Sinds mensenheugenis wordt de Lelie wereldwijd door tuiniers op een voetstuk gezet, aangeplant en aanbeden. Er zijn zelfs vele clubjes en verenigingen waar je als Lelie liefhebber je passie, kennis en kunde kunt delen met lotgenoten die met hetzelfde lelievirus zijn besmet.

De bekendste verenigingen zijn ‘North American Lily Society’ in Amerika en de ‘Royal Horticultural Society Lily group’ in Engeland.

Deze laatste vereniging van de RHS is overigens samengevoegd met ‘The Bulb Committee’ maar heeft nog wel een eigen identiteit en publiceert jaarlijks een ‘Lily Newsletter’. Fantastisch mooie verenigingen waarin kennis, hartstocht, bollen en zaden passioneel met elkaar worden gedeeld. Ook op social media platforms als Facebook en Instagram zie je prachtige pagina’s waar Lelie liefhebbers van over de hele wereld de mooiste Lelies laten zien.

Maar ik kan mij voorstellen dat niet alle lezers van deze blog diezelfde hartstocht voor de Lelie hebben als deze liefhebbers maar toch graag eens een Lelie willen proberen. Maar hoe moet je beginnen, want niet alle Lelies zijn even eenvoudig in de tuin. Wel nu, ik zal u op weg helpen.

Iedere tuin en grondsoort waarin andere planten ook zonder problemen groeien is voor Lelies geschikt. Ook houden de meeste Lelies van licht; een paar uur zon per dag is ideaal. De soorten op deze pagina zijn soorten waarmee Eric Breed en ik goede ervaringen hebben in de tuin. Echt goede Lelies om mee te beginnen, zelfs als de omstandigheden niet helemaal optimaal zijn zullen ze zeker een paar jaar terugkomen.

En als ze zich thuis voelen bij u in de tuin, wat heel goed mogelijk is, heeft u er jarenlang plezier van. Dus als u twijfelt; probeer deze soorten, succes verzekerd.

Met vriendelijke groeten,
Carlos van der Veek