Ik wil u graag laten zien hoe het bosje Tulpen, wat u gedurende de wintermaanden overal in de supermarkten ziet, wordt gemaakt.
We nemen een kijkje bij Dutch Flora, een moderne Tulpen broeierij in het nabij gelegen Noord-Hollandse Warmenhuizen.
Normaal bloeit een Tulp in april of mei. Om de tulp in de wintermaanden in bloei te trekken moet je haar een beetje voor de gek houden. Een Tulpen broeier zet zijn Tulpenbollen aan het einde van de zomer, als hij weet dat de bloem in de bol is aangelegd, snel in de koelcel.
Nu denkt de Tulp dat het winter is en begint de bol haar zetmeel om te zetten in suikers die straks nodig zijn om snel te kunnen groeien. De bollen zitten gewoon nog in de kratten, ze zijn nog niet geplant. Na 13 weken in de koelcel te hebben gestaan bij 5 graad Celsius worden de Tulpen geplant. Niet in de grond, maar op zogenaamde prikbakken.
Onderin de prikbak wordt een laagje water gedaan waarna de Tulpen nog twee weken teruggaan in de koelcel.
Deze laatste twee weken staan de tulpen met hun kont net in het water en beginnen ze razendsnel wortels te maken. Als deze twee weken erop zitten hebben de Tulpen in totaal 15 koude weken gehad en is het tijd om ze de kas in te brengen.
De bakken worden op roltafels gezet die via een rollerbaan systeem helemaal achter in de kas gebracht worden.
Voordat ze de kas ingaan krijgen ze nog een flinke scheut water. Nu wordt de Tulp weer voor de gek gehouden. In de kas is het rond de 18 graad Celsius en de Tulpen denken; ‘Hé, de winter is voorbij, dit voelt als voorjaar… we gaan groeien.'
Nu is het 3 weken wachten voor de Tulpen broeier voordat de bloemen tevoorschijn komen. Gedurende deze drie weken verschuiven de Tulpen steeds meer naar voren. De Tulpen die klaar zijn worden aan de voorkant in de kas weggehaald. Tegelijkertijd worden er achter in de kas weer nieuwe Tulpen ingebracht die uit de koelcel vandaan komen.
Voor in de kas aangekomen worden de Tulpen weer op een rollerbaan gezet en naar de pluk kas gerold. Hier worden de Tulpen waarvan de knoppen beginnen te kleuren eruit geplukt en op een lopende band gelegd.
Aan het eind van de lopende band worden de tulpen bij de bol tussen 2 rubber snoeren geklemd. Nu komt het pijnlijke gedeelte voor de Tulp. Tussen de twee rubber snoeren komen ze op z’n kop te hangen en naar een apparaat gebracht waar de bol eraf wordt gesneden.
De Tulpen komen weer op een lopende band waar ze netjes recht gelegd worden. De bloem van de Tulp moet precies bij het groene laserlijntje liggen.
Vervolgens komen de Tulpen op een machine die precies 10 Tulpen in een bakje telt. Er worden met een apparaat netjes twee elastiekjes om de tulpen geknoopt. Aan het einde van de lijn aangekomen worden de bossen per 5 stuks in een papiertje gerold en in veiling kuipjes geplaatst.
De veiling kuipjes worden op een veilingkar geplaatst en teruggereden in de koelcel. In de nacht worden de Tulpen opgehaald door de vrachtrijder die ze naar de veiling in Aalsmeer rijdt. ’s Morgens om 6 uur begint de veiling en kan de inkoper van de supermarkt of bloemenwinkel de Tulpen kopen.
Zo wordt dus het bosje Tulpen, waar u in de wintermaanden van kunt genieten, gemaakt.
Met vriendelijke groeten,
Carlos van der Veek