De laatste decennia heeft de sier ui een enorme opmars gemaakt. Waar we vroeger te maken hadden met slechts een paar soorten zijn er nu tientallen. Niet alleen omdat de Allium zo’n mooie bloembol is voor de tuin, ook in de bloemenhandel als snijbloem maakt zij furore.

Toch lijken, in de ogen van de meeste mensen, veel Alliums op elkaar. Om u wat wegwijs te maken in de wereld van de Alliums hier een korte handleiding.

Allium Early EmperorVan de paars blauwe Alliums is de Allium Early Emperor de vroegste, deze nieuwe aanwinst bloeit samen met de late Tulpen en de Camassia
Allium Purple SensationDaarna komt de Allium Purple Sensation, dit is onder de grootbloemige Alliums de goedkoopste en meest geteelde Allium. Ze bloeit net na de latere voorjaarsbloeiende bolgewassen en heeft als nadeel dat ze niet zo’n lange bloeitijd heeft. Daarentegen maakt ze wel weer sierlijke bollen met zaadknopjes als ze is uitgebloeid.
Allium GlobemasterHierna, het is inmiddels al bijna eind mei, komen de drie reuzen tot bloei. Het begint met de Allium Globemaster; een fenomenale sier ui die wekenlang staat te bloeien.
Allium AmbassadorBegin juni komt ook de Allium Ambassador om de hoek kijken. Net iets donkerder van kleur en ietsje langer dan de Globemaster. Met haar deftige rechte stelen zorg de Ambassador voor een sjieke sfeer in de tuin.
Allium Mount EverestWilt u een wat zeldzamere witte sier ui planten, kies dan voor de Allium Mount Everest. Een van de langste Alliums en ze bloeit in de tweede helft van mei. Net als de Purple Sensation niet zo lang houdbaar met wel weer mooie zaad dozen.
Allium Red MohicanOok het proberen waard is de Allium Red Mohican. Haar, voor sier uien, bijzondere kleur en haar punky bloemvorm zijn echt iets nieuws.

Allium giganteum

Voor de Allium giganteum moet u tot eind juli, soms zelfs begin augustus wachten. Maar is het wachten meer dan waard, het langzaam in bloei komen van haar uienknoppen is al leuk om te zien. Staat ze eenmaal in bloei is ze wekenlang aanwezig en haar bloemen worden met de dag een stukje groter.

Van binnenuit de bloem komen er steeds weer nieuwe bloempjes bij waarvan de steeltjes net weer iets langer zijn. Dit gebeurt overigens ook bij de Allium Globemaster en de Allium Ambassador. Doordat er steeds weer nieuwe bloemen aan de oppervlakte verschijnen kunnen deze Alliums zo’n enorme lange tijd in bloei staan en hierdoor worden tijdens de bloei de bloemen van deze soorten steeds groter.

Maar er zijn nog meer bijzondere vormen en andere kleuren. In de Fluwel web winkel bieden we een leuk assortiment Alliums aan, Ik nodig u van harte uit een kijkje te nemen, wie weet zit er iets voor u tussen.

Met vriendelijke groeten,
Carlos van der Veek