Leliebollen kunnen het hele winter en voorjaarseizoen geplant worden, maar nu (eind april) wordt het toch echt wel tijd dat ze de grond in gaan. Dinsdag 30 april is dan ook de laatste dag dat u Lelies bij Fluwel kunt kopen.

Als de bollen goed worden bewaard is het geen probleem de lelies in april nog te planten, de kwekers van leliebollen zijn nu ook bezig hun laatste plantgoed te planten.

Lelie
Lilium lancifolium Flore Pleno
Lilium Zambesi

Bij later planten van leliebollen kan het voor komen dat de grond te warm is en ze te hard van start gaan. Hierdoor kunnen de wortels de vraag naar water niet altijd bijhouden waardoor de Lelies in de tuin minder lengte zullen krijgen en ook later in de tijd gaan bloeien.

Het is dus het beste te zorgen dat de Lelie bollen voor eind april de grond in gaan.

Leliebol

Let er wel op dat u de bollen voldoende diep plant. Dit heeft twee voordelen;

  1. dieper in de grond is het wat koeler waardoor de Lelie wat minder snel groeit waardoor ze tijd heeft om voldoende wortels te maken
  2. bij dieper planten is er meer ruimte voor de stengelwortels

Stengelwortels zijn de wortels die, boven de bol, aan de steel van de Lelie groeien (zie bovenstaande foto). Deze wortels zijn hard nodig voor een goede start en zijn ook belangrijk om de bol stevig in de grond te verankeren. Minimaal 10 centimeter grond bovenop de bol is aan te raden.

Bij te ondiep planten zal de plant minder stevig staan en kan ze minder water opnemen in de beginperiode van haar groei. Later in de tijd zal de bol ook aan de onderkant veel wortels gaan maken die haar gedurende de zomer, als ze in volle bloei staat, van voldoende water kunnen voorzien.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek