan, of misschien wel zijn vader. 

Hocus Crocus

Als u echt van Crocussen houdt is het mengsel Hocus Crocus ook een aanrader. Wist u trouwens dat er een paar van mijn Engelse bollenvrienden iemand die gek is van Crocussen een ‘Croco-nut’ noemen. Bent u ook een Croco-nut en gaat u Hocus Crocus planten meng er dan de in de herfst bloeiende Crocus speciosus doorheen. Zowel in de herfst als in het voorjaar genieten van deze mooie bloem; Croco-nutter kunnen wij het niet voor u maken.

Chionodoxa forbesii

Er zijn nog meer van die onverwoestbare kleine bollen die echt het planten waard zijn. Verleden week noemde ik al de Ipheion, maar wat dacht u van de prachtige blauwe Chionodoxa forbesii. Een heel betaalbaar bolletje wat u op zeker jarenlang gaat plezieren met haar frisse kleur. 

Scilla siberica

Als u wilt genieten van het aller allermooiste blauw wat de bloemenwereld te bieden heeft plant dan de Scilla siberica. Alsof er stukjes hemel op zijn gevallen zo mooi is haar blauw. Hier moet ik wel bij vermelden dat de Scilla siberica niet overal evengoed verwilderd. Als ze het naar haar zin heeft blijft ze jarenlang terugkomen maar ik heb ook vaak gezien dat ze het na een paar jaar af laat weten.

Galanthus elwesii

Dan is er ook nog de sneeuwklok, we weten allemaal dat zij heel goed verwilderd. Maar ze past niet echt in de categorie betaalbare bolletjes. Wel planten natuurlijk maar om er hier nou honderden van rond te gaan strooien. Als u veel, of meer, sneeuwklokjes wilt hebben kunt u het beste uw eigen toefjes sneeuwklokjes na de bloei rooien. Het kluitje bollen in tweeën of in drieën trekken en ze meteen uitplanten, stuk goedkoper en vaak met beter resultaat dan nieuw aangekochte bollen planten.

Narcis Tete a Tete tussen de Hocus Crocus

De Sneeuwklok doet mij trouwens ook denken aan de Narcis Tete a Tete. Van dit wereldberoemde Narcisje zeg ik vaak dat ik haar op veel plaatsen net zo goed zie verwilderen als de sneeuwklok. Echt onvoorstelbaar hoe goed dit Narcisje alle jaren weer tevoorschijn komt. Soms bloeit ze ook tegelijkertijd met de sneeuwklokjes maar in de meest jaren laat ze haar bloemen zien als de sneeuwklok net van het toneel is verdwenen en bloeit ze samen met de Crocus.

Hyacinthoides Excelsior

De boshyacint zou ik ook in dit rijtje op moeten noemen maar ook die is verleden week al op een voetstuk gezet.

Corydalis Beth Evans

De Corydalis, die is ook best het overwegen waard. Tikkie duurder in prijs maar kan ook verwilderen als de beste. Ze zaait ook gemakkelijk uit wat goed te zien is aan de kleurenvariatie die na een paar jaar tevoorschijn komt. 

Maak een rondje door onze winkel en geniet van al het moois, keuze genoeg om wat leuks van uw tuin te maken.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek