Deze week geen nieuwsbrief Lezen De G-7 komt komende zomer bij u in de tuin 8 minuten Volgende Wat een gedoe

De G-7 komt komende zomer bij u in de tuin.

Je moet het maar durven, bokhard beweren dat jouw producten de beste op de hele wereld zijn tegen de scherpste prijzen. Nou ik niet dus, ik durf dat niet. Toch lijkt het mij leuk / grappig om tegen mijn natuur in een snoeiharde zakelijke nieuwsbrief te schrijven met terminologie als “Dit mag u niet missen”, “Deal of the Day”, “Extra goedkoop altijd de beste”, “1+1 gratis”, “Altijd extra voordeel”, “Ga voor Goud”, “Alleen vandaag”, “Grijp je kans”, “Best buy”, “Hamsteren !!!”, “Tweede halve prijs”, “Barbaars goedkoop”… Hè jakkes, ik vind er nu al niets meer aan.Dahlia Happy Single Kiss

Vanochtend dacht ik nog enthousiast, ik ga u eens lekker agressief vertellen dat uw tuin beslist niet zonder de G-7 kan. De G-7 zou dan in dit geval de, in mijn ogen, 7 beste Dahlia’s voor uw tuin zijn. Die moet u kopen, echt uw tuin komt de zomer niet door zonder deze 7 schitterende Dahlia’s. Alle 7? Ja alle 7.

Dat dacht ik dus vanmorgen, maar gelukkig is dit enthousiasme mij snel in de sokken gezakt. Sterker nog, ik vind er niets aan. Ik ga u niet vertellen wat u moet doen. Maar ik ga u wel vertellen wat in mijn ogen 7 toppers van Dahlia’s zijn, stuk voor stuk de moeite van het proberen waard. En alstublieft, koop ze niet allemaal, laat er nog een paar over, want ik wil er zelf ook graag een paar in mijn tuin.

Hier dus de 7 kanjers van Dahlia’s met de beschrijving erbij van de Fluwel website:


Dahlia Romantica

She’s got the looks, what a beauty. En dan die naam… die wil je toch in de tuin. Ze doet haar naam eer aan met haar sensueel gekleurde bloemen, de romantiek druipt er van af. Steeds als ik haar tegenkom weet deze levenslustige Dahlia mij te bekoren met haar verleidelijke looks. Haar bloei is hartstochtelijk, bijna onstuimig, wat een enorme hoeveelheid bloemen. Een onsje minder had ook al meer dan genoeg geweest, maar aan de andere kant, kun je nooit genoeg Romantica krijgen.


Dahlia Mambo

Zoals in iedere Latijns-Amerikaanse dans moeten de heupen los en ritmisch bewegen. U kunt het alvast maar even weten voor u overweegt deze Dahlia in uw tuin te planten. En ja, de Mambo is inderdaad die dans uit de film Dirty Dancing waarbij telkens op de tenen werd getrapt. Geen makkie dus, de dans dan, die is geen makkie.
De Dahlia Mambo is gelukkig een stuk simpeler. Net als alle andere Anemoon bloemige Dahlia’s bloeit de Mambo er lustig op los en staat ze met haar vele bloemen vrolijk te dansen in de tuin op haar sierlijke dunne steeltjes. De hip gekleurde bloemen van de Mambo zijn wat groter dan de meeste van haar ‘Anemoon bloemige’ soortgenoten. Nog meer show in de tuin, nog opvallender. Echt, probeer het maar, ze valt op in de tuin als een Flamingo in een hok met kippen.


Dahlia Maaike

Ach, wat een lieverdje. Tientallen snoeperige zacht gekleurde bloemen komen tezamen tot een wolk, nog meer roze dan u in de meest romantische droom kunt dromen. Ondanks haar liefelijke voorkomen is Maaike een Dahlia die haar mannetje staat, ze blijft maar bloeien en bloeien. Een power house van een Dahlia met een zeer hoge aaibaarheid. Hier gaat u veel bloemen van plukken, ik weet het zeker. Van dit dotje kunt u echt niet afblijven, ze is gewoonweg te schattig. Geeft niets hoor, lekker doen, ze geeft bloemen zat.


Dahlia Milena Fleur

Deze knapperd van een Dahlia is vernoemd naar een enthousiaste dame die werkzaam is bij een van de vele TV stations waar zij documentaires maakt over interessante Nederlandse bedrijven. Dahlia veredelaar Peter Komen, uit het Noord-Hollandse Anna Paulowna, vroeg haar of hij een van zijn Dahlia zaailingen naar haar mocht vernoemen toen Milena Fleur bij hem op bezoek was om een programma te maken over zijn bedrijf en de mooie Dahlia’s die Peter veredelt. Een mooiere naam dan ‘Milena Fleur’ is er immers nauwelijks te bedenken. ‘Natuurlijk mag dat, mag ik er zelf een uitkiezen?’ was haar enthousiaste antwoord. Je kan me geen groter plezier doen zei Peter. Deze fantastische Dahlia pikte ze er uit, romantisch gekleurde, en toch krachtige, bloemen met een heerlijk scala aan pasteltinten die bij het rijper worden steeds verleidelijker roze kleuren. Milena Fleur; een topper in de tuin.


