Narcissen in het klein Lezen Top 5 meest betrouwbare bloembollen 3 minuten Volgende De Lelie

Mensen vragen het mij zo vaak; welke bloembollen komen goed terug? Een goede vraag, en nee, dit komt op mij niet over alsof u een luie tuinier bent. Echt luie tuiniers planten tegels en beton. Bloembollen die jaren achtereen terugkomen zijn voor mensen die de tuin hebben om van te genieten.

Als antwoord op de vraag hier mijn top 5 van meest betrouwbare bloembollen die uw tuin niet zullen verlaten totdat u ze rooit.

De Boshyacint (Hyacinthoides)

Dit is bij mij thuis achter in de boomgaard. Toen ik hier 30 jaar geleden kwam wonen waren het er lang niet zoveel en het worden er nog steeds ieder jaar meer. Of u nu de roze, de witte of de blauwe boshyacint plant, ze doen het allemaal even goed en zullen u zelden in de steek laten.

De Crocus

Werkelijk fantastisch hoe de vroegbloeiende Crocus in de loop der jaren hele grasvelden en borders kan bedekken met haar zachte lila. Zodra het weer maar even wat warmer wordt in het voorjaar komt ze tevoorschijn. Zodra de sneeuwklok is uitgebloeid komt de Crocus haar plekje innemen. Een heerlijke amuse van het voorjaar.

De Sneeuwklok Galanthus

Een van de meest beroemde bol gewasjes, op de kleuterschool vertelde de juf al dat je, als je heel héél stil was de sneeuwklokjes kon horen luiden. Het is niet altijd eenvoudig ze aan de gang te krijgen, als u 10 bollen plant vallen er gegarandeerd een paar weg. Maar eenmaal gesetteld zijn ze als diamanten: forever. Als u in het voorjaar de kans krijgt ze ergens “in de green” te kopen moet u dat meteen doen. U heeft beter resultaat dan met het planten van droge Galanthus bollen in herfst.

De Narcis

Onder optimale omstandigheden is de narcis bijna onverwoestbaar. Waar u wel om moet denken is dat de narcis minimaal de helft van de dag in de volle staat en vervolgens in de maanden na de bloei, zo ongeveer tot half juli, niet te veel concurrentie heeft van andere planten. Als u deze omstandigheden voor de Narcis kunt creëren, langs de slootkant, de oprit of in de border, dan heeft u aan de Narcis een van de meest dankbare bloembollen.

De Camassia

De Camassia kunt u gerust in een border tussen de vaste planten zetten, ze zal zich er helemaal thuis voelen. Net als de Narcis een probleemloos bolgewas zonder ziek of zeer. Geef haar een plekje waar ze minimaal een halve dag zon heeft en ze zal u ieder jaar in de eerste weken van mei belonen met haar hemelsblauwe bloemenpracht.

Met vriendelijke groeten.
Carlos van der Veek