De Dahlia

Het liefst zou ik natuurlijk over de Narcis schrijven, maar ik moet ook bij de les blijven en u, de lieve nieuwsbrief lezer, voor de Dahlia proberen te enthousiasmeren.  

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de afgelopen jaren best wel een beetje verliefd geworden ben op de Dahlia. Natuurlijk, de Narcis blijft mijn favoriete bolgewas maar wat de Dahlia ’s zomers aan bloemenpracht laat zien is echt ongekend. Applaus voor de Dahlia

(‘Applaus voor de Dahlia’ is trouwens een heel leuk en vrolijk geschreven boek van Marie Mul. Goegel het maar eens, echt een hebbe-boekje voor de Dahlia liefhebber)Jaren geleden zou ik u met verbaasde ogen aangekeken hebben als u mij zou vertellen dat ik ooit nog eens helemaal weg zou zijn van de Dahlia. Ik zou het u niet gezegd hebben maar op zeker dat ik zou denken ‘dat lieve mens is een beetje koekoek’. Al dat lawaai in de tuin van die patserige kleurrijke bloemen, dat hoeft echt van mij. 

Dahlia Strawberry Ice

Maar ja, als je een bloembollen webwinkel begint gaan je klanten ook vragen of je geen zomerbloeiende bolgewassen verkoopt. Dus toch maar eens naar de Dahlia showtuin om te kijken wat er allemaal te verkrijgen is. Dat viel lang niet tegen, lang niet alle Dahlia’s maakten de drukte waarvan ik ze verdacht dat ze die zouden maken. Sterker nog, er stonden hele mooie tussen met verfijnde bloemen op mooie gezonde planten, ik genoot er echt van. Maar de grote verrassing kwam twee weken later; ze waren nog mooier. En weer twee weken later waren ze nog steeds zo mooi, er leek wel nooit een einde te komen aan de bloei van de Dahlia’s. Na een paar bezoekjes aan de Dahlia showtuin was ik verkocht. 

De Dahlia tuin bij De Tulperij

Ik zal even uitleggen wat de Dahlia showtuin is. De Dahlia kwekers planten gezamenlijk ieder jaar een tuin aan waarin zij al hun soorten laten zien. Dit doen zij voornamelijk om de bloembollen handelaren te laten zien wat er allemaal voorradig is. De laatste jaren doen ze dit op een akkertje naast De Tulperij aan de Oude Herenweg 16B in Voorhout, vlak bij Lisse. Ik zet expres dit adres erbij omdat u als Dahlia liefhebber ook van harte welkom bent om te komen genieten van de Dahlia’s. Mocht u in de maanden augustus of September in de buurt van Lisse zijn, echt ga een kijkje nemen. De beheerders van de Tulperij, Anja en Daan Jansze, schenken nog een lekker bakkie koffie ook. 

Dahlia Mikayla Miranda

En wat ook leuk is als je geïnteresseerd bent in een bepaalde plant is dat je er meer over gaat lezen en praten. Je komt erachter dat er een hele wereld schuilgaat achter de Dahlia; er zijn zomerse bloemencorso’s rond de Dahlia, Dahlia verenigingen en zelfs de Keukenhof heeft rondom haar Kasteel Keukenhof in de zomermaanden een prachtige Dahliatuin, zeker een bezoekje waard voor de Dahlia liefhebber.

Dahlia Twynings White Chocolate

Wat mij opviel is dat de botanici de Dahlia net als de Narcis ingedeeld hebben in allemaal verschillende groepen. Aan de hand van de vorm van de bloem van de Dahlia wordt zij onderverdeeld in een bepaalde groep. Zo is er een groep voor de Enkelbloemige Dahlia’s, de Anemoonbloemige, de Waterlelie, de Decoratieve, de Pompom, de Cactus, de Fimbriata… en zo kan ik doorgaan tot wel 14 verschillende groepen van Dahlia’s.

Dahlia Thomas A. Edison

In de Fluwel webwinkel maak ik dit onderscheid allemaal niet, het is mij allemaal net even te ingewikkeld en ik vermoed dat de meeste tuinliefhebbers gewoon zin hebben in mooie Dahlia bloemen en het zal ze om het even zijn of deze Dahlia bloem in de groep van de Cactus Dahlia’s valt of dat zij nou juist in de groep van de Semi-cactus Dahlia’s thuishoort. 

Dahlia Bishop of York

Met de Narcis heb ik ook de ervaring dat er geen behoefte bij de tuinier is aan dergelijke informatie. Ook zie ik dat diegene die er wel interesse in hebben zich al veel meer verdiept hebben in de Narcis of de Dahlia. Zij zijn vaak de mensen die ik benader als ik iets wil weten.

Dahlia Karma Serena in de tuin bij Kasteel Keukenhof

Maar dit is allemaal achtergrondinformatie waar de Dahlia die u in uw tuin gaat planten waarschijnlijk helemaal niets om geeft. Die trekt zich dit alles niets aan en gaat gewoon lekker staan bloeien bij u in de tuin.
Echt, mocht u nog geen ervaring hebben met de Dahlia, probeer haar een keer, wie weet wordt u er net zo gek op als ik.

Let na het planten wel op de slakken.

Bulbocodium narcis China Jewel, een van de nieuwe soorten op onze kwekerij.

Ik kan het niet laten, als afsluiting toch nog even een mooie Narcis, het is tenslotte voorjaar.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek.