Dahlia’s zien er misschien exotisch uit, maar zij lijken in veel opzichten op onze andere bloembollen. Alleen Dahlia’s zijn geen bollen, maar knollen. Het verschil tussen een bol en een knol is dat bollen het reservevoedsel opslaan in de ondergrondse bladeren en knollen dat doen in de wortel of de stengel. Knollen zitten dus vol met vocht. Dit betekent dat zij veel vatbaarder zijn voor vorst dan bloembollen.

Dahlia’s zijn zomerbloeiers, zij bloeien van de zomer tot de herfst. Dahlia's planten doet u daarom in het voorjaar, wanneer de nachtvorst verdwenen is en er geen kans meer is op het bevriezen van de knol. Hoe vroeger u begint met planten, hoe eerder u wordt beloond met de kleurrijke bloemen van de dahlia. Beter te vroeg dan te laat, is ook hier een goede spreuk.

Dahlia's planten in de tuin

Dahlia’s gedijen goed in het zonlicht, daar hebben zij behoefte aan om zich op de allerbeste wijze te kunnen ontwikkelen. Een te natte bodem, daar is de Dahlia geen voorstander van. Zorg voor goede drainage van de bodem, zodat de knollen niet gaan rotten. Maak de grond los en meng eventueel met een speciale soort mest of bodemverbeteraar.

Plant de dahlia knollen een aantal centimeter diep in de grond, met de punt naar boven. U hoeft slechts een paar centimeter afstand aan te houden tussen de knollen, dan krijgt u een prachtig dicht veld. Bedek de knollen met een klein laagje aarde en geef ze onmiddellijk wat water. Blijf de grond regelmatig vochtig houden, ook nadat de dahlia’s tot bloei zijn gekomen.

Dahlia’s planten in potten

Het is ook mogelijk om de dahliaknollen eerst in een pot te planten en ze vanaf mei naar buiten te brengen. U moet wel beschikking hebben tot een kas, zodat de dahlia’s voldoende licht krijgen. Ook hierbij geldt natuurlijk dat u de knollen goed in de gaten moet houden en zeker twee keer per dag moet controleren of de aarde niet te droog is.

Dahlia’s kunt u vanaf mei in de volle grond planten, of gewoon de potten buiten zetten. Dit is vooral handig wanneer u een balkon of terras heeft, of een tuin met weinig ruimte. Zo ziet u dat u met dahlia’s vele kanten op kunt.

Dahlia’s verzorgen

Knip, wanneer de dahlia’s twintig centimeter groot zijn, de topjes uit de knoppen, zodat de dahlia’s vertakken en er nog meer bloemen ontstaan. Meer informatie over het verzorgen van Dahlia's.

Soorten dahlia’s

Dahlia’s zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn de bekende, geometrisch aandoende bollen, maar ook een aantal soorten met fragiele bloemen. Er zijn dahlia’s met felle, warme kleuren, maar ook minder opvallende dahlia’s, die juist weer prachtig zijn in uw eenvoud. Vanaf half maart kunt u dahlia's kopen bij Fluwel.