Narcissen veredelen Lezen De ideale tijd om Dahlia's te planten 3 minuten Volgende Beste tijd om lelies te planten?

April is nu de ideale tijd om Dahlia’s te planten. De Dahlia is een eenvoudig te telen tuinplant die, met een beetje goede verzorging, u dankbaar zal belonen met een overvloed aan bloemen.

Dahlia vol met bloemen

Wat betreft grondsoort stelt de Dahlia geen hoge eisen; in iedere normale tuingrond voelt ze zich prima thuis. Waar de Dahlia wel van houdt is licht, veel licht. Van oorsprong komt de Dahlia uit Mexico dus van zonlicht zal ze niet snel te veel krijgen.

Een paar uur schaduw per dag kan ze gerust verdragen maar bij te veel schaduw zal de Dahlia plant langer en slapper worden.

Dahlia geel

Waar u wel om moet denken bij de Dahlia is dat ze veel water gebruikt. Een grote plant als de Dahlia die in volle bloei in de zon staat verdampt veel water dus zorg ervoor dat de grond waarin zij staat goed vochtig blijft.

Zo ook als u de Dahlia in een pot wilt planten, kies voor een pot van minstens 10 liter zodat de grond voor een goede waterbuffer kan zorgen.

Grootbloemige Dahlia’s hebben vaak wel wat steun nodig, vooral als ze in volle bloei staan kunnen ze door regen en wind omkukelen.

Dahlia in bloei

Verwijder ook altijd de uitgebloeide bloemen. Zodra u de bloem verwijderd heeft kan de Dahlia geen energie meer stoppen in de zaadvorming en zullen uit de twee bovenste bladoksel meteen twee nieuwe stelen gaan groeien die weer een bloem geven. 

Als u de Dahliabol ontvangt ziet ze er niet echt mooi uit. Na de lange bewaring gedurende de wintermaanden is de knol wat ingedroogd en ziet er armoedig uit. 

Dahliabol

De ene soort zal er meer verschrompelt uitzien dan de ander, maar geen paniek, als de Dahlia een poosje in de vochtige grond staat zult u zien dat er rondom de oude afgeknipte steel nieuwe spruiten gaan uitlopen. Sommige Dahlia soorten laten deze uitlopers al zien als u de knollen ontvangt.

Plant daarom de Dahlia altijd in goed vochtige grond zodat de knol snel wortels kan maken en zich weer volzuigen met water. De bovenkant van de Dahlia, daar waar u de afgeknipte oude steel ziet, moet net onder het grondoppervlak komen met de wortels zoveel mogelijk naar beneden.

Het gebeurt zelden, maar mocht er stevige nachtvorst worden voorspeld nadat u de Dahlia’s heeft geplant dek ze dan af met wat gebladerte of turf zodat de vorst de Dahlia niet kan bereiken. Een Dahlia is erg gevoelig voor bevriezing.

Tuin vol met Dahlia's

Als u nog nooit Dahlia’s heeft geplant raad ik u aan het eens te proberen, het is echt een van de meest dankbare planten voor de tuin. Ik zou geen bol of knolgewas weten wat zo veel bloemen kan produceren als de Dahlia.

Heel veel succes.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek