Veredelen is het maken van nieuwe soorten. Bij de Narcis doe je dit door het stuifmeel van de ene soort op de stamper van de andere narcis te smeren.

Het stuifmeel groeit door de stamper naar de vruchtbeginsels. Deze zit verborgen in de bolling die je aan de achterkant van de bloem kunt vinden. De witte bolletjes die u in het vruchtbeginsel ziet, zijn de nog onbevruchte zaadjes van de narcis.

Narcissen veredelen Carlos
Narcissen veredelen close up
Narcissen veredelen vruchtbeginsel

Als deze vrucht beginselen bevrucht worden door het stuifmeel zullen ze de komende 6 tot 8 weken uitgroeien tot kleine zwarte zaadjes. Als ze uitgegroeid zijn verdroogd de zaadknop en springt zij open. Het is nu altijd goed opletten geblazen want als de knop open springt floept het zaad er uit en ben je het kwijt.

Narcissen veredelen zwart zaad

Het zaad bewaart u om vervolgens vroeg in de herfst te zaaien, ongeveer 1 centimeter diep in normale tuingrond.

Zo komt het in het voorjaar uit de grond vandaan.

Narcissen veredelen voorjaar

Het zaad moet vervolgens 5 jaar worden verzorgd voordat u Narcissen bollen hebt die groot genoeg zijn om te bloeien.

Narcissen veredelen groeien bollen

Zo zien mijn Narcissen zaailingen eruit nadat ik ze 5 jaar heb geteeld, er is geen bloem hetzelfde.

Narcissen veredelen resultaat

Je hoopt natuurlijk iets te vinden wat je nog nooit eerder hebt gezien. Deze narcis die dit jaar voor het eerst in bloei kwam vind ik wel apart, aan het eind van haar trompet heeft ze een sierlijke rand van kant.

Narcissen veredelen sierlijke rand

De meest opzienbarende zaailing die ik heb gewonnen is “The Godfather”, een grote en onwijze narcis. De diameter van de bloem kan tot boven de 15 centimeter komen.

Narcissen veredelen The Godfather

Als u dit leuk vindt raad ik u aan het ook eens te proberen, de narcis is een dankbare bloem om mee te veredelen. Als u een stuk of wat Narcissen bloemen bevrucht met het stuifmeel van een ander soort, gaan er vast en zeker een paar zaad geven.

Heel veel succes,

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek