Zonder enige twijfel mijn lievelingsbloem: de brenger van de lente, het begin van het voorjaar: de narcis. Het was mijn vaders levenswerk en de passie is door mij overgenomen. Duizenden soorten heb ik nu, die ik ieder voorjaar met alle liefde langsloop om te kijken wat voor moois er allemaal tussen zit.

De narcis als bloem vind ik er altijd vrolijk en opgewekt bijstaan: ze oogt meer op haar gemak dan de anderen, alsof ze zich helemaal thuis voelt in de tuin. Om het af te maken heeft ze vrolijke, heldere kleuren. Ja, de narcis en ik hebben een onbreekbare vriendschap.

Carlos

Wat ik erg jammer vind, is dat de narcis helaas geen heuse celebrity onder de bloemen is. Lang niet iedereen kent haar in al haar vormen en kleuren. Narcissen komen jaar na jaar terug, in steeds grotere getale, zonder u ook maar één keer teleur te stellen. Ze hebben prachtige kleuren geel, wit, oranje en zalmroze en staan zowel binnen als buiten prachtig.

Ik hoorde eens iemand zeggen: ‘Narcissen? Dat zijn toch van die grove gele bloemen? Doe mij maar wat anders hoor.’ Bijna wilde ik ter plaatste foto’s gaan laten zien van Angel’s Breath, de liefste, kleinste narcis die ik ken, en L’innocence, die grof noch geel is. Helaas waren mijn dochters het daar niet helemaal mee eens en moet deze mevrouw nu door het leven zonder de ware schoonheid van de narcis te kennen.

Narcissen

Het spreekt voor zich: ik ben fan. En mocht het nu precies de tijd zijn om de narcissen te rooien! De oogst is dit jaar goed, we kunnen weer aan de slag met het pellen en de verkoop. Laat u zich vooral verleiden door de foto’s van narcissen die ik op mijn website laat zien, en de bijgesloten foto’s van mij en mijn narcissen terwijl ik met ze knuffel in de schuur, en wie weet kiest u er dit jaar voor om het voorjaar in te gaan met deze vrolijke bloem.

Carlos

Narcissen