Geen Paniek



Tulipa White Emperor heeft er waarschijnlijk een beetje spijt van dat ze zo vroeg was dit jaar.

De telefoon staat roodgloeiend door de vele verontruste klanten die zich afvragen of de door hun, met veel liefde geplante bloembollen, de vorst en de sneeuw wel zullen gaan overleven.

Een begrijpelijke vraag, maar… Geen paniek.

Bloembollen die van nature vroeg boven de grond komen zijn nagenoeg altijd wel bestand tegen een beetje tegenwind. Dikwijls ligt de oorsprong van hun voorouders in gebieden waar het weer nog veel ijziger kan zijn dan bij ons.

Neem bijvoorbeeld de Crocus, de opa’s en oma’s van dit vroegbloeiende voorjaarse bolgewasje zijn te vinden in de hooggebergten, waar ze ieder voorjaar net onder de sneeuwgrens staan te bloeien. Om de voorouders van onze de grootbloemige Crocus te vinden moet u de bergen in en klauteren.



De Crocus vernus in De Alpen

Als u geluk heeft vindt u er een paar, ze staan echt precies in dat gebiedje waar de sneeuw aan het smelten is. IJzige wind, iedere nacht vorst maar wel met een prachtig uitzicht, dus niets te klagen voor de Crocus. Als je dit hebt gezien snap je dat een dergelijk bolgewasje lacht om een paar nachtjes vorst in een Noord Europese tuin, ik denk zelfs dat ze het wel lekker vindt.

Het leuke trouwens is dat de Crocussen in dergelijke gebieden maandenlang bloeien. Niet omdat de bloemen zo houdbaar zijn of omdat het daar zo koud is, nee, omdat er maandenlang een sneeuwgrens is. Het begint soms al in maart, beneden in het dal verdwijnt de sneeuw en met een beetje geluk is daar dan hier en daar een verdwaalde Crocus te vinden. En in mei bloeien ze nog, maar nu ligt de sneeuwgrens hoog boven op de berg en als u dan de tijd neemt om daar heen te gaan zou u ze in behoorlijke getallen tegen kunnen komen.



Narcissus bulbocodium in Spanje

Ook de Narcis is zo’n bolgewasje dat kan groeien op plaatsen waar wij als bollen liefhebbers het niet zouden durven om een Narcis te planten. Zij staan soms te bloeien op plaatsen waar je spijt hebt dat je geen thermo kleding mee hebt genomen. Ik ging toch naar Spanje; wat nou warme kleding. Hartstikke fout. Bokkoud, tranende ogen van de scherpe wind en een drup aan je neus en koude voeten door de zeiknatte schoenen, juist, precies daar staan de Narcissen.


Narcissen langs de weg tegenover ons huis. Volgende week stuur ik u weer een foto van deze Narcissen, dan zult u zien dat ze erbij staan alsof het altijd mooi weer is geweest


Wat ik duidelijk wil maken is dat nagenoeg alle vroegbloeiende bloembollen komen uit gebieden waar het weer wel iets grotere uitersten heeft dan in ons Noord Europese zeeklimaat. De overgang van winter naar voorjaar gaat daar altijd gepaard grote afwisselingen in temperatuur. De bloembollen in uw tuin zijn daar echt wel tegen bestand. Zelfs de Hyacint, waarvan de bol tijdens een echt strenge winter kan bevriezen, kan een paar nachtvorsten of sneeuwbuien prima weerstaan.



De Fluwel showtuin

Ook krijgen we veel vragen wanneer de Fluwel showtuin weer staat te bloeien. Kijkend naar de veertiendaagse weersverwachting wordt het wat betreft de bloeitijd een heel normaal voorjaar. De tweede helft van april en de eerste week van mei zullen de bollenvelden in de kop van Noord-Holland, en dus ook onze Fluwel showtuin, op haar mooist zijn.
U kunt onze showtuin vinden naast de Fluwel schuur aan de Belkmerweg 20A in Burgervlotbrug.



Land van Fluwel

Mocht u een rondje Noordkop gaan maken kom dan ook even op een bakkie op Land van Fluwel. Want nu het goede nieuws, daar heb ik tot op het laatst mee gewacht… Land van Fluwel is weer open. Na een paar jaar van open-dicht, ja-nee, wel-niet gedoe hopen we dit jaar Jan en Alleman weer te kunnen vertieren op ons leuke speel en doe park.
Naast het speelpark is er ook er in de boerderij een gezellig restaurantje waar het appelgebak, de lunch of nog meer peuzelarij u lekker zal smaken. Dus mocht u een rondje bloemen gaan doen… u bent van harte welkom.



Narcis Texel Sun

Ik ga weer snel naar buiten, want weer of geen weer, er is werk te doen in de Narcissen. En straks komt er een Narcissenkweker van Texel, die ook deze mooie Narcis Texel Sun teelt, kijken. Hij heeft belangstelling in meer nieuwe soorten.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek.



Begonia On Top Pink Halo

En o ja, er wachten nog een paar Zantedeschia’s, Dahlia’s en andere zomerbloeiende bolgewassen op een liefdevolle verzorging in een mooie tuin, dus mocht u nog een plekje voor ze vrij hebben ☺