De Narcis, de bloem van het Paasfeest.


Het werd mij laatst een keer gevraagd door een dierbare vriendin; ‘hoe komt het dat Pasen samengaat met de kleur geel. ‘Door de Narcis natuurlijk’ antwoordde ik natuurlijk meteen. Maar eerlijk gezegd wist ik het ook niet, dus maar even gegoogeld. Op het wereldwijde web kom je allerhande wijsheden tegen die je precies vertellen waarom de kleur geel bij Pasen hoort, volgens mij klopt er weinig van. ‘Feest van licht en lichtjes zijn geel’ wordt er meestal gezegd, maar dat klopt sowieso niet, dat is de Kerst. De zon is ook zo’n veelgenoemde verklaring. Klopt misschien een beetje maar twijfelachtig. Nee, ik denk toch dat het komt door de Narcis; bij een feest hoort een bloemetje en het bloemetje dat staat te bloeien met Pasen is de Narcis, en die is meestal geel. Toevallig liep ik van de week tegen een oude wijze gepensioneerde bloemenman op en die bleek het te weten: ‘nieuw leven’ was zijn kordate antwoord. Eieren, de dooier dan, het voorjaar en natuurlijk als symbool van het voorjaar De Narcis.
Ja, Ja, antwoordde ik, een feest van nieuw leven met het achterliggende verhaal dat we een liefdadige goedzak, die geen vlieg kwaad deed aan het kruis nagelden, dat slaat toch nergens op. Tja, antwoorde hij dat was niet op z’n ‘Paasbest’, maar verder is het een prachtig feest natuurlijk zei hij met een glimlach.

En zo is het natuurlijk ook, Pasen is feest en bij een feestje horen bloemen… De Narcis. Vandaar dat de kleur geel bij de Pasen hoort, het komt door de Narcis. Hoeven we daar ook niet meer over na te denken.

Maar verleden week begon ik de nieuwsbrief met het verhaal van showpaarden en werkpaarden. Wat ik wilde laten zien was dat er in het buitenland een enorme wereld van Narcissen liefhebbers bestaat die met z’n allen hun uiterste best doen om de aller allermooiste Narcis te kweken of te veredelen. Ik zal het u laten zien:

Dit is de Narcissus moschatus en zo ziet de in de natuur voorkomende witte Narcis eruit, zo heeft Moeder Natuur haar in het Spaanse berglandschap geplant.


En deze Narcis ‘I Love You’ laat zien hoe de Narcis eruitziet na pak hem beet 100 jaar veredelen. Toevallig is dit een Narcis uit onze eigen veredelingsstal maar met een Narcis met een dergelijke bloemvorm kan je prijzen winnen op de Narcissen shows. Dit is de richting die de Narcissen liefhebbers op gaan als ze nieuwe Narcissen bloemen maken voor de show.

Deze Narcissen liefhebbers en Narcissen show zijn overigens nagenoeg uitsluitend te vinden in Engelstalige landen. Dit is de Show van de Amerikaanse Daffodil Society in Dallas in 2019. Wacht, ik heb nog een mooie foto:


Overzicht van dezelfde show in Dallas. Des te mooier en perfecter de bloem is des te groter de kans dat je een ‘Blue Ribbon’ met bijbehorende eeuwige roem wint met je Narcis.

Hartstikke leuk natuurlijk allemaal maar met het gezegde ‘er zijn showpaarden en werkpaarden’ doelde mijn vader dikwijls op deze Narcissen. Mensen die veredelen voor de Narcissen shows hebben totaal geen oog voor groeikracht en te weinig oog voor gezondheid. Ook wordt er niet gekeken of een Narcis een beetje bestand is tegen het wisselvallige weer van het voorjaar en of zij zich als groep geplant in een tuin een beetje mooi presenteert. Het belangrijkste criterium bij deze Narcissen liefhebber is de vorm van de bloem.

Narcis Watch Up

Hoe anders is dat bij de Nederlandse Narcissen veredelaars. Daar is de bloemvorm van veel minder belang. De Hollander gaat voor een mooie kleur, bloemen goed boven het blad en het liefst een beetje schuin omhoogkijkend. Als de dekbladen van de bloem een beetje wieken en als het uiteinde van de trompet een beetje ruffelt vinden wij dat eerder mooi terwijl de Showmensen daar juist van gruwelen.

Maar… ondanks dat deze Narcissenliefhebbers Narcissen voorbrengen waar je negenennegentig van de honderd keer als tuinier weinig aan hebt zijn het fantastische aardige mensen waar je heerlijk mee over Narcissen kan bomen. Fantastisch om naar dergelijke shows te gaan; hapjes, drankjes, uitjes en lekker teuten.

Wat ik ook nog moest laten zien is een van de Narcissen die ik twee weken geleden in de nieuwsbrief ‘Geen Paniek’ heb laten zien.

Zo lagen de arme sloebers er twee weken geleden bij. Nadat de sneeuw was verdwenen is het nog zeker tien dagen takkeweer geweest met harde wind, regen en hagelbuien.


Maar nu, inmiddels bijna drie weken later staan ze weer lekker te genieten van hun eigen spiegelbeeld in het water. Wat is een Narcis toch mooi.

Volgende week weet ik niet zeker of ik tijd heb voor een nieuwsbrief, misschien sla ik een keertje over. Maar het weer wordt beter, u gaat lekker de tuin in en ik zou het fijn vinden als u in de Fluwel winkel nog wat leuks vindt voor uw tuin.

Met vriendelijke groeten

Carlos van der Veek.