De oudjes Lezen Te jong voor het bejaardentehuis 2 minuten Volgende Werkpaarden

Verleden week heb ik u voorgesteld aan een paar goed uitziende oudjes onder de Tulpen. Maar voor de echte oude knarren die er nog altijd goed uitzien moet u bij de Narcissen zijn, de werkpaarden van het arsenaal aan bloembollen.

Hier zijn er een paar, verwonder u over hun langdurige jeugdigheid:

Wat dacht u bijvoorbeeld van de overbekende en o zo sierlijke Narcis Thalia. Ik weet zeker dat u mij verbaasd aan zult kijken als ik u vertel dat deze Narcis, die alle jaren nog met honderdduizenden wordt aangeplant, al 105 jaar oud is.

rip van winkle

En Rip van Winkle, plant haar op een plekje in de tuin waar ze een goede halve dag in het zonnetje staat en ze komt jarenlang terug. Tuiniers hadden dit al heel snel in de gaten toen ze 137 jaar geleden werd geïntroduceerd.

tenuior

Of de wat onbekendere Narcis Tenuior, een van mijn lievelingsnarcissen. Ik schrok er zelf van toen ik las dat ze 224 jaar geleden al in cultuur was.

carlton

De oersterke Carlton is er ook zo een, ze stiefelt al aardig richting de 100. Ze wordt 95 jaar oud als ze volgend voorjaar weer staat te bloeien. Tot op de dag van vandaag nog altijd een van de meest betrouwbare Narcissen voor verwildering.

compressus

De Compressus is een Narcis die nog met alle gemak kan wedijveren met de jonkies. Het zal moeilijk zijn een Narcis te vinden die kan tippen aan haar schoonheid. 140 jaar lang pleziert ze al vele tuiniers met haar frisse kleuren en zwoele geuren.

actaea

En de Actaea, 102 jaar oud. Wat zegt u? Ja, 102! Vind maar eens een betere.

Ik kan zo nog wel even doorgaan; de befaamde Geranium is 91. Of de Hawera, die kent ook iedereen; 93. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat we oudjes niet zomaar kunnen afschrijven, ze hoeven echt nog niet naar het Bloembollenbejaardentehuis Hortus Bulborum in Limmen met het riante uitzicht op een kerkhof. Nee, met velen van de oudjes zijn nog vele bloemrijke tuinfeestjes te vieren.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek