Wat een gedoe

Iedere week een nieuwsbrief schrijven die, tussen de regels door, u als lezer, een beetje meer verliefd op onze bloembollen doet worden…pfff. Wel leuk werk hoor, hartstikke leuk zelfs, als je eerst maar weet waar je over moet schrijven. Is er eenmaal een onderwerp, dan is moeilijkste stuk voorbij, dan vult de nieuwsbrief zich vanzelf.

Tja, het moet natuurlijk over bloembollen gaan. Ik kan helaas niet gaan schrijven over die aardbeienplant die tot zijn grote schrik zomaar een druif, een blauwe, aan zijn trosje zag groeien. Alle andere plantjes in het aardbeienbed zagen het gebeuren. Hoe het afloopt? Ik zou het niet weten, ik moet over bloembollen schrijven. Net zoals dat verhaal over het vogeltje met drie pootjes. Prachtig verhaal, ook geen idee hoe het afloopt, het moet over bloembollen gaan. Jammer, het was een heel lief vogeltje dat heel mooi kon fluiten.


Driebanflora

Dus, daar ik op dit moment even geen ander onderwerp kan verzinnen, vertel ik wat over mijn bezoek aan de Drieban Flora in Venhuizen. De Driebanflora is een Tulpenshow georganiseerd door Tulpenkwekers uit de buurt van Venhuizen. Echt een soort dorps- of streekgebeuren. Wat ze eigenlijk doen is op een goede zondag de burgemeester van het dorp, na kerktijd, even aanschieten of ze de sporthal aan de Koggeweg een weekje mogen gebruiken om een Tulpenshowtje te organiseren. Zulks kan altijd in zo’n dorp, de handballers redden het wel een weekje zonder sporthal, vinden het zelfs leuk om mee te helpen opbouwen.



Zo gezegd zo gedaan, even de kwekers uit de buurt vertellen dat het weer is gelukt; van 9 tot 12 februari kunnen ze hun Tulpen weer laten zien. U moet weten dat er in die streek tussen Hoorn en Enkhuizen een levendige Tulpen cultuur heerst. Er zijn daar tientallen, misschien zelfs honderden, Tulpenbedrijven die niet alleen Tulpenbollen maar ook, in de wintermaanden, Tulpenbloemen produceren voor de bloemenveiling. Vele van deze kwekers vinden zo’n bloemenshow in de plaatselijke sporthal een prachtige gelegenheid. Hier kunnen ze met trots hun producten laten zien aan de buren en de rest van de gemeenschap, zodat zij kunnen zien wat ze maken en waar ze mee bezig zijn. En natuurlijk ook om collega kwekers en andere vakgenoten op de hoogte te brengen van al het moois wat ze te bieden hebben.



Even een kijkje nemen dacht ik. Het is wel helemaal aan de andere kant van de Kop van Noord-Holland, maar na twee jaar zonder bloemenshow vanwege de corona had ik het uurtje tuffen er graag voor over. Tot 21.00 uur geopend stond er op de website dus vrijdag rond een uur of 5 maar even heen.




Tulp Roeska

Tja, hoe gaat dat dan op zo’n show waar je na € 5,- entree te hebben betaald, binnenkomt. Je verwacht er niet veel bekenden tegen te komen, want het is een uur van huis en vrijdag avond, dus je gaat naar de Tulpen staan kijken. Wat een mooie kwaliteit, dat zijn zware Tulpen. En terwijl je zo staat te koekeloeren komt er iemand naast je staan. Mooi hè? Zekers, wat een bazen van Tulpen. Na nog wat bla bla, maar wie ben je eigenlijk, volgens mij ken ik je ergens van. Ja, dat dacht ik ook, jij hebt ook wat bekends. Carlos van Fluwel, O barst nu zie ik het, ik ben Axel, ik heb deze Tulpen veredeld. Jij veredelt toch Narcissen? En voor je het weet is het alweer sluitingstijd. Maar dat is het leuke van zo’n plaatselijke show die door de inzenders wordt gerund… was er een sluitingstijd dan? Lekker doorteuten dus, het is gezellig.

Ook leuk om te vertellen is dat de Tulpenkwekers die Tulpen veredelen voor de bloemproductie heel anders naar Tulpen kijken dan iemand als ik die Tulpen voor de tuin gebruikt. Bloementelers hebben het over eigenschappen als strak blad, knoppresentatie, trekduur, dikke poten en broeierijkwaaltjes als kiepers, zuur en zweten. Allemaal dingen waar ik als tuinliefhebber geen oog voor heb. De tuinier wil gewoon een mooie bloem op een Tulp die lang en gezond in de tuin kan staan. Bij ons hoeven ze niet in een razend tempo met strak blad op lange poten en een goede knoppresentatie door een verwerkingslijn te vliegen waar ze tot bosjes van tien worden gemaakt.



Maar gelukkig, ik kwam Rosanne Pater tegen, dochter van Perry. Met Perry heb ik vroeger op een EVTO cursus gezeten (economische vorming toekomstige ondernemers). Echt leuk om hem weer een keer tegen het lijf te lopen. Zijn dochter Rosanne, die de toko daar nu runt, kende ik al vanwege een paar mooie nieuwe Tulpen die we van haar kopen; Party Clown en Purple Circus. Rosanne snapt beter hoe het moet, als je iets aan een tuinliefhebber wilt verkopen, moet je vertellen hoe mooi de bloem is. Ze pakte dan ook meteen haar mobieltje en liet me een foto zien van een adembenemend mooie dubbele gele OT Lelie. Dit is wat voor Fluwel zei ze, echt uniek. Dubbele OT Lelies zijn er nog nauwelijks en al helemaal niet in het geel. Inderdaad, Exotic Sun is een prachtige Lelie. Die wil ik hebben Rosanne, maar ik wil haar eerst zelf proberen. Geen probleem hoor, ik zet er een paar voor je klaar bij de deur. Je kan ze volgende week op komen halen. Wie weet kunnen we haar volgend jaar opnemen in het Fluwel assortiment en ze u, als lezer, aanbieden, ik hoop het. Als een Lelie het naar haar zin heeft in de tuin kan ze zich echt als vaste plant gaan gedragen en kunt u er jarenlang van genieten. Het is inmiddels 23.00 uur en ze sturen ons nog steeds niet weg, al die Tulpenkwekers hebben het veel te gezellig met elkaar. Toch maar eens op huis aan zakken, blij dat ik even ben geweest. Tjoh, ik ben helemaal vergeten om te eten. Thuis maar een appel.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek.  

PS, ik heb na het schrijven nog wat foto’s toegevoegd van de Tulpen vaktentoonstelling in Zwaagdijk. Dit is een meer landelijke show waar Tulpenkwekers uit alle windhoeken hun nieuwste soorten laten zien.