Voorjaar

De ene keer heb je alle tijd en weet je geen letter op papier te krijgen, de andere keer zit je hoofd vol met verhalen maar kan je de tijd niet vinden om het op te schrijven. 

Dus vanmorgen maar om 5 uur mijn bed uit want gisteren had de nieuwsbrief al klaar moeten zijn. Het is nu alweer kwart over 7 en nog steeds geen nieuwsbrief, ik heb eerst de mail van verschillende klanten beantwoord die van alles en nog wat vragen over de aangekochte bollen of over de bollen die zij willen gaan bestellen.
Veel vragen gaan over de grondsoort, dus deze ga ik hier ook maar even beantwoorden met de stille hoop dat ik er dan nooit meer een vraag over de grondsoort krijg. Wacht, dit klink een beetje alsof ik het niet het fijn zou vinden om vragen te beantwoorden maar dat is zeker niet zo, het is zelfs leuk om tuinliefhebbers van advies te voorzien. Maar, ik moet ook eerlijk toegeven dat ik wel eens bij mijzelf denk ‘wat een mutsenvraag, hoe moet ik dat nou weten’ en dat is op zich ook wel weer leuk. En dat gebeurt ook wel eens over de grondsoort, het is heel moeilijk om vanachter mijn computer een vraag te beantwoorden van een lieve tante Agaath uit Oeteldonk die van mij wil weten of de door haar aangekochte Zantedeschia wel goed zal gedijen in de toch wel wat vettige grond in haar tuin. (Om privacy redenen zijn de naam en woonplaats van tante Agaath gefingeerd, ja sorry dat moet nu eenmaal anders staat straks Jan en alleman bij dat lieve mensje in de tuin om haar te helpen) Zantedeschia Brunello

Ik kan mij heel goed voorstellen dat er bij het planten wel eens twijfel ontstaat; doe ik het wel goed, zitten ze wel diep genoeg, is hier niet te veel schaduw, is het niet te nat of te droog, moet ik de Zantedeschia nog bijmesten. Geloof het of niet, zelf vraag ik mijzelf ook heel vaak af bij het planten van bloembollen of andere planten of het niet beter kan.

Lilium Chocolate Event

Ik geef de tante Agaathen nagenoeg altijd hetzelfde antwoord, of eigenlijk twee antwoorden. De eerste, een flauwe, maar wel heel erg waar; U kunt geen fouten maken als niets doet. 
De tweede; als alle andere planten in uw tuin er goed uitzien en goed groeien hoeft u zich over de bloembollen geen zorgen te maken.
De bloembol heeft altijd een behoorlijke hoeveelheid voedsel opgeslagen in de bol en zal het, in het eerste jaar, tot na de bloei nagenoeg altijd redelijk goed doen. Als u de bloembol onder een dikke eik plant waar zelfs het onkruid niet wil groeien, tja, dan zal u waarschijnlijk ook de Lelie of de Narcis in het tweede jaar weg zien kwijnen. Maar als uw grasmat er netjes bijligt en uw andere planten doen het prima maakt u zich dan niet te veel zorgen over de bloembollen, zij zullen het ook prima doen. 

Gladiolus callianthus Murielae

Tuinieren is nu eenmaal een hobby die je alleen maar onder de knie krijgt met vallen en opstaan. Het is echt zo, als je niets doet doe je ook niets fout, maar als je aan de gang gaat met tuinieren zal er wel eens iets verkeerd gaan.

Dahlia Totally Tangerine (Caroline bedankt voor deze mooie foto)

Maar ik ga weer naar buiten, zoals u op de eerste foto ziet staan de bloemen op mij te wachten. Gisteren had ik ook de hele middag bezoek, vandaar dat ik niet aan de nieuwsbrief toekwam. Eerst kwam er een vliegtuig piloot die in zijn vrij tijd Narcissen veredeld. Een echt liefhebber waarmee je nooit uitgepraat raakt over Narcissen

Narcis zaailing Tazetta #66

Daarna kwam er een gepensioneerd Narcissen kweker met wie ik samen zijn laatste Narcissen zaailingen teel en in de markt probeer te zetten. Hij heeft hele bijzondere Narcissen, zogenaamde Tazetta Narcissen, meer-bloemig en heerlijk geurend. Heel leuk om te helpen zijn partijtjes groter te maken. Tussendoor kwamen nog twee goede vriendinnen die helemaal gek zijn van bloembollen. Niet alleen vriendinnen van mij hoor, meer vriendinnen van elkaar. Hele leuke meiden, in gedachte noem ik ze altijd ‘de Bloembollenpotjes’ maar dat zou ik nooit tegen ze durven te zeggen.

One of the Fluwel Crocus seedlings

Kortom de leuke bloembollentijd is aangekomen, lekker genieten.
Scroll nog een rondje door onze winkel, misschien staat er nog wat leuks voor u tussen, ik ga weer lekker naar buiten.


Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek

Ps, ik moet u natuurlijk ook hartelijk danken voor de overweldigende belangstelling van afgelopen week voor onze bloembollen. Zoveel bestellingen, echt fantastisch.