Wat een gedoe Lezen De Sneeuwklokjes luiden 7 minuten Volgende De Dahlia

De Sneeuwklokjes luiden

Als je heel goed luistert hoor je de sneeuwklokjes luiden.
Flauw hè? Het zit nu eenmaal in mijn geheugen gegriffeld. Annie M.G. Smidt; Jip en Janneke. Eindeloos hebben we het vroeger voorgelezen aan de kinderen; “De Sneeuwklokjes luiden”. De meeste verhalen konden ze van de eerste letter tot het laatste woord uit hun hoofd, maar we moesten voor blijven lezen. Geeft niets, gelukkig was mevrouw Smidt geen schrijfster die in de ogen van het correctie regime veel woorden heeft gebruikt waar je na lang nadenken een andere betekenis aan zou kunnen geven. Eigenlijk best wel grappig om te zien dat zoveel mensen zich druk maken over iets wat dikwijls nergens over gaat. Gelukkig zijn er veel grotere problemen: de Sneeuwklokjes staan in volle bloei, genieten geblazen.

Dit jaar voor het eerst met vriend Arie naar een Sneeuwklokjes markt geweest (Ja, dit is dezelfde Arie die ik in een eerdere nieuwsbrief nog ‘reserve-vriend’ noemde, inmiddels is het een vriend.) We moesten er helemaal voor naar Duitsland rijden. Wekker op zaterdagmorgen kwart voor half vijf. Zes uur bij Arie op het raam tikken. Snel de auto in en wat denkt u, A2 afgesloten. Catastrofe. Alsnog te laat bij Kloster Knechtsteden in Dormagen. Is dat zo erg dan, een uurtje na openingstijd aankomen. Ja en nee, ik zal het u uitleggen. De laatste jaren woedt er een enorme Sneeuwklokjes hype. Meer en meer mensen worden steeds gekker op de Sneeuwklok. Niet in de zin van ‘ja ik vind Sneeuwklokjes ook wel mooi’, nee ze zijn er echt gek op. Ze lezen boeken die alleen maar over Sneeuwklokjes gaan, ze gaan Sneeuwklokjes verzamelen en ze gaan er gepassioneerd over praten. Als je besmet bent geraakt met dit Sneeuwklokjesvirus kan je zomaar langzamerhand verworden tot een Galanthofiel (de Latijnse naam voor de Sneeuwklok is Galanthus). Erg? Welnee joh, een paar weken per jaar doe je af en toe gek, je gaat naar Sneeuwklokjes beurzen, je geeft veel te veel geld uit aan Sneeuwklokjes en je gaat op lopen scheppen dat je wel 40 verschillende soorten in je tuin hebt. 40? Ik heb er wel 100 kan er dan zomaar gezegd worden door een nog grotere Galanthofiel. Nee echt, we spraken zelfs een mevrouw die wel 350 verschillende soorten had verzameld.

Maar nu komt het leukste, als die verschillende soorten zijn niet te koop voor een prijs van tien bollen voor iets beneden een tientje. Zie de foto, niets aan gefotosjopt, dit is echt. Leuk toch; Ice Princess, 1 bol, 1 potje, € 590,-. Daarom wilden wij er voor de opening zijn, tegelijkertijd met de echte Galanthofielen. Mensen die staan te popelen om als eerste te zien welke mooie soorten er dit jaar nieuw bij zijn gekomen en als eerste de lekkerste snoepjes uit de snoepwinkels trachten te kopen. Helaas, A2 dicht, omrijden, we waren te laat.

Mochten dergelijke grote bedragen u verbazen, het kan nog veel gekker. Ruim 1800 Britse ponden is er in het verleden betaald voor 1 enkele Sneeuwklokkenbol op eBay. Ongelooflijk maar echt waar, ik heb de dame gesproken die haar heeft verkocht, van zo’n verhaal wil je weten of het geen fabeltje is.