Dahlia Skyfall

Niets meer aan doen, laten zoals ze is, deze Dahlia is perfect. Dit is wat je als tuinier in je tuin wilt hebben. Skyfall is een van de meest zwierige enigszins excentrieke Dahlia’s die ik de afgelopen jaren tegengekomen ben. Het zijn niet alleen haar bloemen die ik prachtig vind, het is haar hele, met sierlijkheid aan elkaar hangende voorkomen, wat mij verliefd doet worden op deze flamboyante Dahlia. Een wirwar van steeltjes met speelse blije bloemen die plezier door de tuin stralen.
De plant zelf is ook niet te groot en te lomp, gewoon keurig zoals je wilt dat de plant van een Dahlia is. Skyfall is gewoonweg een leukerd, een lieverd met heerlijk veel mooie bloemen. Deze Dahlia zou ieder verwaarloosd plekje in de tuin tot een paradijs kunnen maken. De hele zomer heeft ze ook bij ons in huis gestaan, telkens als er weer een bosje Dahlia’s werd geplukt, zaten er weer een paar bloemen van de Skyfall in, je kunt er gewoonweg niet van afblijven. Ze heeft trouwens bloemen zat, dus die paar bloemen werden nooit gemist.


Bee Friendly Dahlia mix

Dit Dahlia ‘Bij Vriendelijke’ mengsel is ontwikkeld door Eric Breed. Jarenlang is Eric bezig geweest telkens het zaad te verzamelen van de vrolijkste, de mooiste en de meest bloeirijke Dahlia planten van dit type. Alleen de allerbesten waren goed genoeg en uiteindelijk vond hij het mengsel mooi genoeg om op de markt te brengen.
Natuurlijk waren wij er als de kippen bij, het Bee Friendly mengsel is een meesterwerk. Hier gaat u van genieten, zoals u nog nimmer van bloemen heeft genoten. Vreugdevol staan deze kleurrijke blije bloemen te dansen en te sjansen in de tuin. U zult het zien, u wordt ook blij, ze zijn aanstekelijk. Echt, geef uw tuin een facelift door deze Dahlia’s lekker los, her en der, door uw tuin te planten en u weet niet wat erg gebeurt. Vogels gaan mooier fluiten, bloemen gaan nog mooier bloeien, uw tuin is nog nooit zo mooi geweest. En te midden van dit alles zit u heerlijk te genieten.    


Dahlia Otto’s Thrill

Big is Better zeggen ze in Amerika. Deze Dahlia is het bewijs, haar wieg staat in Amerika. Ze is gewonnen door een mijnheer Otto Aumiller, reeds in 1956, een oudje dus al. Dikwijls vind ik het oud zijn wel een positieve eigenschap van een plant of bloembol; als er iets mis mee was, was ze allang van het toneel verdwenen. Met Otto’s Thrill is dan ook niets mis. Het is een buffel van een Dahlia, ze staat als een huis in de tuin. Grote gedrongen plant, grote bloemen, een potige Piet, een dikkerd. Volgens mij staat ze ’s nachts stilletjes voorovergebogen in de koelkast om stiekem wat extra calorieën tot zich te nemen. Als u uw tuin wilt verrijken met flinke klodders roze… kies Otto’s Thrill. Leuk weetje is dat de Dahlia Break Out, die ook bij ons wordt aangeboden, een spontane kleurvariant is van de Otto’s Thrill. Net zo’n stoere Dahlia, maar dan met een veel zachter roze.

Nu ik bij de nummer 7 aangekomen ben schieten er nog allemaal Dahlia’s door mijn hoofd. Die had ik ook moeten noemen, en die, en ó ja, die kan ik er natuurlijk ook niet uit laten. Kortom, ik kom erachter dat ik ook maar wat doe. Van de dik 100 Dahlia’s die wij aanbieden zijn er gerust wel een paar die ik persoonlijk wat minder vind, maar anderen kunnen er daarentegen helemaal bij weg zwijmelen. Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat ik u ook maar een zootje onzin zit te verkopen. Uw tuin wordt er echt niet mooier van als u de Dahlia’s plant die ik mooi vind. Nee, uw tuin wordt pas echt mooi als u de Dahlia’s plant die u zelf mooi vindt.

Veel winkel plezier.

Met vriendelijke groeten,
Carlos van der Veek