Amaryllis planten

Een amaryllis plant u met de onderste helft van de bol in de aarde. Gebruik gangbare potgrond welke geschikt is voor tuin of kamerplanten. Zorg ook voor een ruime pot zodat er rondom de amaryllisbol voldoende ruimte overblijft om water te geven. Vul de pot niet helemaal tot aan de rand met potaarde, zodat het water niet uit de pot kan lopen bij het geven van water.

Na het planten steekt de nek van de bol boven de grond en boven de pot uit (zie onderstaande foto). Vervolgens zet u de pot met de amaryllis bol op een warme plek, het liefst in de buurt van de kachel, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Houd de grond net als bij uw andere planten redelijk vochtig, niet te nat maar ook niet te droog. Afhankelijk van de variëteit bloeit de amaryllisbol binnen 6 tot 8 weken.

Amaryllis in pot
Amaryllis in vaas

Amaryllis op glas

Ook kunt u uw amaryllis planten in een vaas of glazen pot, zonder grond. De amaryllis wordt dan op water in bloei getrokken (zie bovenstaande foto). U heeft daarvoor wel een geschikte glazen vaas nodig, die de amaryllisbol goed vast zet terwijl de wortels in het water hangen. Zorg ervoor dat het water net de onderkant van de bol raakt, waardoor ook nieuwe wortels gestimuleerd worden uit de bol te komen.

Enkele dagen nadat u de bol op water heeft gezet zal het water troebel en wat roodachtig kleuren. Geen probleem, ververs het water, spoel de wortels schoon en zet de bol terug op het glas. Soms moet u dit nog een keer herhalen maar daarna zal het water helder en fris blijven. Voor meer informatie over de Amaryllis bol kijkt u bij amaryllis verzorgen.

Amaryllis na de bloei

Het opnieuw laten bloeien van een amaryllis is niet eenvoudig. Fluwel garandeert u een spectaculaire bloei gedurende het eerste jaar. Bloei in de daaropvolgende jaren kan echter niet worden gegarandeerd. Mocht u toch willen proberen uw amaryllis bol ook het volgende jaar te laten bloeien, lees dan voor meer informatie de pagina amaryllis overhouden.