Galanthus Brian Mathew

Echt fantastisch om te zien dat zo’n klein lief bloemetje zoveel los kan maken bij zoveel mensen, daar kan je toch van genieten. Na ons bezoek aan deze gezellige beurs nog even een bezoekje gebracht aan de tuin van Peter Janke in Hilden. Een tuin waar het ook in februari volop genieten is. Prachtige bomen, bloeiende struiken, Helleborus en natuurlijk de vele verschillende Sneeuwklokjes. Als kers op de taart op de terugweg nog even stoppen bij de Boschhoeve in Wolfheze. Veel over gelezen in de tuinbladen, maar nog nooit een bezoekje aan gebracht, even koekeloeren. Deze tuin, kwekerij en theeschenkerij van Dineke Logtenberg is ook een walhalla voor de Sneeuwklokjes liefhebber, ontelbare soorten zijn er te zien en te verkrijgen. Mocht u er stiekem aan denken om ook eens te gaan snuffelen aan het Galanthofielisme, begin bij De Boschhoeve: www.boschhoeve.nl en klik op de sneeuwklokjeslijst 2023.

Galanthus Fly Fishing

De Boschhoeve is sowieso een bezoekje waard. Een idyllisch plekje, prachtige nostalgische boerderij met oude stallen omgetoverd tot een plantjes paradijs voor de liefhebber van de wat apartere plantjes en natuurlijk Sneeuwklokjes. Toen Arie en ik stonden te twijfelen, of eigenlijke net hadden besloten om toch maar niet die sierlijke Galanthus Fly Fishing voor € 22,- per potje te kopen, kwam Dineke aangelopen. Mooi hè? Echt een Sneeuwklokje met karakter, perfecte naam, kijk eens hoe lang dat bloemsteeltje is, net een fly fisher. Maar wie ben jij? Mag ik vragen naar je naam? Carlos. Ik dacht het al, zal het hem zijn. Wat geniet ik altijd van jouw nieuwsbrieven, wat onwijs leuk geschreven, ik wou dat ik het kon, hier neem mee dat potje. En hier jij ook een Arie, neem mee. Wat leuk dat jullie even langskomen. En dat Narcisje van je Carlos, die Mary Poppins, fantastisch, wat is die leuk (ja, Dineke kan praten als de beste, stop er een kwartje in en er komt voor 2 Euro uit). Die Mary Poppins die wil ik graag hebben volgend jaar hoor. Ze is ook zo goed op de potjes, ze staat al te bloeien in mijn tuin, ga maar kijken, daar naast het huis. Ach lieve lezers, als ik allemaal op moest schrijven wat Dineke heeft gezegd… wat een lieve en enthousiaste dame is dat. Fantastisch, dank je Dineke voor het warme ontvangst en natuurlijk voor het potje Fly Fishing.

Sneeuwklokjes bij De Boschhoeve

En wat denkt u, alsof de duvel er mee speelt, op de terugweg een berichtje van Peter Komen: Carlos, die drie Sneeuwklokjes waar je jaren geleden om vroeg, ze zijn er hoor. Jullie kunnen ze op de Fluwel website zetten. Kom maar even langs, kan je meteen foto’s nemen. Ze zijn van Patrick, die loopt wel even met je mee het land in als je er bent. Na zo’n mooie dag ben je natuurlijk helemaal enthousiast over de Sneeuwklok en dan krijg je als toetje ook nog eens drie fantastisch mooie nieuwe soorten aangeboden.

Van links naar rechts Beluga, Snow Fox en Polar Bear.

Natuurlijk ben ik de volgende morgen meteen naar Patrick toegegaan. Koude noordenwind, drup aan je neus, heerlijk op het land lopen tussen de Sneeuwklokken, een ochtend om in te lijsten. Ik heb er wat gekocht, ze staan op de Fluwel site. Straks kunt u ze kopen. Snow Fox, Beluga en Polar Bear, volgend jaar kunt u ze in uw tuin hebben.

Maar het is weer tijd om te stoppen, volgende week ben ik er weer.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek

O ja, nog even een mededeling van huishoudelijk aard: vandaag is de laatste dag dat u Amaryllis bollen bij ons kunt bestellen. Het is welletjes geweest, de bewaarcel gaat uit. De overgebleven bollen worden opgepot en staan straks in de winkel op Land van Fluwel.


Volg ons ook op Facebook of Instagram voor meer mooie foto’s.Amaryllis Nymph